Bloomberg: Ξεμένει από μετρητά η Αθήνα

Με τους πιστωτές της Ελλάδας να συντάσσονται κατά του αιτήματος της χώρας για αναδιάρθρωση του χρέους, η άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί περισσότερα δάνεια από το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να οδηγήσει σε κρίση ρευστότητας ακόμα και από τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Bloomberg

επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της χρηματοοικονομικής θέσης της χώρας.

Εκτός και αν αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας, η κυβέρνησης ενδεχομένως να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίου, αναφέρει η μία από τις πηγές.

Με τους Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και να καθυστερούν τις πληρωμές φόρων, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί θα επιβιώσει λίγες μόνο εβδομάδες χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια κοινωνικής ασφάλισης και παρακρατώντας πληρωμές σε προμηθευτές, αναφέρει η πηγή.

Ως το τέλος του Μαρτίου ενδεχομένως να αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή επιλογή: να δεχτεί ένα σωσίβιο με όρους που έχει επανειλημμένα απορρίψει ή να εγκαταλείψει το ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ταξιδεύει στο Βερολίνο για την πρώτη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογο του Wolfgang Schaeuble, με τον χρόνο που έχει στη διάθεση του να τελειώνει. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί έχουν όλο τον χρόνο στη διάθεση τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel περιμένει οι Έλληνες να τηρήσουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις τους προς την Ευρωζώνη και είναι έτοιμη να περιμένει μέχρι το Μάιο για να δει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποχωρήσει, αναφέρει μια πηγή με γνώση του τρόπου σκέψης της.

Απομονωμένη η Ελλάδα, εκτιμά η Merkel

Επίσης, το Bloomberg μεταδίδει ότι η Angela Merkel άφησε να εννοηθεί ότι η διπλωματική προσπάθεια του νέου Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ελαφρύνει τους όρους στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει οπαδούς.

"Δεν νομίζω ότι οι θέσεις των κρατών μελών ενός της Ευρωζώνης όσον αφορά την Ελλάδα διαφέρουν, τουλάχιστον σε όρους ουσίας", δήλωσε η Merkel μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο σήμερα, αναφέρει το πρακτορείο.

Το Bloomberg σημειώνει ταυτόχρονα ότι στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι "ο σεβασμός των κανόνων είναι απαραίτητος για όλους, για τη Γαλλία επίσης και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο".

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα