«Balkans: Walking Theory»

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή των Βαλκανίων έχει υποστεί αξιοσημείωτες πολιτικές μεταμορφώσεις, που σημαδεύτηκαν από πολέμους και συγκρούσεις, καθώς και από καθεστωτικές μεταβολές μετά την εγκατάλειψη του σοσιαλισμού και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συναφείς οργανισμούς ή συνθήκες.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ίδια περιοχή ανέπτυξε διανοητικά ζωηρές και πολιτικοποιημένες, ανεξάρτητες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές σκηνές. Ο δημόσιος αυτός διάλογος θα εστιάσει στις τρέχουσες συμμαχίες ανάμεσα στην τέχνη, τη θεωρία και τον ακτιβισμό στα Βαλκάνια.


Aκτιβιστές,

ερευνητές και επιμελητές από τις τοπικές σκηνές θα διερευνήσουν στρατηγικές και τακτικές συλλογικής δράσης, καθώς και τις δυνατότητες για δράση και παρέμβαση στην κοινωνική πραγματικότητα από τη θέση -και με τα εργαλεία- της τέχνης και της κουλτούρας.

Εναρκτήρια εκδήλωση της ημέρας του δημόσιου διαλόγου είναι η προβολή του ντοκυμανταίρ της Marta Popivoda, Cultural Worker 3 in 1 (Εργάτης του πολιτισμού 3 σε 1, 2013) *, μετά το τέλος της οποίας θα ακολουθήσει συζήτηση.


Στον κύκλο της ημέρας του δημόσιου διαλόγου, οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν σύντομες (δεκάλεπτες) εισηγήσεις, βασισμένες στις εμπειρίες τους -θετικά παραδείγματα, αποτυχημένες προσπάθειες, πιθανές εναλλακτικές κλπ.- από συμμαχίες και κοινές δράσεις της κριτικής θεωρίας, των σύγχρονων παραστατικών τεχνών και του αριστερού ακτιβισμού στο τοπικό τους περιβάλλον. Οι εισηγήσεις δεν είναι απαραίτητα μόνο προφορικές, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης βίντεο και ηχητικό υλικό παράλληλα.


Οι ενότητες οργανώνονται έτσι ώστε σε καθεμία από αυτές να υπάρχουν εισηγήσεις από συμμετέχοντες με διαφορετικό υπόβαθρο, με αποτέλεσμα να ακουστούν φωνές και από την τέχνη και από την κριτική θεωρία και από τον ακτιβισμό.


Οι απαντήσεις μεταξύ των ενοτήτων αποσκοπούν να διερευνήσουν πώς οι προτεινόμενες ιδέες απηχούν σε άλλα περιβάλλοντα των Βαλκανίων, με τι είδους ιστορίες, πρακτικές, ενδεχόμενα και κινδύνους συνδέονται.
Στο τέλος της εκδήλωσης σχεδιάζουμε να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, με όλους τους συμμετέχοντες καθώς και με το κοινό.


Επιστημονική επιμέλεια ημερίδας: Bojana Cvejić, Marta Popivoda και Ana Vujanović (TkH [Walking Theory], Βελιγράδι)


Συμμετέχοντες: Teodor Celakoski (Κροατία), Bojana Cvejić (Σερβία / Βέλγιο), Florin Flueras (Ρουμανία), Gal Kirn (Σλοβενία), Matija Medenica (Σερβία), Marta Popivoda (Σερβία / Γερμανία), Biljana Tanurovska Kjulavkovski (ΠΓΔΜ), Ana Vujanović (Σερβία / Γερμανία), Γκίγκη Αργυροπούλου (Ελλάδα / Μεγ. Βρετανία), Janez Janša (Σλοβενία)

Πρόγραμμα ημερίδας:
16:00-17:30: Προβολή του φιλμ Cultural Worker 3 in 1 της Marta Popivoda (με αγγλικούς υπότιτλους) και συζήτηση
18:00-20:00: Παρουσιάσεις των συμμετεχόντων και σχολιασμός
20:00-21:00: Ανοιχτή συζήτηση

* Η ταινία Cultural Worker 3 in 1 (Εργάτης του πολιτισμού 3 σε 1) είναι ένα ντοκυμανταίρ για το ρόλο της ανεξάρτητης, αριστερής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής σκηνής και των εργαζομένων στον πολιτισμό, στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Παρακολουθώντας τη ζωή και το έργο διαφόρων χαρακτήρων σε τέσσερις πόλεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η ταινία διερευνά δύο θέματα - τι σημαίνει να εργάζεσαι στο χώρο του πολιτισμού, στο μετα-σοσιαλιστικό περιβάλλον των Σκοπίων, του Βελιγραδίου, του Ζάγκρεμπ και της Λιουμπλιάνα, και ποιες είναι οι δυνατότητες δράσης και παρέμβασης στην κοινωνική πραγματικότητα, από τη θέση της τέχνης και του πολιτισμού. Κατ' αυτό τον τρόπο, η ταινία καταγράφει τις πραγματικές τάσεις και προβληματικές στις σημαντικές ανεξάρτητες πολιτιστικές σκηνές, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τέχνης, θεωρίας και ακτιβισμού, που δίνουν ηχηρό «παρών» στην περιοχή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα:

Το TkH: Walking Theory (το TkH είναι αρκτικόλεξο του Teorija koja Hoda / Περιπατητική Θεωρία) δημιουργήθηκε στα τέλη του 2000 στο Βελιγράδι, ως μια ομάδα θεωρητικής και καλλιτεχνικής έρευνας. Από το 2002 η πλατφόρμα TkH λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός, με την ονομασία Κέντρο TkH για τη θεωρία και την πρακτική των παραστατικών τεχνών. Κύριος στόχος της πλατφόρμας TkH είναι η ενίσχυση του κριτικού διαλόγου και των πειραματικών πρακτικών στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες, σε τοπικό πλαίσιο, καθώς επίσης και η ανάδειξή τους σε ένα ευρύτερο, περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον.Οι δραστηριότητες της πλατφόρμας TkH αποτελούν μια θεωρητική Πράξη στο πεδίο των σύγχρονων παραστατικών τεχνών, που υλοποιείται μέσα από κειμενική παραγωγή, αυτο-οργάνωση, κριτική εκπαίδευση και πολιτιστική πολιτική. Οι πρωτοβουλίες και τα πρότζεκτ που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλες πλατφόρμες από το Βελιγράδι, την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και με μερικές άλλες πλατφόρμες από την Ευρώπη, ενεργοποιούνται από έναν κοινό σκοπό: την ενίσχυση του ενδοδομικού και εξωστρεφούς δυναμικού των ανεξάρτητων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών τοπικών σκηνών.
Η ομάδα TkH ιδρύθηκε από τους: Bojana Cvejić, Bojan Đorđev, Siniša Ilić, Jelena Novak, Ksenija Stevanović, Miško Šuvaković, Jasna Veličković και Ana Vujanović.


Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Η ημερίδα αναμεταδίδεται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα