Συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας

«Η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε capital controls και κλείσιμο των τραπεζών την Δευτέρα», τόνισε μιλώντας στο BBC ο Γιάνης Βαρουφάκης. Συνεδριάζει στις 16:00 το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθιας με τη συμμετοχή των Στουρνάρα

- Βαρουφακη και με τους διοικητές των Συστημικών Τραπεζών με αντικείμενο τη διαχείρηση της κατάστασης, εν αναμονή της απόφασης που θα ληφθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συνέχιση ή όχι της παροχής ρευστότητας προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.

Τη σιγουριά του για τη μη διακοπή της ρευστότητας του ELA από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες εξέφρασε γλαφυρά ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ μέσω Twitter. Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Σπίγκελ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν η ΕΚΤ κόψει τη γραμμή ζωής των ελληνικών τραπεζών, θα φάω τα... εσώρουχά μου. Θα βάλουν οροφή στον ELA, αλλά δεν θα τον τερματίσουν». Νωρίτερα, δημοσιογράφος του BBC μετέδωσε στο Twitter ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει να κόψει τον ELA για την Ελλάδα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κλειστές τη Δευτέρα, είπε πηγή στον δημοσιογράφο Robert Peston. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες. Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την παροχή ρευστότητας (ELA) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την γαλλική Liberation ασκούνται πιέσεις στον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι να επιβάλλει Capital Control στις Ελληνικές τράπεζες.Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι 18 υπουργοί Οικονομικών των εταίρων προειδοποίησαν πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η απόφαση της ευρω-ομάδας σημαίνει πως εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου το πρόγραμμα θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Το Σάββατο, ο κ. Ντράγκι συναντήθηκε με τον Γιάννη Δραγάσακη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για το τι ειπώθηκε. Μετά τη συνάντηση η ελληνική πλευρά δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Οι προθέσεις του κ. Ντράγκι παραμένουν άγνωστες, με την Ευρωτράπεζα να έχει επισημάνει πάμπολλες φορές πως δεν θέλει μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες να λάβουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ εχει συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στα ελληνικά ιδρύματα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.

Η στήριξη του Ευρωσυστήματος μέσω ELA ανέρχεται σε περίπου 89 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει πάνω από 118 δισεκ. από την ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα