«Athens Science Festival» στην Τεχνόπολη

Το «1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας» με κεντρικό θέμα «Η Επιστήμη στην καθημερινότητά μας», πραγματοποιείται στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων από σήμερα έως την Κυριακή 4 Μαΐου, καθημερινά από τις 9.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο και την οργάνωση «Επιστήμη Επικοινωνία» (SciCo), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Αστεροσκοπείο
Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς.

Ακολουθώντας μεγάλα αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ, στόχος του ελληνικού φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν και να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, καθώς επίσης να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και αντιπαραθέσεις.

Το φεστιβάλ επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή και, παράλληλα, να παρουσιάσει την ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, εμπνέοντας και δημιουργώντας νέα πρότυπα από τον χώρο των επιστημών.

Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ, περιλαμβάνουν: Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία - Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον - Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη.

Μεταξύ άλλων, θα τεθούν επί τάπητος ερωτήματα όπως:

- Τα παιδιά μας θα ζήσουν 120 χρόνια;
- Να κάνουμε εμβόλια ή να μην κάνουμε;
- Μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς;
- Ποιός είναι ο ήχος του Διαστήματος;
- Ποιά σχέση μπορεί να έχει η κβαντική Φυσική με το σταφιδόψωμο;
- Βρέθηκε τελικά το Σωματίδιο του Θεού;
- Μπορεί η Επιστήμη να γίνει διασκεδαστική;

Το φεστιβάλ χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες ανάλογα με το κοινό:

● Πρωινή ζώνη με διαδραστικά εκθέματα και θεατρικές παραστάσεις για σχολεία και μαθητές, όπως: Γνωριμία με το βαθυσκάφος των ελληνικών θαλασσών, εξαγωγή DNA από το σάλιο μας, πειράματα χημείας (πώς φτιάχνεται το κρασί, πώς φτιάχνουμε καλλυντικά), ρομποτική και θεατρικές παραστάσεις («Υγεία Εν Γνώσει» και «Με τα Μάτια της Γης»).

● Μεσημεριανή ζώνη για νέους και επιστήμονες με προβολή τουλάχιστον 30 ντοκιμαντέρ (προσφορά της μη κυβερνητικής οργάνωσης CAID από το αρχείο της).

● Βραδινή ζώνη με ομιλίες, καφενεία της επιστήμης και ντιμπέιτ, σχετικά με το μελλοντικό προσδόκιμο ζωής, τη σχέση γονιδίων - περιβάλλοντος για τη διαμόρφωση του εγκεφάλου, τη γονιμότητα στον επόμενο αιώνα, την αλήθεια για τα εμβόλια κ.α.

Επίσης σε ξεχωριστή βραδινή ζώνη υπάρχουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σχετικές με την επιστήμη, όπως «Το Σωματίδιο του Θεού» (από την ομάδα χορού «Κι όμως κινείται», με τη συμμετοχή των Χαΐνηδων), «Οι ήχοι του διαστήματος» (Αναστασία Μεταλληνού και Βασίλης Κάλφας με μουσικό τρίο εγχόρδων), Εμβιομουσική (bio - music), η θεατρική επιστημονική παράσταση «Ατομικοί Διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο στα quartz» κ.α.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ για ημερήσια είσοδο και 4 ευρώ η τιμή προπώλησης, καθώς επίσης 15 ευρώ για πενθήμερη είσοδο.

Για τα παιδιά κάτω των έξι ετών η είσοδος είναι δωρεάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα