Aλληλεγγύη της ΕΕ προς την Αίγυπτο

Συμβολική αλλά και πολύ ουσιαστική επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα οι τέσσερις Υπουργοί Εξωτερικών των κοντινότερων ευρωπαίων γειτόνων της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα και ήταν μια επίσκεψη που εκτίμησε ιδιαιτέρως η αιγυπτιακή ηγεσία.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας

Δημήτρης Αβραμόπουλος, της Ιταλίας Τζούλιο Τέρτσι, της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου -Μαρκουλλή και της Μάλτας Τόνιο Μπόργκ.

Οι τέσσερις υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη των χωρών τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αίγυπτο σε αυτή τη μεταβατική διαδικασία.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ετοιμότητα της Ευρώπης και της φίλης Ελλάδας να σταθεί στο πλάι του αιγυπτιακού λαού για την εκπλήρωση του οράματος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε, επίσης, την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστεί με την Αίγυπτο και σημείωσε ότι η Μεσόγειος μας ενώνει.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αιγυπτιακή επανάσταση έχει ήδη καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, στη διαδικασία μιας ομαλής μετάβασης προς τη Δημοκρατία.

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν με την αιγυπτιακή ηγεσία την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Μεσανατολικό, ενώ υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρτσι, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Ρώμη, με τον οποίο συζήτησαν για την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης την ευκαιρία για συνάντηση γνωριμίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμάλ Αμρ, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Αβραμόπουλος αναχωρεί αργά το βράδυ από την Αίγυπτο με προορισμό την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα