Alexander the great @ΜΜΑ

Η Ροκ όπερα "Alexander the great" παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως την Κυριακή 1 Μαρτίου. Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση του συνθέτη Κώστα Αθυρίδη με τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ.

Μετά τη τεράστια επιτυχία στη Θεσσαλονίκη,

ταξιδεύει στην Αθήνα για τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη παράσταση σκηνοθετεί ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βούρος ο οποίος μίλησε στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και την εκπομπή «Αθήνα Μακους;» για την παράσταση, το πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα που ετοιμάζουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΘΒΕ.

"Μπήκαμε στη λογική να καινοτομήσουμε να ανακαλύψουμε, να εξερευνήσουμε χώρους που μέχρι τώρα ένα Κρατικό Θέατρο δεν είχε εξερευνήσει. Να κάνουμε μια όπερα. Επομένως μ΄ένα έμψυχο καλλιτεχνικό δυναμικό, εξαιρετικό και δεξιότητες που είδαμε ότι υπάρχουν δεν υπήρχε λόγος να μην μπούμε στη λογική της απεικόνισης αυτής της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου μέσα από κάτι καινοτόμο όπως αυτή η όπερα. Είναι κάτι πολύ ροκ, αν προσπαθούσαμε να το κάνουμε στη λογική του να δούμε τον Αλέξανδρο με χλαμύδες πιθανόν να μπαίναμε σε μια λογική σοβινιστική η οποία θα κατέληγε στο κιτς. Το αποφύγαμε αλλά τεράστιο ρόλο σ αυτό έπαιξε και η μουσική. Μια μπάντα από 11 όργανα που "βαράει" ροκιές αλλά έχει βέβαια και άλλα ηχοχρώματα όπως ούτι και μπουζούκι. Είναι καινοτόμο, είναι άναρχο είναι κάτι το οποίο κατατάσσεται στις εμπειρίες που αποκτά το Κρατικό θεάτρο ακόμη και στο επίπεδο του πώς το προωθώ."

"Ηθελα πού να μπορούσαμε να βγάλουμε παραέξω- έξω απο τα σύνορα, το Κρατικό και μέσα απο κλασσικές φόρμες και περιεχόμενο όπως είναι οι τραγωδίες. Ήδη συζητάμε να βγάλουμε τους Περσες να συμμετάσχουν σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το brand name του Αλεξάνδρου πιθανόν να είναι και εκεινό ενα σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας δεδομένου οτι αυτό το είδος δεν έχει παρουσιαστεί. Θέλουμε να ακουμπήσουμε σε δυο πυλώνες, που μπορεί το θέατρο να εξυπηρετήσει. Στον κλασσικό πυλώνα μιας τραγωδίας αλλα και στον πυλώνα μιας ροκ όπερας που μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστει και είναι κάτι το οποίο θα ξενήσει ευχάριστα "

"Είχα δει την παράσταση απο ενα ερασιτεχνικό σχήμα του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, ήταν κάτι που είχε συσταθεί αλλα δε μπορούσε να εξυπηρετήσει το μέγεθος αυτής της δουλειάς.Το Κρατικό προσέφερε την υλικοτεχνική υποδομή και τη δυνατότητα να παρουσιαστεί ως προς το εικαστικό κομμάτι πιο άρτια. Όταν είδα τη παράσταση, σκέφτηκα οτι αυτό θα μπορούσε να μεταφερθεί με εναν εξαιρετικό τρόπο και να αποτελέσει μια ακόμα καινοτόμα του Κρατικού. Θέλω το κρατικό να γίνει ένας πυρήνας πρωτοπορίας κλασσικου περιεχόμενου και μιας πρωτοποριακής αναρχίας. Όπως αλλωστε το δικαιούται. "

"Για το καλοκαίρι ετοιμάζουμε πολλά πράγματα. Μερικά απο αυτά είναι η Ιφιγένεια εν Ταυροις, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου με την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιφιγένειας. Ένα λαικό θεαμα του Κουτρούλη ο Γαμος. Δυο μικρές δράσης εντός Θεσσαλονίκης. Στη λογική της εξωστρέφειας που βγάζουμε το θεάτρο εξω απο τους τοίχους των κτιρίων. Ετοιμαζόμαστε ακόμη για το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού του ΚΘΒΕ στο θέατρο Δάσους που θα διεξαχθεί απο τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 30 Ιουλίου, θα περιλαμβάνει χορό , θέατρο και τραγούδι και ελπίζω να θεσμοθετηθεί. Αυτά είναι μερικά απο αυτά που ετοιμάζουμε.. "

"Οικονομικά τα πάμε άθλια. Εγώ δεν είμαι το Υπ. Οικονομικών. Εμένα μου επιχορηγούν κάποια χρήματα προκειμένου να λειτουργεί το ΚΘΒΕ και βρίσκομαι στη μέση. Όταν το κράτος δε πληρώνει αυτός που την πληρώνει είναι ο μεσάζων. Ήδη ο Υπουργός Πολιτισμού ο κος Ξυδάκης ανακοίνωσε οτι μας στέλνει 3 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα έξοδα του παρελθόντος . Το ΚΘΒΕ εδω και 19-20μήνες έχει εκραγεί καλλιτεχνικά με την καλή έννοια με πάρα πολλά καινοτόμα πράγματα. Αυτό που θέλει το Κρατικό είναι η στήριξη της πολειτείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρεη απο το παρελθόν. Αν αυτά αντιμετωπιστούν σωστά το κρατικό μπορεί να απογειωθει. "

Keywords
Τυχαία Θέματα