Βασίλης Τολιόπουλος, η ανάλυση της ραψωδίας του κόντρα στην ΑΕΚ Betsson: Οι 49 πόντοι που προσέφερε και το Pick and Roll

Ο Βασίλης Τολιόπολος ήταν ο ηγέτης του Άρη στην σπουδαία νίκη των “κίτρινων” μέσα στην έδρα της ΑΕΚ Betsson με 93-91 για την 15η αγωνιστική της Stoiximan Basket League.

Ο διεθνής γκαρντ διέλυσε τα πάντα στο διάβα του, τελειώνοντας τον αγώνα με 25 πόντους με 2/2 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 9/10 βολές, 3 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 1 κλέψιμο, 13 κερδισμένα φάουλ και 5 λάθη σε 31 λεπτά συμμετοχής, βάζοντας στο τέλος την υπογραφή του στην νίκη της ομάδας του με τα

μεγάλα τρίποντα που σημείωσε.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την εμφάνιση του διεθνή γκαρντ.

Οι 49 πόντοι και ο τρόπος που διέλυσε την άμυνα της ΑΕΚ Betsson στο Pick and Roll

Ξεκινώντας από τα βασικά: Ο Τολιόπουλος ήταν συνολικά υπεύθυνος για 49 από τους 93 πόντους του Άρη, σε ένα απίστευτο νούμερο. Πέρα από τους 25 πόντους του, ο διεθνής γκαρντ μοίρασε σύμφωνα με το Hudl Instat άλλους 24 πόντους με τις 10 ασίστ του, σε ένα απίστευτο νούμερο. Ιδού και το Shot Chart του:

Ιδού και οι τρόποι με τους οποίους έκανε την ζημιά στην ΑΕΚ Betsson

Βλέποντας κάποιος τους αριθμούς, βλέπει ένα ξεκάθαρο μοτίβο: Οι περισσότεροι πόντοι του Τολιόπουλου ήρθαν με προσωπικές φάσεις, αφού σκόραρε συνεχώς είτε μετά από ντρίμπλα, είτε πηγαίνοντας προς το καλάθι. Ο γκαρντ του Άρη βρήκε απέναντί του μία ομάδα που οι σέντερ της είναι επιεικώς μέτριοι στην άμυνα στο Pick and Roll - αφού ο μεν Μόργκαν δεν έχει καλά πλάγια βήματα, ο δε Τίλμαν συχνά είναι εκτός θέσης - και την εξέθεσε στον απόλυτο βαθμό.

Ο Τολιόπουλος διάβασε ιδανικά κάθε κάλυψη που δοκίμασε η ΑΕΚ Betsson. Όταν οι “κιτρινόμαυροι” τον μάρκαραν παίζοντας Flat ή level (ο ψηλός έμενε πίσω και έδινε το σουτ) έπαιρνε σουτ από την περιφέρεια. Όταν γινόταν αλλαγή, έπαιζε ένας με έναν τον αντίπαλο ψηλό και πήγαινε προς τα μέσα, κερδίζοντας φάουλ. Όταν γινόταν Hedge Out (ο ψηλός έβγαινε δυναμικά), τότε είτε έκανε “split” (σ.σ περνούσε ανάμεσα από τους δύο αντιπάλους), είτε πάσαρε, διαλέγοντας αν θα δώσει την μπάλα στον ψηλό που ρόλαρε στο καλάθι, είτε στην περιφέρεια.

Από τους 24 πόντους που μοίρασε με τις 10 ασίστ του ο Τολιόπουλος, οι 15 πόντοι ήρθαν σε κατάσταση Pick and Roll. Κοινώς, μαζί με τους 13 πόντους που σημείωσε ο ίδιος σε κατάσταση Pick and Roll, πρόσφερε συνολικά 28 πόντους στους “κίτρινους” σε τέτοια κατάσταση. Με λίγα λόγια, η εικόνα του στο παρκέ συμβαδίζει με τους αριθμούς: Ο Τολιόπουλος διέλυσε την άμυνα της ΑΕΚ Betsson.

Κάνει σεζόν καριέρας

Ο Βασίλης Τολιόπουλος είναι ένας χαρισματικός σκόρερ. Βασικά, είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της γενιάς του στην χώρα μας, ένας από τους καλύτερους σουτέρ μετά από ντρίμπλα στην Ελλάδα και ένας παίκτης που έχει ένα χάρισμα στο να πηγαίνει στην επαφή και να κερδίζει φάουλ. Αυτά ήταν γνωστά και απλώς έχουν επιβεβαιωθεί στον απόλυτο βαθμό την τελευταία διετία στον Άρη. Δεν είναι αψεγάδιαστος. Έχει τα θέματά του στην άμυνα, παραμένει περισσότερο combo γκαρντ αντί για πόιντ γκαρντ. Ξέρει όμως ξεκάθαρα πια τι μπορεί να κάνει και είναι πιο ώριμος από ποτέ.

Στα 28 του χρόνια πλέον, ο έμπειρος γκαρντ δείχνει να έχει βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ εκτέλεσης και δημιουργίας, αριθμώντας 13.8 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ μέσο όο με 34.1% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής στην Stoiximan Basket League και 13.8 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ μέσο όρο με 36% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής στο EuroCup. Είναι ένας από τους ηγέτες του Άρη (και δεύτερος σκόρερ του), είναι πιο συνεπής, πιο σταθερός.

Έλληνες παίκτες με ικανότητα στην εκτέλεση και άγνοια κινδύνου δεν υπάρχουν πολλοί. Ο Τολιόπουλος είναι ένας από αυτούς τους λίγους που μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία. Και την φετινή σεζόν το έχει επιβεβαιώσει αυτό στον απόλυτο βαθμό, κάνοντας σεζόν καριέρας. Κόντρα στην ΑΕΚ Betsson ήρθε απλώς ακόμα μία επιβεβαίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασίλης Τολιόπουλος, ΑΕΚ Betsson, Pick, Roll,vasilis toliopoulos, aek Betsson, Pick, Roll