Το μοτέρ της Mazda που πήρε δυναμωτικό

Η πατέντα της Mazda, ως προς τον τρόπο ανάφλεξης του κινητήρα, προσφέρει αναμφίβολα μια άλλη θεωρία για το πώς τα ατμοσφαιρικά μοτέρ έχουν λόγο ύπαρξης στις μέρες μας.

Δίλιτρο θα μου πείτε, αλλά το μοτέρ e-Skyactiv X, προσφέρεται σε ανταγωνιστικές τιμές με τα μοντέλα που είναι διαθέσιμο, Mazda3 (Hatchback & Sedan) και CX-30.

Οι μηχανικοί κατάφεραν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) της Mazda, με αποτέλεσμα το δίλιτρο μοτέρ βενζίνης

e-Skyactiv X, να προσφέρει 6 επιπλέον ίππους και 16Nm παραπάνω ροπή.

Ως εκ τούτου, η ισχύς έφθασε τους 186 ίππους (137 kW) στις 6.000σ.α.λ. και η μέγιστη ροπή τα 240Nm στις 4.000σ.α.λ.

Ταυτόχρονα, κι εδώ είναι το ενδιαφέρον, μειώθηκε η μέση κατανάλωση καυσίμου κατά 0,4 λίτρα/100 χλμ., αλλά και οι εκπομπές CO2 κατά 8 γρ./χλμ.

Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην αλλαγή της σχέσης συμπίεσης του κινητήρα e-Skyactiv X, από 16.3:1 σε 15.0:1. Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της καύσης, τα διαφορετικά πιστόνια, καθώς και την αναβάθμιση του λογισμικού του συστήματος κίνησης Mazda M Hybrid.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τη διεύρυνση του πεδίου λειτουργίας και της αποδοτικότητας της καύσεως, αλλά την εξασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας της ανάφλεξης που περιορίζει ακόμα περισσότερο το ήδη χαμηλό ποσοστό εμφάνισης του ανεπιθύμητου φαινομένου της αυτανάφλεξης (πειράκια), ή της προ-ανάφλεξης, που οφείλεται συνήθως στις διαφορετικές ποιότητες καυσίμου στις διάφορες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Mazda3 με τον αναβαθμισμένο κινητήρα e-Skyactiv X 186hp, στις εκδόσεις με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας αφού εκπέμπει λιγότερα από 122 γρ./χλμ. CO2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Νέο ηλεκτρικό Audi Q4 e-tron

Οδηγούμε το υβριδικό Fiat 500

Keywords
Τυχαία Θέματα