Στο δρόμο με το Opel Corsa-e

Οδηγούμε την αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή του Corsa, που αποδίδει 136 ίππους αλλά παράλληλα πετυχαίνει ρεαλιστικά την αυτονομία των 337 χιλιομέτρων με μία φόρτιση.

Καθώς οι ηλεκτρικοί κινητήρες αρχίζουν να ξεφεύγουν από τα λίγο παράξενα και αρκετά ακριβά αμαξώματα, και να πλημμυρίζουν και συμβατικά αυτοκίνητα όπως τα supermini, το καλό με την έκτη αυτή γενιά του Corsa είναι ότι σχεδιάστηκε εξ αρχής για να διαθέτει ηλεκτρική έκδοση - βασισμένο στην προηγμένη πλατφόρμα CMP του ομίλου PSA

(όπως και το Peugeot e-208).

Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία των 50 kWh βρήκε τη θέση της στο δάπεδο, και κάτω από το πορτ-μπαγκάζ (στη θέση που ήταν η ρεζέρβα) χωρίς να θυσιάζει τους χώρους επιβατών και (σε μεγάλο βαθμό) αποσκευών. Τώρα, μάλιστα, ο οδηγός κάθεται 28 χλστ. πιο χαμηλά σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις, ενώ το βάρος χαμηλά έχει ευεργετική επίδραση στην οδική συμπεριφορά.

Η μία πλευρά της προσωπικότητας του Corse-e, λοιπόν, είναι της οικονομίας: με προσεκτική οδήγηση και με επιλογή της ρύθμισης Eco από το κουμπί δίπλα στον επιλογέα, πλήρως φορτισμένη η μπαταρία μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τα 337 χιλιόμετρα αυτονομίας που έχει μετρήσει η Opel στον ρεαλιστικό κύκλο WLTP.

Σε αυτή την περίπτωση βοηθά και το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας του φρεναρίσματος -αν και αυτή δεν είναι ισχυρή όσο σε άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και το Corse-e έτσι δεν μπορεί να οδηγηθεί μόνο με τη χρήση ενός πεντάλ, του γκαζιού-, καθώς και η αντλία θερμότητας που καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα συμβατικά κλιματιστικά.

Η άλλη πλευρά της προσωπικότητας του Corse-e είναι της ισχύος: με τη ρύθμιση Sport, ο ηλεκτροκινητήρας ξεδιπλώνει τους 136 ίππους και τα 260 Nm της ροπής του άμεσα με το πάτημα του γκαζιού, με αποτέλεσμα το Corsa-e να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 8,1 δευτερόλεπτα, και μέχρι τα 150 χλμ./ώρα της ηλεκτρονικά περιορισμένης τελικής ταχύτητας.

Με σβέλτη οδήγηση, ειδικά σε έναν επαρχιακό δρόμο ή κι ακόμα περισσότερο στον αυτοκινητόδρομο, η αυτονομία πέφτει αναμφίβολα κάτω από τα 250 χιλιόμετρα, καθώς και το -αναμενόμενα, λόγω μπαταρίας- πολύ αυξημένο (κατά 345 κιλά) βάρος των 1.530 κιλών δεν βοηθά σε αυτό.

Αντίθετα, το βάρος έπαιξε ρόλο στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς. Δεν είναι μόνο ότι η μπαταρία χαμήλωσε το κέντρο βάρους κατά 6 εκατοστά (!), με τα γνωστά οφέλη που αυτό προσφέρει στη στροφή, αλλά και ότι για τη διαχείρισή του η Opel ενίσχυσε και έκανε πιο άκαμπτο το υποπλαίσιο εμπρός, άλλαξε ρυθμίσεις στον ημιάκαμπτο πίσω και έκανε πιο σφιχτά τα αμορτισέρ.

Έτσι, μαζί με τις βελτιώσεις στο αρκετά ακριβές σύστημα διεύθυνσης, το Corse-e ελέγχει εξαιρετικά το αυξημένο του βάρος. Δεν εμφανίζει τάσεις πλεύσης στις στροφές, ούτε ανεξέλεγκτη υποστροφή, και την ίδια στιγμή καταφέρνει να μην ενοχλεί στις κακοτεχνίες του δρόμου με τη σκληρότερη ανάρτηση. Είναι ένας καλός συμβιβασμός.

Όσο για τη φόρτιση της μπαταρίας, ισχύει για το Corsa-e ό,τι και για τα υπόλοιπα ηλεκτρικά μεγάλης αυτονομίας: με οικιακή πρίζα χρειάζεται σχεδόν ένα 24ωρο, με Wallbox 7,4 kW θέλει 7:30 ώρες, και με τριφασικό ταχυφορτιστή 30 λεπτά για την πλήρωση ενέργειας μέχρι το 80%.

Οι αμυδρές διαφορές στην εμφάνιση του ηλεκτρικού Corsa-e από τα συμβατικά εντοπίζονται μόνο στις αεροδυναμικές ζάντες, στην έλλειψη εξάτμισης και στο λογότυπο στην πίσω πόρτα. Και, στο, εσωτερικό μόνο στις ενδείξεις κατανάλωσης και κατανομής ενέργειας του ψηφιακού πίνακα οργάνων και στο διακόπτη των προγραμμάτων λειτουργίας Eco.Normal, Sport πίσω από τον επιλογέα.

Κατά τα άλλα, στα 4,06 μέτρα του μήκους του Corsa, ο χώρος για πέντε επιβάτες παραμένει σχετικά καλός, ενώ ο οριακός χώρος αποσκευών 267 λίτρων (1.042 λτ. με την πτώση των καθισμάτων) έχει χάσει 41 λίτρα σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις.

Στο κέντρο του αρκετά ποιοτικού εσωτερικού βρίσκεται η έγχρωμη οθόνη αφής Multimedia Navi 7 ιντσών ή Multimedia Navi Pro 10’’, που προσφέρει πλήρη συνδεσιμότητα του smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto, καθώς και τα νέα συστήματα πολυμέσων και πλοήγησης, και την online υπηρεσία Opel Connect.

Το Corsa-e ξεκινά από τα 32.500 Ευρώ, από τα οποία μπορεί να αφαιρεθεί ένα σημαντικό ποσό από την κρατική επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Δεν είναι μια τιμή που το κάνει απολύτως προσιτό, όμως από το βασικό εξοπλισμό διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης όπως προειδοποίησης επικείμενης σύγκρουσης (Front Collision Warning) με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού, διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Active Lane Assist), αναγνώρισης οδικών σημάτων (Traffic Sign Recognition) και προσαρμοζόμενο Adaptive Cruise Control.

Οι πλουσιότερες εκδόσεις διαθέτουν αυτόματο κλιματισμό με τηλεχειρισμό (μέσω smartphone), δερμάτινες επενδύσεις, ηλεκτρικό χειρόφρενο και σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, καθώς και το προηγμένο -προσαρμοζόμενο και αντιθαμβωτικό-σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix, για πρώτη φορά στα supermini. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών / 160.000 χιλιομέτρων.

Photo Credits: Opel Media

Keywords
Τυχαία Θέματα