Προγνωστικά Μπάσκετ: Το πράσινο τρίποντο και το "σημάδι" του Ολυμπιακού στον Σλούκα

Το πρώτο αιώνιο ντέρμπι της νέας εποχής, αυτής με τον Κώστα Σλούκα στα πράσινα, θα διεξαχθεί απόψε στη Ρόδο για τον τελικό του Σούπερ Καπ (20:30 ERT3, Live από το SPORT24). Αναμφίβολα ο διεθνής γκαρντ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης, αφού θα τεθεί αντιμέτωπος του Ολυμπιακού για πρώτη φορά, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Φυσικά, το έχει κάνει στο παρελθόν και ως παίκτης της Φενέρμπαχτσε, τώρα όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι η συνθήκη είναι πολύ διαφορετική. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αφενός πώς θα λειτουργήσει ο Σλούκας κόντρα στην πρώην ομάδα του, αφετέρου τι έχει ετοιμάσει ο Ολυμπιακός για να περιορίσει τον νέο ηγέτη του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου μετά τον ημιτελικό με το Περιστέρι και παραδέχθηκε ότι η μετακίνηση του Σλούκα στον βασικό ανταγωνιστή του Ολυμπιακού εντός συνόρων δημιουργεί κι ένα έξτρα κίνητρο στους ερυθρόλευκους.

Παρότι λοιπόν, το Σούπερ Καπ είναι ο μοναδικός... ασήμαντος τίτλος της σεζόν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μόνο ως παιχνίδι προετοιμασίας δεν θα εκλάβουν το πρώτο συναπάντημά τους. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε έξι ημέρες ακολουθεί η πρεμιέρα της EuroLeague με νέο αιώνιο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, επομένως και οι δύο θα θελήσουν να ξεκινήσουν τη σεζόν με... παράσταση νίκης.

Ο Ολυμπιακός, παρότι προετοιμάστηκε μετ' εμποδίων, λόγω διεθνών και τραυματισμών, δεν δυσκολεύτηκε την Παρασκευή να κερδίσει με 84-64 το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη. Με επιθετική πολυφωνία (10 διαφορετικοί σκόρερ) και τους Μιλουτίνοβ (16 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και Γουίλιαμς Γκος (16 πόντοι) να παίζουν σαν να μην έλειψαν μία μέρα, η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα παρουσίασε μία αρκετά καλή εικόνα για τα δεδομένα της εποχής.

Ούτε ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα με τον ΠΑΟΚ, τον οποίο κέρδισε με 77-64. Είναι αλήθεια πως το τριφύλλι δεν έχει ακόμη αποκτήσει τους αυτοματισμούς και το επιθετικό flow που θέλει ο Εργκίν Αταμάν, ωστόσο σε ατομικό επίπεδο έχει προφανώς την ποιότητα να καθαρίζει χωρίς προβλήματα τέτοιου είδους παιχνίδια.

Ο Λεσόρ με φόρα από το τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" ήταν ξανά ο πρώτος σκόρερ των πράσινων με 20 πόντους, έχοντας παράλληλα και 7 ριμπάουντ. Γκάι (14 πόντοι με 4 τρίποντα) και Βιλντόσα (11 πόντοι με 3 τρίποντα) έδωσαν τα απαραίτητα σουτ από την περιφέρεια, ενώ ο Σλούκας οργάνωσε την ορχήστρα μοιράζοντας επτά τελικές πάσες.

Ο κόουτς Αταμάν επέλεξε στον ημιτελικό να αφήσει εκτός εξάδας ξένων τον Μπαλτσερόφσκι και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση του Κώστα Αντετοκούνμπο, ο οποίος με εξαίρεση κάποια εύκολα φάουλ που έκανε, τα πήγε περίφημα την Παρασκευή έχοντας 9 ριμπάουντ και 4 τάπες! Για τον τελικό όμως, ο Τούρκος προπονητής αποφάσισε να συμπεριλάβει τον Πολωνό σέντερ, διότι οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν έναν, αλλά δύο δεινόσαυρους με τον Φαλ και τον Μιλουτίνοβ.

Η επιλογή του Αταμάν να αφήσει εκτός τον Γκριγκόνις, σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε απόψε κανονικά στο παρκέ τον Παπαπέτρου, που προστατεύτηκε στον ημιτελικό, διότι είχε ενοχλήσεις στο γόνατο. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένη ξανά η απουσία του Μήτογλου. Στον Ολυμπιακό, ως γνωστόν δεν είναι ακόμη έτοιμος να μπει ο Μπραζντέικις και τελικά έμεινε εκτός ο Γουίλιαμς-Γκος, καθώς πήρε ειδική άδεια για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του. Αυτό σημαίνει ότι στη 12αδα θα μπει ο ΜακΚίσικ, που δεν αγωνίστηκε στον ημιτελικό.

Προγνωστικά Στοιχήματος

Στοιχηματικά, οι μπουκ δίνουν ελαφρώς φαβορί τον Ολυμπιακό στους 2,5 πόντους. Σε ένα τόσο κλειστό σετ, προξενεί εντύπωση που ο Παναθηναϊκός είναι καθαρό αουτσάιντερ στα τρίποντα σε απόδοση άνω του 2.65. Είναι προφανές πως οι στοιχηματικές επηρεάστηκαν από το εξαιρετικό ποσοστό του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με το Περιστέρι, όπου είχε 12/23 τρίποντα. Και ο Παναθηναϊκός όμως δεν πήγε πίσω με 10/21.

Με δεδομένο ότι οι Πειραιώτες έχουν δύο... σκιάχτρα κάτω από τη ρακέτα τους, οι πράσινοι είναι δεδομένο πως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερο το περιφερειακό τους σουτ απόψε και φυσικά έχουν τους παίκτες (Γκάι, Βιλντόσα, Σλούκας, Ερνάνγκομεθ) για να "χτυπήσουν" από μακριά την ερυθρόλευκη άμυνα.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός αναμένεται να "σημαδέψει" στην πράσινη άμυνα τον Σλούκα, με στόχο να τον φθείρει, να τον βγάλει εκτός ρυθμού κι αν είναι δυνατόν να του "χαλάσει" το μυαλό. Επίσης, είναι πολύ λογικό να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και την υψομετρική διαφορά των δικών του γκαρντ έναντι του Γκάι, ο οποίος υστερεί σε σωματικά προσόντα.

Σε αυτή τη λογική, το να σημειώσει τουλάχιστον 9 πόντους ο Τόμας Γουόκαπ κρίνεται ως νορμάλ όριο. Μαζί μάλιστα με το Under 163,5 παίρνουμε ένα συνδυαστικό στοίχημα σε απόδοση 2.20.

Δύσκολα ο νικητής στον τελικό θα ξεφύγει πολύ πάνω από τους 80 πόντους. Συνήθως σε τέτοιου είδους ντέρμπι υπερισχύει ο νόμος της άμυνας και όχι το επιθετικό σόου. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ακόμη οι ομάδες μοντάρονται και απέχουν αρκετά από το επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας. Για παράδειγμα, στα πρόσφατα φιλικά, επιπέδου EuroLeague, ο Παναθηναϊκός σημείωσε 80 και 70 πόντους κόντρα σε Μπάγερν και Εφές αντίστοιχα, ενώ ο Ολυμπιακός έβαλε 75 με τη Ζάλγκιρις και 71 με τη Μακάμπι.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, 20:30

Παναθηναϊκός περισσότερα εύστοχα τρίποντα (απόδοση 2.67) Under 163,5 & Γουόκαπ 9+ πόντοι (απόδοση 2.20)
Keywords
Τυχαία Θέματα