Προγνωστικά Mundobasket: Με δύο ειδικά παικτών κι ένα combo στον "τελικό" της Ελλάδας

11:14 1/9/2023 - Πηγή: Sport 24

Το Παγκόσμιο Κύπελλο περνάει στη δεύτερη φάση και η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα στη Μανίλα τη Λιθουανία σε ένα ακόμη παιχνίδι με χαρακτήρα τελικού για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (15:40 ERT1/Novasports Start, Live από το SPORT24).

Η Λιθουανία προκρίθηκε από την πρώτη φάση με το απόλυτο, έχοντας κάνει δηλαδή το 3x3, σε αντίθεση με την Εθνική μας ομάδα, που κουβαλάει τη φυσιολογική ήττα από τις ΗΠΑ. Αυτό

ουσιαστικά σημαίνει, ότι η "γαλανόλευκη" θα πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε σήμερα τους Λιθουανούς για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στα προημιτελικά. Σε αντίθετη περίπτωση, το ματς της Κυριακής με το Μαυροβούνιο θα μετατραπεί πρακτικά σε τυπική διαδικασία.

Η Ελλάδα προέρχεται από τη νίκη με 83-74 επί της Νέας Ζηλανδίας, σε ένα παιχνίδι που στράβωσε για τα καλά, αφού βρεθήκαμε κάτω ακόμη και με 15 πόντους διαφορά. Ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο το σύνολο του κόουτς Ιτούδη καθάρισε το μυαλό του. Άφησε στην άκρη τα σφυρίγματα των διαιτητών, ανέβασε κατακόρυφα την πίεση στο αμυντικό κομμάτι κι έφτασε σε ένα εντυπωσιακό επί μέρους 51-31.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για την Εθνική μας επιθετικά, ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 27 και 20 πόντους αντίστοιχα. Επίσης, ο Τόμας Γουόκαπ (10 πόντοι, 9 ασίστ) και ο Γιώργος Παπαγιάννης (8 πόντοι, 9 ριμπάουντ) άγγιξαν το double-double με τον πρώτο να αγωνίζεται 37:32 και τον δεύτερο 33:33!

Η Λιθουανία από την πλευρά της, μετέτρεψε σε περίπατο το υποτιθέμενο ντέρμπι πρωτιάς με το Μαυροβούνιο. Η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις επικράτησε με 91-71 και ολοκλήρωσε την πρώτη φάση σκοράροντας κατά μέσο όρο 93,3 πόντους (6η καλύτερη επίδοση στο τουρνουά)!

Κόντρα στο Μαυροβούνιο έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στη διοργάνωση ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις με 19 πόντους! Ο άσος της Μπαρτσελόνα είχε 9/12 σουτ, παίζοντας κάθετα προς το καλάθι με τρομερή ενέργεια και επιθετικότητα. Φοβερά οικονομικός ήταν ο νέος άσος της ΑΕΚ, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας με 15 πόντους σε 18,5 λεπτά, ενώ ο Γιόνας Βαλανσιούνας είχε σβηστά 11 πόντους και 8 ριμπάουντ σε 20,5 λεπτά.

Γενικά, ο Μακσβίτις μοίρασε αρκετά το χρόνο στην πρώτη φάση για να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα τα βαριά χαρτιά του. Άλλωστε, τα ματς με Αίγυπτο και Μεξικό αποδείχθηκαν υγιεινός περίπατος για τη Λιέτουβα, η οποία είναι μία ομάδα με μεγάλο μέγεθος και εξαιρετικό μπασκετικό IQ.

Μπορεί να λείπει ο Ντομάντας Σαμπόνις, ωστόσο γύρω από τον Βαλανσιούνας υπάρχουν παιδιά (Σεντεκέρσκις, Μπραζντέικις, Ντίμσα, Μοτιεγιούνας) που αγωνίζονται στο πιο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης, αυτό της EuroLeague, αλλά και πολύ καλοί ρολίστες (Μπέντζιους, Νορμάντας), που εκτελούν με ακρίβεια το ρόλο τους.

Η Λιθουανία εκτελεί μέχρι στιγμής με 38,2% από το τρίποντο, ωστόσο είναι μία ομάδα που δεν έχει καθαρόαιμους σουτέρ στο ρόστερ της. Αντίθετα, με τον Βαλανσιούνας και τον Μοτιεγιούνας υπερισχύει ξεκάθαρα στη frontline έναντι της Εθνικής μας, η οποία μετά την απώλεια του Ντίνου Μήτογλου, βασίζεται αποκλειστικά στον Παπαγιάννη. Ας έχουμε υπόψη μας ότι η Λιθουανία κατεβάζει 48 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, που είναι η καλύτερη επίδοση στο φετινό Mundobasket.

Η "προστασία" του Παπαγιάννη και το τρικ του Μακσβίτις

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι κομβικό σήμερα να "προστατεύσουμε" τον ψηλό μας ο οποίος είναι απολύτως λογικό να μπει στο... σημάδι των Λιθουανών. Ο Βαλανσιούνας είναι ένας πολύ πιο βαρύς σέντερ σε σύγκριση με τον Παπαγιάννη και το συγκεκριμένο match-up δεν είναι εύκολο να βγει χωρίς βοήθειες. Το double-team πάνω στον γίγαντα των Πέλικανς μοιάζει με μονόδρομος για να μην φθαρεί νωρίς ο δικός μας ψηλός.

Ο Παπαγιάννης μπορεί να μην σκόραρε πολύ κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, ωστόσο η παρουσία του στο παρκέ ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Με τον σέντερ της Φενέρ η Ελλάδα είχε ισορροπημένη επιθετική λειτουργία, ξεκινώντας σταθερά με ένα πικ στον άσο, κυρίως στον Γουόκαπ. Ακόμη και στο δεύτερο ημίχρονο, που είχαμε πάρει το μομέντουμ, όταν ο Παπαγιάννης έκατσε στον πάγκο για μερικές ανάσες, η επίθεσή μας κόλλησε, η μπάλα δεν γύρισε με σωστή ροή και ουσιαστικά πήγαμε σε αυτοσχεδιασμούς.

Το ενδιαφέρον από την πλευρά της Λιθουανίας είναι ότι κόντρα στο Μαυροβούνιο επέλεξε να μην στείλει τον Βαλανσιούνας πάνω στον Βούτσεβιτς, σε φάση άμυνας. Ο Μακσβίτις γνωρίζοντας ότι ο Βούτσεβιτς έχει πιο γρήγορα πόδια και ότι μπορεί να απειλήσει από μακριά και να τραβήξει έξω από τη ρακέτα τον Βαλανσιούνας, έστειλε πάνω στον σέντερ τον Μπουλς κοντό παίκτη, συνήθως τον Σεντεκέρσκις.

Έτσι, ο Βαλανσιούνας έμενε μέσα στη ρακέτα σε ρόλο... σκιάχτρου και ουσιαστικά η Λιθουανία έδωσε απλόχερα το τρίποντο από τη θέση "4" στο Μαυροβούνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τριάδα Ράντονσιτς, Ράντοβιτς και Σιμόνοβιτς εκτέλεσε συνολικά 14 τρίποντα (!), ωστόσο έβαλε μόνο τέσσερα και μοιραία η ομάδα του Μπόσκο Ράντοβιτς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο σκορ τους Λιθουανούς.

Κομβικοί Παπανικολάου και Παπαπέτρου

Ο Παπαγιάννης είναι ένας σέντερ που επίσης μπορεί να εκτελέσει από μακριά με πρόσωπο, επομένως δεν αποκλείεται ο Μακσβίτις να κάνει ξανά το ίδιο τρικ. Βέβαια, εμείς με τον Παπαπέτρου στο τέσσερα μπορούμε να βρούμε πολύ πιο αξιόπιστο περιφερειακό σουτ σε σύγκριση με το Μαυροβούνιο. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού είχε 4/7 με τη Νέα Ζηλανδία και το ενδεχόμενο να ευστοχήσει και απόψε σε πάνω από δύο προσφέρεται στο 2.50!

Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο πως σήμερα θα χρειαστούμε περισσότερες βοήθειες επιθετικά και από τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει 1/13 τρίποντα και μόλις 7,3 πόντους κατά μέσο όρο στο τουρνουά. Με τη Νέα Ζηλανδία, παρότι φορτώθηκε νωρίς με φάουλ, έπαιξε 30 λεπτά και είχε το καλύτερο +/- (+16) στον αγώνα, υπενθυμίζοντας ότι μπορείς να είσαι θετικός για την ομάδα ακόμη και όταν δεν σκοράρεις πολύ.

Το αποψινό ματς όμως είναι πολύ πιο απαιτητικό, επομένως όλοι θα πρέπει να δώσουν το κάτι παραπάνω για να διεκδικήσουμε τη νίκη. Προφανώς, ο αρχηγός μας θα πάρει ξανά πολύ χρόνο συμμετοχής και είναι κομβικό με την παρουσία του να βγούμε από πάνω κόντρα στα εξαιρετικά τριαροτεσσάρια των Λιθουανών (Μπραζντέικις, Κουζμίνσκας, Σεντεκέρσκις). Στο 1.95 το Over 8,5 πόντους του Παπανικολάου.

Σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι αυτό καθαυτό, οι μπουκ δίνουν καθαρό φαβορί τη Λιθουανία στους 7,5 πόντους. Λογική αποτύπωση, καθώς η Λιέτουβα ήταν εξαιρετική στην πρώτη φάση. Αυτό βέβαια μας δίνει το δικαίωμα να ανεβάσουμε το χάντικαπ στους 12,5 υπέρ της Εθνικής μας και να ζητήσουμε ένα εφικτό Over 153,5 πόντων, για να χτίσουμε ένα combo διπλασιασμού.

Η Ελλάδα έδειξε ότι έχει την ψυχοσύνθεση των μεγάλων αγώνων και ακόμη και να χάσει από την ποιοτική Λιθουανία, δύσκολα αυτό θα γίνει αμαχητί. Από την άλλη βέβαια, η Λιέτουβα είναι μία εξαιρετικά δεμένη ομάδα, που δεν είναι απλό να τη φρενάρεις. Ακόμη και 10 πόντους πιο χαμηλά να την κατεβάσουμε από τον επιθετικό της μέσο όρο, το ματς πάλι θα πάει πάνω από τους 80.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Λιθουανία – Ελλάδα, 15:40

Παπαπέτρου Over 1,5 εύστοχα τρίποντα (απόδοση 2.50) Παπανικολάου: Over 8,5 πόντοι (απόδοση 1.95) 2 +12,5 & Over 153,5 (απόδοση 2.02)
Keywords
Τυχαία Θέματα