Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και instacar θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο EuroLeague Final Four 2024

Η αντίστροφη μέτρηση για το EuroLeague Final Four 2024 έχει ξεκινήσει και η προσμονή του ελληνικού κοινού είναι τεράστια, καθώς στο Βερολίνο θα βρεθούν και οι δύο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό (24/6, 19:00) ο Παναθηναϊκός AKTOR θα αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε, ενώ στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του την

κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης.

Από το Final Four 2024 δεν θα λείπει όμως ούτε το instacar, η πρώτη εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα τη συνδρομητική υπηρεσία leasing οχημάτων, με 100% online διαδικασία απόκτησης οχήματος, χωρίς προκαταβολή, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Παναθηναϊκός AKTOR - Φενέρμπαχτσε

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θα βρεθεί ξανά σε Final Four μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια και θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε αν θέλει να φτάσει στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (26/5) και να διεκδικήσει το 7ο βαρύτιμο τρόπαιο της ιστορίας του.

Η μάχη των πάγκων ανάμεσα στον Εργκίν Αταμάν και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα έχει σίγουρα τεράστιο ενδιαφέρον. Ο μεν Τούρκος τεχνικός, μετράει δύο κατακτήσεις σε επίπεδο EuroLeague (2021, 2022) με την Εφές. Ο δε Λιθουανός τεχνικός, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι οδήγησε και τρίτη ομάδα σε Final Four (σσ. Μετά τη Ζάλγκρις και την Μπαρτσελόνα), όμως δεν έχει γευτεί ακόμα τη χαρά ενός τίτλου στο κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο.

Πρωταγωνιστές, ωστόσο, αναμένεται να είναι οι παίκτες. Παίκτες όπως οι Κέντρικ Ναν, Ματίας Λεσόρ και Κώστας Σλούκας. Οι δύο πρώτοι ψηφίστηκαν, εξάλλου, στην καλύτερη πεντάδα της EuroLeague για τη σεζόν 2023/24, ενώ ο αρχηγός των πρασίνων μπήκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα.

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε τη διαφορά με το “καλημέρα” από τη στιγμή που υπέγραψε με το τριφύλλι στις 31 Οκτωβρίου και ντεμπούταρε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στις 10 Νοεμβρίου. Έκτοτε προσφέρει 15.9 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αγωνιζόμενος κατά μέσο όρο για 27’20”.

Ο Γάλλος σέντερ, που τραβάει και το μεγαλύτερο κουπί στην front-line των πρασίνων, έχει 13.7 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά παιχνίδι με 29’32” συμμετοχής.

Πίσω δεν πηγαίνει ούτε ο Σλούκας - ο πλέον έμπειρος παίκτης του Παναθηναϊκού, με 10 παρουσίες σε Final Four στην καριέρα του- που καταγράφει 12.6 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 5.7 τελικές πάσες ανά 26’32” που βρίσκεται στο παρκέ, αποτελώντας τον βασικό χειριστή της πράσινης επίθεσης.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο 34χρονος περιφερειακός ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της Φενέρ, όταν σήκωσε την πρώτη κούπα της ιστορίας της στην EuroLeague, το 2017.

Ο Εργκίν Αταμάν έχει στη φαρέτρα του κι άλλα όπλα, όπως τον Ιωάννη Παπαπέτρου -που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά των playoffs με την Μακάμπι Τελ Αβίβ- ή τον Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος είναι καταλυτικός για την αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Θέση στην All-EuroLeague First Team είχε, όμως, και ένας από τους αθλητές της Φενέρμπαχτσε. Ο λόγος για τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις, ο οποίος μετράει μέχρι στιγμής 14.1 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά 31’42” συμμετοχής σε 35 παιχνίδια. Αυτός έγινε, δε, πριν από λίγο καιρό ο νέος ρέκορντμαν της διοργάνωσης, σημειώνοντας 50 πόντους στην αναμέτρηση κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου για την 32η αγωνιστική.

Στο ρόστερ της τουρκικής ομάδας υπάρχουν και κάποια γνώριμα στο τριφύλλι πρόσωπα, όπως ο Νικ Καλάθης, που έχει 211 συμμετοχές με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στην EuroLeague, μοιρασμένες σε δύο θητείες (2009-12 και 2015-20) και ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος αποχώρησε από το ΟΑΚΑ το περασμένο καλοκαίρι. Γνωστός ως αντίπαλος είναι φυσικά και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, καθώς έχει αγωνιστεί στον αιώνιο αντίπαλο των πρασίνων, τον Ολυμπιακό, ενώ αποτελεί και μέλος της Εθνικής Ελλάδας.

Επικίνδυνοι, αν βρεθούν στη μέρα τους, είναι φυσικά και οι Σκότι Γουίλμπεκιν - Μάρκο Γκούντουριτς, ενώ αγωνιστικό step-up έχει κάνει φέτος ο 23χρονος Ταρίκ Μπιμπέροβιτς.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι Παναθηναϊκός AKTOR και Φενέρμπαχτσε έχουν μοιραστεί από μία νίκη στα μεταξύ τους φετινά παιχνίδια. Οι Τούρκοι -έχοντας τότε στο τιμόνι τους τον Δημήτρη Ιτούδη- είχαν επικρατήσει με 83-69 στην Ulker Sports Arena στις 17 Οκτωβρίου, ενώ οι πράσινοι κέρδισαν με 74-63 στο ΟΑΚΑ στις 9 Φεβρουαρίου.

Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός

Το remake του τελικού του Final Four στο Κάουνας. Δύο ομάδες που έχουν τεθεί αντιμέτωπες 39 φορές από το 2000 και έπειτα. Η Ρεάλ μετράει 22 νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει επικρατήσει τις υπόλοιπες 17 φορές και θέλει να πάρει εκδίκηση για το περσινό σουτ-μαχαιριά του Σέρχιο Γιουλ πάνω από τον Μουσταφά Φαλ στα 3.1” πριν τη λήξη. Ένα σουτ που χάρισε στους Μαδριλένους τον 11ο ευρωπαϊκό τους τίτλο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά από δύο διαδοχικές χρονιές που αναδείχθηκε Coach of the Year στην EuroLeague, έδωσε τα σκήπτρα του στον Τσους Ματέο, όμως φιλοδοξεί να του πάρει εκείνα του πρωταθλητή Ευρώπης.

Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να κάνει τους ερυθρόλευκους να παίξουν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή στο Βερολίνο, αρχής γενομένης από τον ημιτελικό με τη Ρεάλ (24/6, 22:00). Φέτος ο Ολυμπιακός δεν έχει στο ρόστερ του τον MVP της διοργάνωσης -όπως συνέβη πέρσι με τον Σάσα Βεζένκοβ- ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν έχει κανέναν παίκτη που να μπήκε στην πρώτη ή τη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της EuroLeague.

Κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι άδικο, ενώ όσοι διαβάζουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση θα αντιληφθούν ότι ίσως αυτό να οφείλεται στην νοοτροπία του Έλληνα τεχνικού.”Θα παίζουμε ένα αλτρουιστικό μπάσκετ. Θέλουμε να αμυνόμαστε και να κάνουμε επίθεση όλοι μαζί. Όλοι να νιώθουν σημαντικοί και να περνάει η μπάλα από τα χέρια τους”, είχε πει ενδεικτικά ο κόουτς του Ολυμπιακού στις 25 Σεπτεμβρίου, πριν καν αρχίσει η σεζόν δηλαδή.

Σχεδόν οκτώ μήνες αργότερα και μετά από τις προσθήκες των Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Φιλίπ Πετρύσεβ, Μόουζες Ράιτ στο ρόστερ, ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρεθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Final Four και να διεκδικεί τον 4ο ευρωπαϊκό του τίτλο.

Το έργο του απέναντι στη Ρεάλ, που τερμάτισε πρώτη στην regular season με ρεκόρ 27-7 και “σκουπισε” την Μπασκόνια με 3-0 στα playoffs, σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Δεν μπορεί να είναι εύκολο όταν στο ρόστερ της βασίλισσας υπάρχουν αθλητές όπως ο Φακούντο Καμπάσο, που μετράει 11.7 πόντους, 2.9 ριμπάουντ, 6.5 ασίστ και 1.3 κλεψίματα αγωνιζόμενος για 25’24”, ή Έντι Ταβάρες, ο οποίος προσφέρει 9.6 πόντους, 6.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 1.5 μπλοκ σε μόλις 22’56’.

Γκέρσον Γιαμπουσέλε, Βενσάν Πουαριέ, Μάριο Χεζόνια και Τζάναν Μούσα κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο ζόρικα για κάθε αντίπαλο, ενώ οι Σέρχιο Γιουλ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Ρούντι Φερνάντεθ γίνονται 10 φορές πιο επικίνδυνοι όταν κρίνονται τίτλοι. Εκτός μάχης έχει τεθεί ο Γκάμπριελ Ντεκ, που είχε την ατυχία να τραυματιστεί σοβαρά λίγο πριν από το Final Four, όπως και συνέβη κι έναν χρόνο νωρίτερα.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί το μάξιμουμ από κάθε παίκτη του για να πάρει αυτή τη μεγάλη μάχη. Τα πάντα ξεκινούν από τον Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος κάνει λίγο από όλα και στις δύο πλευρές του παρκέ, μετρώντας 8.1 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ και 1.6 κλεψίματα σε 26’39” που παίρνει ανά ματς. Μην ξεχνάτε ότι ο Αμερικανός αναδείχθηκε φέτος Καλύτερος Αμυντικός της Χρονιάς στην EuroLeague, βραβείο που δεν είχε κατακτήσει άλλος γκαρντ μετά τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Πέραν του Γουόκαπ, οι ερυθρόλευκοι θα βασιστούν ακόμα στους Μουστάφα Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο Γάλλος σέντερ ήταν ο πιο σταθερός και αξιόπιστος παίκτης των Πειραιωτών όλη τη σεζόν και αυτό φαίνεται από τα νούμερά του -7.5 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 1.3 μπλοκ σε 22’44” συμμετοχής.Ο Σέρβος ψηλός έχασε ένα μεγάλο μέρος της regular season, λόγω τραυματισμού, όμως έχει την εμπειρία και πλέον την αγωνιστική φόρμα για να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος απέναντι στα ψηλά κορμιά της Ρεάλ. Σε αυτό θα χρειαστεί να βοηθήσει και ο rookie Μόουζες Ράιτ, που βούτηξε απευθείας στα βαθιά, αλλά έδειξε ότι ξέρει να κολυμπάει.

Ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, αναμένεται να παίξει επίσης κομβικό ρόλο. Οι 356 συμμετοχές του σε επίπεδο EuroLeague καταδεικνύουν από μόνες του το επίπεδο της εμπειρίας του διεθνούς Έλληνα φόργουορντ, ο οποίος προσφέρει 7.6 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 2.8 τελικές πάσες την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει ο Φιλίπ Πετρούσεβ, που δίνει μια διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων, ούτε και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, αφού πέρσι βρισκόταν στο απέναντι στρατόπεδο.

Να σημειώσουμε πως η Ρεάλ έχει κερδίσει φέτος μέσα και έξω τον Ολυμπιακό. Η βασίλισσα επικράτησε με 77-71 στο ΣΕΦ στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ πήρε εντός έδρας νίκη με 90-85 κόντρα στους ερυθρόλευκους στις 25 Ιανουαρίου.

Αν λάβουμε, ωστόσο, υπόψιν μας τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών, πρέπει να πούμε ότι η Ρεάλ καλείται να σπάσει την κατάρα της πρωτιάς, αφού από τη σεζόν 2016/17 που άλλαξε το φορμάτ της διοργάνωσης και όλοι παίζουν με όλους στη διάρκεια της regular season, καμία ομάδα που έχει κλείσει την κανονική διάρκεια βρισκόμενη στην κορυφή της βαθμολογίας, δεν έχει καταφέρει αργότερα να πάρει και την κούπα.

Το instacar επίσημος χορηγός της Euroleague Basketball για το Final Four του Βερολίνου

Το instacar, ως επίσημος χορηγός της Euroleague, θα βρίσκεται στο Βερολίνο σε μια από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της εταιρείας με την EuroLeague, το instacar θα δώσει τη δυνατότητα στους συνδρομητές του αλλά και στους Έλληνες φιλάθλους να διεκδικήσουν, μέσω διαγωνισμών, εισιτήρια για τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό του Final Four. Παράλληλα, η ελληνική εταιρεία θα βρίσκεται και στην Uber Arena του Βερολίνου κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, με παρουσία στη Fan Zone και προσφορά συλλεκτικών δώρων. Στην αποστολή του instacar στη Γερμανία θα είναι βέβαια και η πορτοκαλί μασκότ, Car Boldie.

“Μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, μια σημαντική στιγμή για το instacar η συμμετοχή μας σε μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, ως επίσημος χορηγός. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η συμμετοχή μας συμπίπτει με το γεγονός ότι οι δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες μπάσκετ ενδέχεται να συναντηθούν στον τελικό της Euroleague. Έχοντας διανύσει μια διαδρομή λίγων ετών από τη δημιουργία μας, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με ικανοποίηση ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας, των επενδυτών μας αλλά και τη συνεχή προσπάθεια των ανθρώπων του instacar’’, σημείωσε ο Αντώνης Σαμοθράκης, CEO και co-founder του instacar.

Η στήριξη στον αθλητισμό αποτελεί ενεργό μέρος της στρατηγικής του instacar. Η εταιρεία διατηρεί συνεργασίες με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR, την ΚΑΕ Περιστέρι Bwin και τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, τις οποίες υποστηρίζει χορηγικά και αναπτύσσει κοινές δράσεις για την ενδυνάμωση της εμπειρίας του φιλάθλου.

Η πορτοκαλί κερκίδα

Το instacar, η πλέον δυναμική ελληνική εταιρεία με υπηρεσίες ευέλικτου leasing και πώλησης οχημάτων, δημιούργησε, σε συνεργασία τόσο με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR, όσο και με την ΚΑΕ Περιστέρι bwin, την πρωτοβουλία ‘Πορτοκαλί κερκίδα’, φιλοξενώντας στους εντός έδρας αγώνες των δύο ομάδων, παιδιά από ιδρύματα που έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στον αθλητισμό και να βιώσουν από κοντά την εμπειρία μιας μπασκετικής αναμέτρησης.

Η ‘Πορτοκαλί κερκίδα’ φιλοξενεί σε κάθε εντός έδρας αγώνα των πρασίνων, αλλά και της ομάδας των δυτικών προαστίων στο ελληνικό πρωτάθλημα, παιδιά από διαφορετικά ιδρύματα και οργανισμούς, παραμένοντας αφιερωμένη στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις ή βρίσκονται υπό τη φροντίδα ιδρυμάτων παιδικής προστασίας λόγω έλλειψης σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξασφαλίσει την πρόσβαση στον αθλητισμό και τα οφέλη του, σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως της οικογενειακής, οικονομικής αλλά και κοινωνικής κατάστασής τους.

Keywords
final four, παναθηναικος, ολυμπιακος, ελλαδα, euroleague, final four 2013, euroleague, final four, εταιρεία, leasing, online, team, οακα, καλοκαιρι, sports, arena, coach, mvp, οφείλεται, μπλοκ, σεφ, εισιτήρια, uber, fan, zone, προσφορες, car, συμμετοχή, ceo, καε, περιστερι, bwin, ΑΕΚ, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, νεος παπας, ξανα, βερολινο, γερμανια, καριερα, κοντρα, μπασκετ, οακα, παιχνιδια, πλαισιο, ρεαλ, σεφ, bwin, car, ceo, mvp, αγωνες, αλλαξε το, ατυχια, βρισκεται, γεγονος, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δωδεκα, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, εισιτήρια, εταιρεία, ετων, ευρωπη, υπηρεσια, υπηρεσιες, καε, λειτουργια, λειπει, ληξη, μαχαιρια, μηνες, μπλοκ, νικη, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οκτω, οφείλεται, οχηματων, παιδια, πρωταγωνιστες, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ρολο, σεζον, σιγουρα, σειρα, συμμετοχή, σλουκας, τριτη, φυσικα, φορμα, χρονικα, χαρα, ψηλος, arena, coach, εκδικηση, fan, front, ιδιαιτερα, κωστας, κωστας παπανικολαου, leasing, sports, ομαδες, παιχνιδι, team, online, uber, χερια, zone
Τυχαία Θέματα