Ολυμπιακός - Παρτίζαν: Οι 39 πόντοι του Σλούκα, ο παράγοντας Λαρεντζάκης και το σχήμα με τρία γκαρντ

Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε κόντρα στην μισή Παρτίζαν. Μπορεί για κάτι παραπάνω από 25 λεπτά να τα βρήκε σκούρα, ωστόσο στο τέλος πάτησε το γκάζι όταν έπρεπε και πήρε μία άνετη νίκη με 87-58.

Οι “ερυθρόλευκοι” ήξεραν ότι ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι αυτό απέναντι στους Σέρβους, αφού το “πρέπει” ήταν ακόμα πιο έντονο λόγω των απουσιών της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ανά διαστήματα υπήρχε μία νωθρότητα. Σταδιακά ωστόσο βρήκαν πατήματα και επέστρεψαν στα θετικά αποτελέσματα στην EuroLeague.

To SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη των “ερυθρόλευκων”.

Το καλό ξεκίνημα, ο Παπαπέτρου και το αριστερό χέρι του Πάντερ

Ο Ολυμπιακός θέλησε να δείξει από την αρχή ότι δεν σκοπεύει να αφήσει την Παρτίζαν να τον αιφνιδιάσει. Μπήκε δυναμικά στο παρκέ, πίεζε στην μπάλα και αρχικά θέλησε να υποχρεώσει τον Γιαμ Μάνταρ να πάρει ρόλο εκτελεστή και όχι δημιουργού, γνωρίζοντας ότι ο Ισραηλινός υστερεί στο σουτ μετά από ντρίμπλα (τελείωσε το ματς με 1/8 σουτ). Αυτό το πλάνο αποδείχθηκε αρκετό στο ξεκίνημα για να ξεφύγουν οι “ερυθρόλευκοι”.

Ο Ολυμπιακός σοβαρεύτηκε, το αλαλούμ με τα παράθυρα συνεχίζεται

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε λίγα όπλα στα χέρια του. Μην έχοντας ουσιαστικά δεύτερο πόιντ γκαρντ πίσω από τον Μάνταρ, υποχρεώθηκε να αλλάξει το σχήμα του, ρίχνοντας στο παρκέ μία εξαιρετικά ψηλή πεντάδα (Πάντερ, Παπαπέτρου, Να΄ναλι, ΛεΝτέι και Λεσόρ). Ήταν η πεντάδα που θα ισορροπούσε το παιχνίδι.

Ο Παπαπέτρου απελευθέρωσε τον Πάντερ, παίρνοντας προσπάθειες. Το κυριότερο ωστόσο για τον Πάντερ είναι ότι μπόρεσε να κάνει αυτό που αισθάνεται άνετα: Έπαιρνε σουτ μετά από αριστερή ντρίμπλα, που είναι και το δυνατό του σημείο. Η Παρτίζαν θέλησε να βρει τρόπους να αποκτήσει ρυθμό ο Αμερικανός, στήνοντας διαδοχικά σκριν μακριά από την μπάλα. Αυτό κάποια στιγμή φάνηκε να δημιουργεί θέματα στον Ολυμπιακό, με κάποιους παίκτες του να μπερδεύονται στις αλλαγές που έπρεπε - ή δεν έπρεπε - να γίνουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει ο Πάντερ την μπάλα στα σημεία που ήθελε, να πάρει αριστερά και να σκοράρει μετά από ντρίμπλα. Παράλληλα, το ψηλό σχήμα των Σέρβων - στο οποίο ακολούθησε κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός ρίχνοντας μαζί στο παρκέ Πίτερς και Βεζένκοβ - τους βοήθησε να πάρουν ριμπάουντ και κατ΄επέκταση να ελέγξουν το τέμπο του αγώνα.

Ο Σλούκας κράτησε τον Ολυμπιακό δημιουργικά

Ο Κώστας Σλούκας τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους και 9 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε συνολικά 22 πόντους. Κοινώς, ο διεθνής γκαρντ ήταν υπεύθυνος συνολικά για 39 πόντους των “ερυθρόλευκων”. Το θέμα ωστόσο στην περίπτωση του διεθνή γκαρντ είναι το πότε μοίρασε την πλειοψηφία των ασίστ του: Στην δεύτερη περίοδο, όταν ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει στο σκοράρισμα.

Ο Σλούκας μοίρασε 5 ασίστ στην δεύτερη περίοδο, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε 12 πόντους. Στο ίδιο διάστημα σκόραρε 6 πόντους. Στην δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός σημείωσε συνολικά 23 πόντους. Με λίγα λόγια, ο Σλούκας ήταν υπεύθυνος - άμεσα ή έμμεσα - για τους 18 από τους 23 πόντους των “ερυθρόλευκων” στην δεύτερη περίοδο (την μοναδική που η Παρτιζάν νίκησε το επιμέρους δεκάλεπτο με 23-24), κρατώντας τον Ολυμπιακό μπροστά. Για την ιστορία, οι άλλοι 5 πόντοι ήρθαν από τον Άλεκ Πίτερς.

Οι τρεις γκαρντ και ο Λαρεντζάκης που ήταν το φιτίλι

Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε μία αμηχανία στην τρίτη περίοδο στον Ολυμπιακό. Ο Γουόκαπ - που κάθισε σχεδόν όλο το πρώτο ημίχρονο στον πάγκο με 2 φάουλ - δεν είχε ρυθμό, το μέγεθος της Παρτίζαν - λόγω και του Βούκτσεβιτς - δημιουργούσε θέματα στους “ερυθρόλευκους”, το παιχνίδι είχε αρχίσει να μυρίζει γκέλα. Ο Ολυμπιακός έψαχνε ένα ξέσπασμα για να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας, Αυτό έμελλε να έρθει από τον Λαρεντζάκη, όταν πέρασε στο παρκέ αντί του Παπανικολάου στα μέσα της τρίτης περιόδου.

Άγριος Ολυμπιακός, η επιστροφή

Με την είσοδο του Λαρεντζάκη στο παρκέ ο Ολυμπιακός έπαιζε πλέον με τρία γκαρντ, με τον Σλούκα να παίρνει μερικά δευτερόλεπτα αργότερα την θέση του Κάναν. Αυτό έμελλε να αποδειχθεί το κλειδί για το ξέσπασμα των “ερυθρόλευκων”, με τον Λαρεντζάκη να βγάζει άμυνες πάνω στον Παπαπέτρου και την ίδια στιγμή να σημειώνει 11 σερί πόντους, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να εκτοξεύσει την διαφορά στους 14 πόντους.

Έχοντας πλέον βρει το σχήμα που του ταίριαζε, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέμεινε να παίζει με τρεις γκαρντ και στην τέταρτη περίοδο, επιλέγοντας κάποια στιγμή να περάσει τον Λούντζη στο παρκέ αντί του Γουόκαπ. Ο ρυθμός παρέμεινε ο ίδιος και ο Ολυμπιακός συνέχισε να ελέγχει τον ρυθμό, με τους Λαρεντζάκη και Σλούκα να είναι συνολικά υπεύθυνοι για 21 συνεχόμενους πόντους του Ολυμπιακού από τα μέσα της τρίτης περιόδου μέχρι τα μέσα της τέταρτης περιόδου.

Σύμφωνα με το InStat Scout, τα σχήματα που είχαν στο παρκέ τρεις εκ των Σλούκα, Λαρεντζάκη, Γουόκαπ και Λούντζη έβγαλαν συνολικό πρόσημο +16 στο σύστημα +/-. Όλα αυτά τα σχήματα ήρθαν από τα μέσα της τρίτης περιόδου κι έπειτα, διάστημα στο οποίο ο Ολυμπιακός καθάρισε το παιχνίδι.

Νίκη ψυχολογίας, αλλά έκανε απλώς το καθήκον του

Θα ακουστεί κυνικό, ωστόσο είναι γεγονός: Αυτό ήταν ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός δεν είχε κανένα περιθώριο να χάσει. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν, με την Παρτίζαν πρακτικά να κατεβαίνει με ροτέισον 7 παικτών έκαναν απαγορευτική οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό δεν αλλάζει ότι ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από αυτή την νίκη (και) για λόγους ψυχολογίας.

Ο Ολυμπιακός είναι σαφές ότι προσπαθεί πάλι να βρει τις ισορροπίες του μετά τις δύο σερί εντός έδρας ήττες από Μονακό και Βαλένθια. Θέλει να βάλει στην εξίσωση πιο ενεργά τους νεοαποκτηθέντες παίκτες για να πάρει το μέγιστο από αυτούς όσο προχωράει η σεζόν. Είναι σαφές ότι αυτό θέλει χρόνο, ακόμα και αν η τριάδα των Πίτερς, Μπόλομποϊ και - λιγότερο - Κάναν δείχνουν σταδιακά να καταλαβαίνουν τι ζητάει ο κόουτς Μπαρτζώκας από αυτούς.

Το δυναμικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού βοήθησε ώστε να υπάρχει μία καλή ψυχολογία. Οι δύο σερί εντός έδρας ήττες προσγείωσαν λίγο τους “ερυθρόλευκους”, ωστόσο κόντρα στην Παρτίζαν έδειξαν ότι δεν πανικοβλήθηκαν. Η σεζόν έχει δρόμο ακόμα, αλλά ο Ολυμπιακός έδειξε να μπαίνει σταδιακά ξανά στις ράγες του. Μένει να φανεί πώς θα συμπεριφερθεί από εδώ και πέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα