Οι κινήσεις του Γκαρσία που άλλαξαν τον ΠΑΟΚ

Ο Πάμπλο Γκαρσία γίνεται σήμερα 44 ετών και μπορεί να γιορτάσει χαρούμενος και ήσυχος τα γενέθλιά του.

Ο ποδοσφαιριστής Πάμπλο Γκαρσία παραμένει εμβληματικός για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και ο προπονητής Γκαρσία έχει φέρει την ομάδα του στην καλύτερη της κατάσταση από τότε που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία.

Ο Ουρουγουανός χρειάστηκε να αλλάξει πολλά πράγματα στον Δικέφαλο για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση και έβαλε – κάτι που δεν θεωρείται και σύνηθες

για την ιδιοσυγκρασία του- νερό στο κρασί του σε ορισμένα ζητήματα για να καταφέρει.

Ποιες ήταν οι κινήσεις του που άλλαξαν την εικόνα του ΠΑΟΚ και την έφεραν στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, μέσα από την πολύ απαιτητική διαδικασία των πλέι οφ και στον τελικό του κυπέλλου;

ΕΚΑΝΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

-Έχτισε από την αρχή τα αποδυτήρια: Ο Γκαρσία δεν έχει ξεχάσει την νοοτροπία του ποδοσφαιριστή. Την κουβαλάει μαζί του και τώρα που είναι προπονητής. Αντιλαμβάνεται τι χρειάζονται σε επίπεδο ψυχολογίας και οι παίκτες του τον νιώθουν πολύ κοντά τους, κάτι που άλλωστε είναι φανερό και από τον τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζουν όλοι μαζί τις πρόσφατες επιτυχίες.

Και στα δύσκολα όμως ο Γκαρσία στάθηκε στο πλευρό των ποδοσφαιριστών. Βγήκε μπροστά και ανέλαβε την ευθύνη για ήττα στη Λεωφόρο για παράδειγμα. «Εγώ φταίω και πρέπει να βελτιωθώ» είπε. Ακόμη και στα πιο δύσκολα, όταν η κατάσταση έφτασε να γίνει οριακή στην Τούμπα στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου με τον Άρη και πάλι δίπλα στους παίκτες του στάθηκε. Και έμπρακτα -στήριξε τον Πασχάλακη που ήταν «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς»- και με δηλώσεις του. «Οι παίκτες δεν μπορούν να δουλέψουν στην προπόνηση όταν έχουν στο μυαλό τους τι μπορεί να συμβεί μετά τον αγώνα της Κυριακής αν δεν πάρουν καλό αποτέλεσμα» στέλνοντας μηνύματα προς όλους».

ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ

-«Κέρδισε» από τη διαχείριση των παικτών του: Δεν ήταν μόνο ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης που είχε την αμέριστη στήριξη του Πάμπλο Γκαρσία και την ανταπέδωσε. Ο Ουρουγουανός κατάφερε να «πάρει» πολλά από ποδοσφαιριστές που για πολλούς και διάφορους λόγους κάποια στιγμή δεν βρίσκονταν στις βασικές του επιλογές. Το παράδειγμα του Ντόουγκλας Αουγκούστο είναι χαρακτηριστικό. Ο Βραζιλιάνος βρέθηκε στον…πάγο και μάλιστα δικαιολογημένα, καθώς πραγματοποιούσε πολύ άσχημες εμφανίσεις δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στον προπονητή του. Το γεγονός ότι έγινε αλλαγή στο ημίχρονο του εντός έδρας αγώνα με τον Παναιτωλικό και έχασε τα επόμενα 9 συνεχόμενα παιχνίδια ήταν ενδεικτικό. Μάλιστα υπήρχαν και φωνές που έλεγαν ότι η καριέρα του στον ΠΑΟΚ έχει τελειώσει.

Ο Γκαρσία βλέποντας ότι έχει ανενεργό έναν ποδοσφαιριστή που στα… καλά του, μπορεί να τον βοηθήσει σε μια θέση που τον χρειάζεται μίλησε μαζί του και του έδωσε να καταλάβει πως ότι και αν έχει στο μυαλό του, το να μην αγωνίζεται δεν τον βοηθά να το πετύχει. Και όταν είδε στη διάρκεια των προπονήσεων ότι ο Αουγκούστο ανταποκρίνεται του έδωσε την ευκαιρία και αυτός την εκμεταλλεύτηκε.

Γενικά ο Γκαρσία δείχνει να διαχειρίζεται καλά τους ποδοσφαιριστές του. Όποιες παρεξηγήσεις δημιουργήθηκαν με το Φερνάντο Βαρέλα, μπήκαν στην άκρη. Οι δυο επιθετικοί του Σβιντέρσκι και Κρμέντσικ λογίζονται εξίσου βασικοί. Ο Ουάρντα δεν έχει πλέον πρόβλημα να μένει στον πάγκο και οι νεαροί Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας, Λύρατζης παίρνουν ευκαιρίες.

Ακόμη και το γεγονός ότι έχει αφήσει τον Τζόλη εκτός βασικών επιλογών του το τελευταίο καιρό – γεγονός το οποίο προκαλεί όπως είναι λογικό πολλές συζητήσεις- ο Γκαρσία προσπάθησε να το αιτιολογήσει μιλώντας για ανάγκη διαχείρισης του «χρυσού παιδιού» του ΠΑΟΚ. Πρώτα από όλα όμως τόνισε ότι ο Τζόλης είναι πολύ σημαντικός για αυτόν και την ομάδα του, έστω και αν αυτό το διάστημα δεν αγωνίζεται.

ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άλλαξε την τακτική επαναφέροντας το σχήμα με τους 3 κεντρικούς αμυντικούς: Ο Γκαρσία έδειξε να μην είναι….δογματικός στο θέμα του σχηματισμού, παρά το γεγονός ότι η αλλαγή του 3-4-3 του Αμπέλ Φερέιρα σε 4-3-3 και σε 4-2-3-1, ήταν η πρώτη του κίνηση όταν ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Την οποία μάλιστα εξήγησε ως διαφοράς φιλοσοφίας με τον προκάτοχο του για το πως θα πρέπει να αγωνίζεται ο Δικέφαλος.

Παρόλα αυτά όμως ο Ουρουγουανός βλέποντας ότι η ομάδα του δέχεται με ευκολία πολύ φτηνά γκολ, αποφάσισε να την κάνει περισσότερο συμπαγή. Αρχικά ξεκίνησε επιλέγοντας να παίξει με τρεις κεντρικούς χαφ (Αουγκούστο, Σβαμπ και Ελ Καντουρί) και από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα παίζοντας με 3 στην άμυνα.

Την αλλαγή αυτή μάλιστα τη συνδύασε με την αλλαγή ρόλου στον Βιεϊρίνια που βρέθηκε να είναι τρίτος κεντρικός αμυντικός και που ως συνήθως έβαλε πάνω από όλα τις ανάγκες της ομάδας και ξεκίνησε να παίζει στόπερ.

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί μόλις 2 γκολ (το ένα μάλιστα από το σημείο του πέναλτι) σε 6 αγώνες. Και στους 4 από αυτούς έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

Πλέον ο Δικέφαλος έγινε αποτελεσματικός στην άμυνα και με την ποιότητα του Ζίβκοβιτς και των άλλων επιθετικών του καταφέρνει να έχει κερδίσει τα 6 από τα 7 τελευταία ντέρμπι που έδωσε από τον πρώτο ημιτελικό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και μετά.

Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στον Πάμπλο Γκαρσία να γιορτάσει σήμερα «χαρούμενα και ευτυχισμένα γενάθλια». Στην προπόνηση βέβαια και στη συνέχεια στο δρόμο για την Αθήνα, καθώς αύριο η ομάδα του θα δώσει ένα ακόμη ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης».

Σίγουρα πάντως όταν θα σβήνει τα 44 κεράκια στην τούρτα του στο μυαλό του θα έχει τον τελικό του κυπέλλου στις 22 Μαΐου απέναντι στους ερυθρόλευκους.

Photo Credits: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα