Γλίτωσε από ιστορική ταπείνωση

Ο Ολυμπιακός έδωσε ένα καλό τελευταίο μάθημα στον Παναθηναϊκό. Με τον τρόπο που εξελίχθηκε το παιχνίδι με την εικόνα που είχε το πρώτο μέρος, εύκολα μπορούμε να πούμε πως τα τέσσερα ήταν και λίγα. Υπήρξαν στιγμές που το παιχνίδι έδειχνε πως ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με ένα ιστορικό κάζο.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το

έγραψα και μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, πιστεύω ξεκάθαρα πως η διοίκηση του Παναθηναϊκού είναι υποχρεωμένη να πάρει το σωστό μήνυμα ενόψει της επόμενης περιόδου. Η Λεωφόρος είναι ένα πολύ δύσκολο γήπεδο και είναι δεδομένο πως αν την φετινή σεζόν, το πρωτάθλημα διεξαγόταν με κόσμο η χρονιά δεν θα έβγαινε.

Το γράφω σήμερα που υπάρχει χρόνος για να δημιουργηθεί ένα σωστό ποδοσφαιρικό σχέδιο, αν δεν γίνουν οι σωστές κινήσεις, αν δεν φροντίσει η διοίκηση να δημιουργήσει μία ομάδα ανταγωνιστική, σύντομα θα ευχόταν να μην είχαν ανοίξει ποτέ τα γήπεδα.

ΜΙΚΡΟΙ-ΜΕΓΑΛΟΙ

Για το σημερινό παιχνίδι, η διαφορά επιπέδου που είχαν οι δύο ενδεκάδες, δεν δημιουργεί τις συνθήκες για οποιαδήποτε ανάλυση. Στο πρώτο μέρος που οι παίκτες του Μαρτίνς πίεζαν με ένταση στην προσπάθεια ανάπτυξης του Παναθηναϊκού και έβγαζαν τρεξίματα στον χώρο ήταν σαν να έπαιζαν μικροί μεγάλοι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι σοβαρός προπονητής. Γνωρίζει πως δεν μπορεί να έχει ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που για ενάμιση μήνα παίρνει τα παιχνίδια ελαφρά, κάνει πειράματα και ξαφνικά να γυρίσει ο διακόπτης για να τα δώσουν όλα στον τελικό.

Αποφάσισε λοιπόν να σταματήσει τα πειράματα στα δύο τελευταία παιχνίδια των playoffs, για να ετοιμάσει την ομάδα του, για τον τελικό του περασμένου Σαββάτου. Σε σχέση πάντως με την ενδεκάδα, που χρησιμοποίησε με τον ΠΑΟΚ, στο σημερινό παιχνίδι υπήρχαν και κάποιες ασυνήθιστες επιλογές.

ΟΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Καλογερόπουλος πήρε φανέλα βασικού σαν δεξί στόπερ, ο Εμβιλά έπαιξε σαν αριστερό στόπερ και στο 3-4-3 χρησιμοποίησε μαζί τον Χασάν με τον Ελ Αραμπί, με τον Μαροκινό να πηγαίνει στα αριστερά. Σε έναν ρόλο αριστερού εξτρέμ, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Καέν και έδειξε να τον θυμάται καλά.

Έτσι κι αλλιώς συνηθίζει να κινείται εκτός περιοχής ο τρόπος που θέλει ο Μαρτίνς να λειτουργούν οι δύο ακραίοι στο 3-4-3, τους φέρνει άμεσα στην αντίπαλη περιοχή. Έναν τρόπο παιχνιδιού που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει ο υπερβολικά σοφτ και αγύμναστος Παναθηναϊκός.

Ο ΣΕΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο Σελαϊδόπουλος με το που ανέλαβε φρόντισε να ρίξει μομφές στον Μπόλονι, δηλώνοντας πως πρέπει να παίξουμε με πρόσωπο που πρεσβεύει την ιστορία και το DNA του συλλόγου, λες και δεν άνηκε στο προπονητικό επιτελείο όλον αυτόν τον καιρό, έδειξε ανοιχτά πως ήταν αντιπολίτευση.

Το γήπεδο όμως δεν τον δικαίωσε. Με τον Άρη κοιμήθηκε ο θεός για να μείνει η λευκή ισοπαλία, με τον Ολυμπιακό φλέρταρε με ιστορική ταπείνωση. Οι παίκτες του δεν μπορούσαν να αλλάξουν με ασφάλεια την μπάλα, δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν τις κινήσεις της επιθετικής τριάδας του Ολυμπιακού στην αντίπαλη περιοχή, ούτε τα τρεξίματα του Μασούρα.

Στο 14ο λεπτό, την ώρα που ο Χασάν έστελνε για τρίτη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, τα κόκκαλα του Άγγελου Μεσσάρη άρχισαν να τρίζουν. Το VAR ακύρωσε το γκολ και έδωσε το πέναλτι στον Ιωαννίδη και σιγά σιγά οι ερυθρόλευκοι κατάλαβαν πως έχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν, από το να κρατήσουν πατημένο το γκάζι και να δημιουργήσουν συνθήκες για να ταπεινώσουν τον μεγάλο τους παραδοσιακό αντίπαλο.

Η ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και χρειάζεται να αρχίσει να λειτουργεί με σοβαρότητα. Όπως ακριβώς κάνει ο αιώνιος του αντίπαλος που τα τελευταία τρία χρόνια, σε κάθε ημέρα δουλειάς προπονητικό κέντρο εξελίσσεται.

Χρειάζεται με υπευθυνότατα, κατανοώντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση να βρουν ένα προπονητικό επιτελείο που θα έρθει για να βάλει σκληρή καθημερινή δουλειά στο προπονητικό κέντρο στο Κορωπί.

Ο Παναθηναϊκός εκτός ότι δεν έχει στο ρόστερ τις προσωπικότητες που θα έπρεπε με βάση την ιστορία του και το πραγματικό του μέγεθος, είναι και γεμάτος με αγύμναστούς ποδοσφαιριστές. Ποδοσφαιριστές που δεν κοίταγαν τις δικές τους ευθύνες, την προβληματική ατομική κατάσταση που βρίσκονται, αλλά σε μόνιμη βάση κατηγορούσαν σε όποιον τους χαιρετούσε τον προπονητή τους.

Ασφαλώς και ο Λάζλο Μπόλονι έκανε αρκετά λάθη, δεν δούλεψε με ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό σχέδιο και δεν δημιούργησε ο ίδιος συνθήκες για να κρατήσει και την επόμενη σεζόν την δουλειά του.

Όμως πολλοί έκαναν το λάθος να τον βάλουν πρώτο στον καταμερισμό ευθηνών. Λες και η ομάδα πήγαινε καλύτερα πριν από αυτόν, λες και υπήρχαν οι συνθήκες για να παρουσιαστεί καλύτερη με την αποχώρηση του.

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Μιλάμε για έναν σύλλογο που έκανε 6μηνο συμβόλαιο σε τεχνικό διευθυντή. Καταλαβαίνεται πόσο στρεβλά είναι τα πράγματα; Ο Ντρεοσί, συζητάει για ανανεώσεις συμβολαίων και του ίδιου το συμβόλαιο τελειώνει σε λίγες ημέρες. Πραγματικά ασχολούμαι όλη την ημέρα με το ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη ομάδα που έφερε τεχνικό διευθυντή από το εξωτερικό, με 6μηνο συμβόλαιο.

Σε κάθε περίπτωση, το ρεπορτάζ λέει πως ο Αλαφούζος θέλει να κρατήσει την ομάδα, να ανεβάσει το μπάτζετ και να παρουσιάσει την επόμενη σεζόν, έναν πιο ισχυρό Παναθηναϊκό. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε. Είναι όμως δεδομένο πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια λάθους. Χρειάζεται να υπάρχει μία συνολική κατανόηση πως μιλάμε για τον Παναθηναϊκό.

Για έναν μεγάλο σύλλογο, που είναι υποχρεωτικό να έχει ένα τεχνικό επιτελείο υψηλού επιπέδου, που θα εμφανίζει σε καλή αγωνιστική κατάσταση τους ποδοσφαιριστές, ένα ρόστερ με προσωπικότητες, με αθλητές φτασμένους, που γνωρίζουν πως πρέπει να λειτουργούν μέσα σε μία ομάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΛΑΘΟΣ

Επίσης από αυτήν την τριετία θα πρέπει σε όλους να γίνει κατανοητό πως δεν γίνεται όποιο παιδί έχει ταλέντο και βγαίνει από την ακαδημία, να έχει εξασφαλισμένη θέση. Ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να σταθούν ούτε σε χαμηλό επίπεδο, απαιτούσαν τα τελευταία χρόνια να έχουν στον Παναθηναϊκό βασικό ρόλο, δίχως να έχουν δουλέψει όσο πρέπει στις αδυναμίες τους. Όλα αυτά θα πρέπει να μπουν σε μία σειρά.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός επειδή έχει δουλέψει για τρία χρόνια σωστά σε όλα τα επίπεδα, έχει ξεφύγει πολύ. Αυτήν την διαφορά την έχτισε με δουλειά και με σωστές επιλογές. Δεν μπορεί λοιπόν να μπει στην ομάδα που θα δημιουργηθεί για την επόμενη χρονιά η πίεση να κάνει πρωταθλητισμό.

Πρέπει όμως από την πρώτη ημέρα να δημιουργηθεί σε όλους η πίεση για σωστή καθημερινή δουλειά και πειθαρχία, με στόχο να παρουσιαστεί μία καλά γυμνασμένη αθλητική ομάδα, που θα έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο που δεν θα μειώνει την ιστορία του συλλόγου. Πλέον η διοίκηση δεν έχει περιθώριο, ούτε για μισό λάθος.

Photo Credits: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα