ΑΕΚ: Το ανησυχητικό κοινό στοιχείο του Μισελέν με τον Νταντσένκο

Η απόκτηση του Κλεμάν Μισελέν από την ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, ήταν μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα επιλογή των ανθρώπων που ηγούνται του μεταγραφικού σχεδιασμού. Ένας πλάγιος μπακ με κάμποσες συμμετοχές στην Α' Γαλλίας τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, σε ηλικία προοπτικής για μεταπώληση και με ενεργό ρόλο σε πολλές -μικρότερες των ανδρών- εθνικές ομάδες της

χώρας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Όταν αφίχθη στην Ελλάδα, έγινε λόγος για έναν παίκτη που ήταν βασικός στη Λανς, αν και η αριθμητική απεικόνιση των συμμετοχών του καταδεικνύει ότι στην αρχική ενδεκάδα βρέθηκε λιγότερες φορές από το 1/3 των αγώνων που η ομάδα έδωσε πέρυσι για το πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, ήταν βασικός σε μόλις 12 από τα 38 ματς της Ligue 1, σε ακόμα 12 παιχνίδια έπαιξε από 15 λεπτά και λιγότερο ως αλλαγή, ενώ είχε και δύο ημίωρες συμμετοχές. Ο μέσος όρος χρόνου του στα γήπεδα σε 26 παρουσίες, ήταν συνολικά 44,6 λεπτά, δηλαδή ένα ημίχρονο ανά αγώνα.

Ανοίγουμε παρένθεση εδώ, για να προστεθεί στην κουβέντα ο παροπλισμένος Όλεγκ Νταντσένκο, ο Ουκρανός δεξιός μπακ που αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την ΑΕΚ και πολύ γρήγορα αποδείχθηκε μια προσθήκη αποτυχημένη. Ήταν -όπως και ο Μισελέν- ενεργό στέλεχος των μικρών ομάδων της πατρίδας του, αλλά κάπου στην πορεία κόλλησε κι έμεινε πίσω. Θα θυμάστε ότι όταν αφίχθη στην Ελλάδα, ο τότε προπονητής της Ένωσης Μανόλο Χιμένεθ είχε αποφανθεί ότι "είναι δύσκολο για εκείνον να παίξει σε άμυνα τεσσάρων γιατί έχει μάθει να είναι χαφ σε άλλη διάταξη".

Τότε πολλοί έσπευσαν να του χρεώσουν εμμονή για τη μη αξιοποίησή του, όμως στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο Ισπανός είχε απόλυτο δίκιο. Ουδείς τεχνικός μετέπειτα -δηλαδή ούτε ο Μιλόγεβιτς, ούτε τώρα ο Γιαννίκης- ασχολήθηκε σοβαρά με την περίπτωσή του καθώς είχε ήδη παγιωθεί η άποψη ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει τη θέση, έχοντας μάθει να παίζει αλλιώς. Κι εδώ έρχεται ο ανησυχητικός συσχετισμός με τον Μισελέν.

Που έπαιζε ο Γάλλος στη Λανς τα προηγούμενα δύο χρόνια

Σε όλη τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, η οποία κατ' ουσίαν ήταν και η πρώτη "γεμάτη" με συμμετοχές για τον Μισελέν στη μεγάλη κατηγορία της Γαλλίας, η Λανς έπαιζε με διάταξη "3-4-3" ή "3-4-1-2". Όσες φορές ο 24χρονος ποδοσφαιριστής ήταν βασικός, αγωνιζόταν ψηλά, στη μεσαία γραμμή, ενώ πήρε λίγα ματς ως δεξί στόπερ και ως αριστερός μέσος. Δεν ήταν ποτέ πλάγιος μπακ σε τετράδα, ακριβώς επειδή η ομάδα του δεν έπαιζε έτσι.

Γυρνώντας πίσω, στη σεζόν επιστροφής της Λανς στη μεγάλη κατηγορία (2020-21), διαπιστώνουμε μία από τα ίδια! Η γαλλική ομάδα εκκινεί το πρωτάθλημα με τέσσερις στην άμυνα, ο Μισελέν είναι ο βασικός δεξιός μπακ, όμως μετά από 4 ματς, ο προπονητής καθιερώνει το "3-4-3" με το οποίο επιτυγχάνεται η άνοδος. Στη διαδρομή αυτή, ο Μισελέν είναι ως επί το πλείστον ο βασικός δεξιός χαφ της πρώην ομάδα του. Κοντολογίς για δύο συνεχόμενες σεζόν, τις πιο γεμάτες της καριέρας του, ο Γάλλος παίκτης της ΑΕΚ έχει παίξει στο ρόλο για τον οποίο η Ένωση τον απέκτησε, σε μόλις 4 από τα συνολικά 54 ματς που έδωσε ως παίκτης της Λανς!

Συνολικά, πριν έλθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ένωσης, ο Μισελέν αγωνίστηκε ως καθαρόαιμος δεξιός μπακ σε 22 από τα 98 ματς επαγγελματικής καριέρας που μετρούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Είχε μάθει να λειτουργεί διαφορετικά, να υπάρχουν από εκείνον λιγότερες ανασταλτικές απαιτήσεις και να κινείται ως επί το πλείστον από τη μεσαία γραμμή και προς τα εμπρός. Αυτός ίσως να είναι ένας βασικός λόγος που η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα παρουσιάζει λογική καθυστέρηση και δημιουργεί μια σχετική ανασφάλεια στον ίδιο για το πως πρέπει να ισορροπήσει στη νέα κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα