ΑΕΚ: Ο γρίφος της άμυνας, η πλειάδα επιλογών από τη μέση και μπροστά και ο χρόνος που θέλει να κερδίσει
Η ΑΕΚ εκκινεί τις υποχρεώσεις της για τη νέα Super League Interwetten την Κυριακή με αντίπαλο τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ (12/09, 20:30, COSMOTE Sport
Οι Κονέ - Παπαδημητρίου τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος του πρότζεκτ που τρέχει αυτή τη στιγμή είναι να χτίσουν αυτή τη νοοτροπία, την οποία οφείλει να έχει η ΑΕΚ. Σε αυτό ο πρωτεργάτης θα είναι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος έχει το "πακέτο" να το κάνει. Έχει κοουτσάρει στο παρελθόν ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό (Ερυθρός Αστέρας), όπως επίσης ξέρει και τι χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Μαζί φυσικά με τον προπονητή έγινε αρκετά καλή δουλειά και στο κομμάτι της ενίσχυσης. Στις περισσότερες θέσεις ο Μιλόγεβιτς έχει περισσότερες λύσεις σε ποσότητα στη φαρέτρα του από ότι ο Μάσιμο Καρέρα την περσινή σεζόν.
Ο Σέρβος τεχνικός έχει την "ευλογία" να μην έχει μεσοβδόμαδα παιχνίδια για το Europa Conference League, κάτι που το δίνει μεγαλύτερη ευκολία στο να διαχειριστεί το ρόστερ. Βέβαια αν είχε τη δυνατότητα επιλογής, θα επέλεγε να παίζει στην Ευρώπη και να πονοκεφαλιάζει περαιτέρω.
Μάλιστα οι ενισχύσεις που ήρθαν, αναβαθμίζουν και ποιοτικά την ομάδα, ιδιαίτερα στην επίθεση. Στα μετόπισθεν μπορεί να απουσιάζει η ποιότητα και η εμπειρία του Τσιγκρίνσκι, αλλά σίγουρα το "κενό" των Νεντελτσιάρου - Χνιντ καλύφθηκε και με το παραπάνω, με τη μεταγραφή του Τζαβέλλα και την επιστροφή του Βράνιες.
Πλειάδα επιλογών από τη μέση και μπροστάΗ ΑΕΚ μετά από αρκετά χρόνια έχει ομάδα με αρκετό "βάθος" με ποιοτικές λύσεις στη μεσοεπιθετική της γραμμή. Ο Μιλόγεβιτς θα χρησιμοποιήσει πάντοτε σύστημα με τετράδα στην άμυνα, παίζοντας κατά κύριο λόγο με το 4-2-3-1, χωρίς να αποκλείεται εντελώς το 4-1-4-1.
Ως αμυντικοί μέσοι λογίζονται ο Λε Ταλέκ, αλλά και οι Σιμόες, Σιμάνσκι, Γαλανόπουλος, Σάκχοφ, οι οποίοι ήταν στο ρόστερ την περσινή σεζόν (υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει και ο Γέφτιτς ως "8"), ενώ από το ρόστερ αποχώρησε ο Κρίστιτσιτς, ως ελεύθερος και πήρε μεταγραφή στον Ερυθρό Αστέρα.
Ο Γάλλος μέσος ενισχύει σε μεγάλο βαθμό ποιοτικά και αριθμητικά την ομάδα, καθώς ο Μιλόγεβιτς τον υπολογίζει ως βασικό, λόγω της κοινής θητείας τους στον Ερυθρό Αστέρα.
Στη μεσοεπιθετική γραμμή από την περσινή σεζόν αποχώρησαν ο άτυχος Θεοδόσης Μαχαίρας, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού, σε φιλική αναμέτρηση του Ιωνικού με τον Πανιώνιο και ο Χρήστος Αλμπάνης, ο οποίος επίσης παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στον Απόλλωνα Λεμεσού.
Στη θέση τους ήρθαν δύο πολύ ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, ο Στίφεν Τσούμπερ, ο οποίος έδωσε τις περισσότερες ασίστ στο Euro 2020 και ο "ζογκλέρ", Νορντίν Αμραμπάτ, ένας παίκτης που μπορεί να δώσει πολλά σε μια ομάδα, σε συνθήκες "ένας εναντίον ενός", κάτι που έλειπε από την ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια.
Στην ομάδα παρέμεινε ο Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος μαγνήτισε το ενδιαφέρον ομάδων το καλοκαίρι, αν και δεν είχε και την καλύτερη σεζόν με την Ένωση, λόγω των πολλών προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετώπισε. Ο 24χρονος εξτρέμ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι ένα στοίχημα τη φετινή σεζόν, κατά πόσο θα καταφέρει να είναι υγιής και να βοηθήσει την ομάδα. Μαζί του έμεινε και ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς, ο οποίος δεν είναι από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές του Μιλόγεβιτς.
Επιπλέον, ο Μάνταλος απέκτησε "συγκάτοικο" στη θέση πίσω από τον φορ. Ο Ντάρκο Γέφτιτς ήρθε για να βγάλει βάρος από την πλάτη του και να του προσθέσει ανταγωνισμό. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός ίσως δεν έχει "σπίτι του" τη φανέλα βασικού και αυτό είναι πολύ πιθανό να του δώσει έξτρα κίνητρο για να γίνει ακόμα καλύτερος.
Στην αιχμή, ο Αραούχο επέστρεψε μόνιμα πλέον για να καλύψει το κενό του Ολιβέιρα, ο οποίος ήταν ο πιο απειλητικός παίκτης της ΑΕΚ στο προηγούμενο πρωτάθλημα με 0.45 xGoals το 90λεπτο, δίχως να υπολογίζονται τα πέναλτι.
Ο "Τσίνο" έχει τις δυνατότητες να καλύψει το κενό του Πορτογάλου φορ και να γίνει ξανά σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων. Παρτενέρ του ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, τον οποίο ο Μιλόγεβιτς γνωρίζει πολύ καλά, από τη θητεία τους στον Πανιώνιο.
"Γρίφος" η άμυναΑν κάποιος θέλει να ασκήσει κριτική (σε λογικά πλαίσια) για τις κινήσεις της ΑΕΚ στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, είναι για την αμυντική γραμμή, κυρίως για το αριστερό άκρο της.
Ο Έλντερ Λόπες, του οποίου η εικόνα ήταν πολύ κακή τον τελευταίο καιρό με αποκορύφωμα τις αναμετρήσεις με τη Βέλεζ, αποχώρησε ως ελεύθερος και πήρε μεταγραφή για την Χάποελ Μπερ Σεβά.
Στη θέση του ο Εχσάν Χατζισαφί. Ένας ποδοσφαιριστής με θητεία σε Πανιώνιο και Ολυμπιακό ως αριστερός μπακ, ωστόσο από τότε που αποχώρησε από την Ελλάδα, έπαιζε σαν αριστερός εξτρέμ ή αριστερός εσωτερικός μέσος. Η επιλογή είναι ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο προκάλεσε τριγμούς στον κόσμο της ομάδας, με αφορμή την "προσωρινή" πρόσληψη του Βασίλη Τσιάρτα για την ΑΕΚ Β'.
Ο Μιτάι αποτελεί ένα "πρότζεκτ" που προσέχουν αρκετά στην Ένωση, ωστόσο φέτος είναι αρκετά πιθανό να πέσει στα βαθιά. Μην ξεχνάμε και τον Παρρά που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Παναιτωλικό. Αν εντυπωσιάσει με την ΑΕΚ Β' και απουσιάσει ένας εκ των δύο προαναφερθέντων, δεν αποκλείεται να προβιβαστεί, έστω και για τον πάγκο.
Στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη πολυκοσμία, ο Βασιλαντωνόπουλος έφυγε ως ελεύθερος μια και δεν έκανε δεκτή την πρόταση ανανέωσης, ενώ ο "φευγάτος" Νταντσένκο έμεινε μέχρι νεοτέρας. Για το δεξί άκρο της 'άμυνας, ήρθαν ο Κλεμάν Μισλέν ο οποίος προορίζεται για βασικός και ο Λάζαρος Ρότα, μια προσθήκη με γνώμονα το μέλλον.
Παραμένουν ο μπαρουτοκαπνισμένος Μιχάλης Μπακάκης (δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί για τα αριστερά) και ο νεαρός Βεντάτ Ραντόνια, ο οποίος προορίζεται για τη Β' ομάδα.
Το δίδυμο στα στόπερ θα είναι ολοκαίνουργιο, με τους Τζαβέλλα και Βρανιές να αποτελούν τις βασικές επιλογές για το κέντρο της άμυνας, αντικαθιστώντας δύο εκ των βασικών επιλογών (αν όχι τις βασικές) από την περσινή σεζόν, τον πολύπειρο και χιλιοταλαιπωρημένο από τραυματισμούς Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και τον Ίονουτς Νεντελτσιάρου που παραχωρήθηκε στην Κροτόνε έναντι 1.25 εκατομμυρίου ευρώ.
Τέλος, κάτω από τα γκολποστ αποκτήθηκε ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς, ο οποίος θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, παίρνοντας τη φανέλα στο σπίτι του. Δεύτερος θα παραμείνει ο Τσιντώτας, ενώ ο Αθανασιάδης ήταν εκείνος που αποχώρησε και τα πάει περίφημα μέχρι στιγμής στη Σερίφ Τιρασπόλ.
Ο Μελισσανίδης ξεπέρασε τον "στόχο" που έθεσε και ζέστανε τον κόσμοΟ ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ στην απολογιστική του συνέντευξη στο τέλος της περσινής σεζόν είχε επισημάνει ότι θα κάνει επτά μεταγραφές βασικών ποδοσφαιριστών. Είχε προηγηθεί το ξέσπασμά του μετά τη συντριπτική ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όπου είχε πει στους παίκτες μεταξύ άλλων, ότι αν χρειαστεί θα τους διώξει όλους.
Οι επτά βασικές μεταγραφές έγιναν 9-10, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, καθώς στο ισοζύγιο μεταγραφών - αποχωρήσεων, βγήκε μείον, ενώ δεν έλαβε τα χρήματα που θα έπαιρνε η ομάδα, αν είχε προκριθεί στους ομίλους του Europa Conference League.
Παρά τον αποκλεισμό ο κόσμος της ΑΕΚ έδειξε θερμό ενδιαφέρον για την ομάδα, κάτι που φάνηκε και στα εισιτήρια διαρκείας. Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 12.700, δηλαδή πάνω από το μίσο από το επιτρεπόμενο όριο προσέλευσης στα γήπεδα (25.000).
Μπορεί το κίνητρο να είναι το διαρκείας το οποίο θα έχει ισχύ και για τη νέα σεζόν, ωστόσο η αύξηση οφείλεται και στην έλευση των Ζούμπερ - Γέφτιτς στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, κάτι που φάνηκε από τις πωλήσεις των εισιτηρίων.
Και όλα αυτά με ευρωπαϊκό αποκλεισμό και την αστάθεια που προκαλεί η πανδημία συν το γεγονός ότι επιτρέπεται η είσοδος στα γήπεδα μόνο σε εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει (αποδεδειγμένα) εντός εξαμήνου.
Μια νέα ομάδα θέλει χρόνο και η ΑΕΚ πρέπει να τον "κερδίσει"Μια ομάδα θέλει χρόνο για να "δέσει", ειδικά αν έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Με τις αναβολές ο Μιλόγεβιτς κέρδισε χρόνο για προπονήσεις και προετοιμασία, όχι όμως για να δοκιμάσει την ομάδα του σε ρυθμούς αγώνα, κάτι που είναι αρνητικό.
Το πρωτάθλημα πλέον ξεκινάει και από εκεί και πέρα, ο Σέρβος τεχνικός καλείται να δέσει άμεσα την ομάδα του, να βγάλει αυτοματισμούς και να "μπουν" και οι καινούργιοι στο σωστό κλίμα, για να είναι ετοιμοπόλεμοι.
Το πρόγραμμα τον βολεύει, έως την τέταρτη αγωνιστική. Μέχρι τότε η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ, τον ΟΦΗ στην Κρήτη (19/09) και τη Λαμία στο ΟΑΚΑ. Έπειτα ακολουθεί το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Αν σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, μαζέψει μίνιμουμ δέκα πόντους (στόχος αρκετά ρεαλιστικός) θα "βλέπει" κορυφή, θα έχει κερδίσει χρόνο, έχοντας τη δυνατότητα να φτιάξει ένα καλό μείγμα με "νέους" και 'παλιούς".
Μετά από αυτό το πέρασμα κοιτώντας "παιχνίδι με το παιχνίδι" η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Σίγουρα στην αφετηρία μπαίνει πίσω από τον Ολυμπιακό, ενδεχομένως και τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο σε μια σεζόν μπορούν να συμβούν κυριολεκτικά τα πάντα, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα τη σεζόν 2017-18, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Ωστόσο για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Μιλόγεβιτς και για να τον αποκτήσει πρέπει να παίρνει τα αποτελέσματα. Μαζί με αυτά πρέπει να του "βγει" και το στοίχημα της αμυντικής γραμμής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Τζόκοβιτς: "Είμαι στο πλευρό του Τσιτσιπά, δεν άξιζε τόσες επιθέσεις που δέχθηκε"
- ΠΑΟΚ: Μένει εκτεθειμένος ο Λουτσέσκου!
- Ελληνοτουρκικά: Αυτά είναι τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα του Ελληνικού στρατού που έχουμε στα σύνορα!
- Παναθηναϊκός: Με πέντε από τους επτά καινούργιους για μια πειστική εκκίνηση κόντρα στον Απόλλωνα
- Η «αναγέννηση» του Μπρούμα, το «πετσόκομμα» του 50%, τα προβλήματα και ο Ολυμπιακός
- ΑΕΚ: O δικέφαλος αετός που θα κοσμεί εξωτερικά την Αγιά Σοφιά - OPAP Arena (pic)
- Χοκς: Αποδοκιμασίες για τον Γιανγκ στη Νέα Υόρκη (vid)
- Τζόκοβιτς – «Στηρίζω τον Τσιτσιπά, δεν κάνει κάτι λάθος» (vid)
- Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σε δυνατά Ευρωλιγκάτα τεστ
- US Open: Στο πλευρό του Τσιτσιπά ο Τζόκοβιτς (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sport 24
- Τζόκοβιτς: "Είμαι στο πλευρό του Τσιτσιπά, δεν άξιζε τόσες επιθέσεις που δέχθηκε"
- Παναθηναϊκός: Με πέντε από τους επτά καινούργιους για μια πειστική εκκίνηση κόντρα στον Απόλλωνα
- Ο Ζαρντίμ έχει βγάλει για τις ομάδες του σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από πωλήσεις παικτών
- ΑΕΚ: Ο γρίφος της άμυνας, η πλειάδα επιλογών από τη μέση και μπροστά και ο χρόνος που θέλει να κερδίσει
- Τζόκοβιτς - Ζβέρεφ 3-2: Στον τελικό του US Open για 9η φορά στην καριέρα του ο Νόλε
- Super League Interwetten: Πρώτη σέντρα στο Αγρίνιο ανάμεσα σε Παναιτωλικό και Αστέρα που ονειρεύονται ξεκίνημα με το δεξί
- Τζόκοβιτς - Ζβέρεφ: Το τρομερό ράλι με 53 χτυπήματα, με τον Γερμανό να παίρνει τον πόντο
- Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετρούν δυνάμεις σε δυνατά τουρνουά
- Daily Bet: Ιδανικός αντίπαλος η Νιούκαστλ για την επιστροφή του Ρονάλντο
- LIVE ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Η 2η ημέρα του αγώνα

- Τελευταία Νέα Sport 24
- ΑΕΚ: Ο γρίφος της άμυνας, η πλειάδα επιλογών από τη μέση και μπροστά και ο χρόνος που θέλει να κερδίσει
- Daily Bet: Ιδανικός αντίπαλος η Νιούκαστλ για την επιστροφή του Ρονάλντο
- Ο Ζαρντίμ έχει βγάλει για τις ομάδες του σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από πωλήσεις παικτών
- Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετρούν δυνάμεις σε δυνατά τουρνουά
- Super League Interwetten: Πρώτη σέντρα στο Αγρίνιο ανάμεσα σε Παναιτωλικό και Αστέρα που ονειρεύονται ξεκίνημα με το δεξί
- LIVE ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Η 2η ημέρα του αγώνα
- Hall of Fame: Η κλάση του 2021 με Κούκοτς και Μπος ετοιμάζεται να περάσει στην ιστορία
- Τζόκοβιτς - Ζβέρεφ: Το τρομερό ράλι με 53 χτυπήματα, με τον Γερμανό να παίρνει τον πόντο
- Παναθηναϊκός: Με πέντε από τους επτά καινούργιους για μια πειστική εκκίνηση κόντρα στον Απόλλωνα
- Οι Γουλβς κράτησαν με 3ετή συμβόλαια τους Βάντερμπιλτ και ΜακΛόγκλιν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Άρης: Η «πρώτη» του Μοχάναντ Αλί (pic)
- ΑΕΚ: Η κατάσταση του Λιβάι και ο Ιωνικός
- Προβάδισμα με μεγάλες απαιτήσεις για Μονακό, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Μπρέσια
- Super League: Η έδρα του Ολυμπιακού, η επιστροφή Λουτσέσκου και ο Τσούμπερ υπόσχονται ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα!
- Παναθηναϊκός: Τα βλέμματα στραμμένα στον Νέντοβιτς
- Ζαγοράκης: Είχε εισηγηθεί την απομάκρυνση του Φαν’τ Σχιπ!
- Φάρκε: «Ρίσκο η συμμετοχή του Τζόλη με την Ελλάδα, ήμουν ελαφρώς ανήσυχος»
- Conmebol: Δε συμφωνεί με τη FIFA για το Mundial
- Επιτέλους… ξεκινά η Superleague