ΑΕΚ: Κόντρα στην Ρέτζο Εμίλια έδειξε ότι χτίζεται κάτι καλό

Η ΑΕΚ πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση στην 2η αγωνιστική του Basketball Champions League, επικρατώντας πολύ πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 73-84 της Ρέτζο Εμίλια μέσα στην Ιταλία.

Ήταν ένα παιχνίδι που έμοιαζε με επίδειξη δύναμης για την “Ένωση” από ένα σημείο κι έπειτα, με την ομάδα του Ηλία Καντζούρη να δίνει σόου

σε άμυνα και επίθεση στην 2η και την 3η περίοδο, όταν και “κλείδωσε” την νίκη, υποχρεώνοντας τους οπαδούς της να λένε συνθήματα στα... ιταλικά.

Η ΑΕΚ υπέταξε την ιταλική ομάδα παίζοντας το δικό της μπάσκετ. Ένα μπάσκετ που ζητάει ο Ηλίας Καντζούρης και έχει μία βασική αρχή: Να ψάξει το “πλεονέκτημα”. Αυτό το κενό στην αντίπαλη άμυνα που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί το επιθετικό πλάνο της ομάδας.

Τα φώτα στον Μάντσεν, κλειδί η δημιουργία του Μίτσελ

Ο Μάντσεν ήταν αυτός που κουβάλησε την ΑΕΚ στο σκοράρισμα στην δεύτερη περίοδο, όταν η “Ένωση” ξέφυγε στο σκορ. Τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους σε μόλις 17 λεπτά συμμετοχής και +21 στο σύστημα “+/-”, το δεύτερο καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του μετά το +23 του Στρέλνιεκς. Ενώ όμως όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Φινλανδό, δεν γίνεται να υποτιμηθεί αυτό που έκανε ο Μίτσελ.

Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ τελείωσε τον αγώνα με 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Σύμφωνα με το InStat Scout όμως, πρόσφερε άλλους 17 πόντους κόντρα στους Ιταλούς, με την ΑΕΚ να παίρνει 11 πόντους από τις ασίστ του και άλλους 6 πόντους όταν έκανε σκριν σε παίκτη που σούταρε.

Ο Μίτσελ είναι ένας αθλητικός ψηλός. Έχει ένα βασικό παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό όμως σε αυτή την ΑΕΚ είναι η ικανότητά του να κάνει το λεγόμενο “Short Roll”, όπου ρολάρει στα 4-5 μέτρα μετά το σκριν που κάνει και πρώτα εξετάζει τις επιλογές του πριν επιχειρήσει προσπάθεια. Συχνά, αυτή η επιλογή είναι μία πάσα που βγάζει ένα ελεύθερο σουτ ή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έρθει στην συνέχεια ένα ελεύθερο σουτ.

Φάνηκε η ποιότητα της περιφέρειας

Ο Τιμ Φρεζίερ είχε 10 πόντους. Μοίρασε όμως άλλους 15 πόντους με τις ασίστ του. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς είχε 8 πόντους, αλλά μοίρασε άλλους 12 με τις ασίστ του. Ο Κένι Γουίλιαμς είχε 9 πόντους, αλλά έδωσε άλλους 9 πόντους με τις ασίστ του. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος έμεινε άποντος, αλλά μοίρασε και αυτός άλλους 9 πόντους με τις ασίστ του. Είναι σαφές που πηγαινει αυτή η συζήτηση: Η ΑΕΚ έχει επιλογές στον τομέα της δημιουργίας και φαίνεται.

Ο Ηλίας Καντζούρης έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ με παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν για τους συμπαίκτες τους μέσα από κατάσταση Pick and Roll (Φρεζίερ, Στρέλνιεκς, Ξανθόπουλος, Παπαδάκης, Κόνιαρης). Το πλέον υποτιμημένο στοιχείο αυτής της ομάδας όμως είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει σουτ μέσα από off screen (σκριν μακριά από την μπάλα) και handoff (πάσα χέρι με χέρι) καταστάσεις.

Κόντρα στην Ρέτζο Εμίλια η ΑΕΚ ήταν εντυπωσιακή λόγω της ταχύτητας που κυκλοφορούσε η μπάλα. Ο τρόπος που βγαίνουν από τα σκριν παίκτες όπως ο Στρέλνιεκς και ο Γουίλιαμς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να κερδίσει η ΑΕΚ το πλεονέκτημα που θέλει. Ειδικά ο Στρέλνιεκς είναι εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι - κάτι λογικό αφού αποτελεί τεράστια απειλή από την περιφέρεια - με τον Γουίλιαμς όμως να δείχνει και αυτός τις ικανότητές του.

Το Pick and Roll αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια τον κύριο τρόπο επίθεσης των ομάδων ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως ξεχωρίζουν οι ομάδες που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις από plays με διαδοχικά σκριν μακριά από την μπάλα ή handoff καταστάσεις, αφού τότε είναι που η αντίπαλη άμυνα έχει ελάχιστο χρόνο να προσαρμοστεί.

Η άμυνα έδειξε τον δρόμο

Σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε με επιθετική ραψωδία, η αλήθεια είναι πως ήταν η άμυνα της ΑΕΚ που έκανε την διαφορά, ειδικά στην 2η και την 3η περίοδο, όταν η “Ένωση” πήρε για τα καλά το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Μία άμυνα που ξεκινάει από τις αλλαγές που γίνονται στο Pick and Roll.

Η τριάδα των Μίτσελ, Μάντσεν και ΜακΓκρίφ στάθηκε στο ύψος της. Τα αθλητικά προσόντα και τα καλά πλάγια βήματα των τριών ψηλών (ειδικά των δύο Αμερικανών) έκαναν την διαφορά για την ΑΕΚ, που έχει μία από τις πιο αθλητικές γραμμές ψηλών που είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την τριάδα πρέπει να προστεθούν οι Περσίδης και Φιλιππάκος, που έδωσαν και αυτοί λύσεις, αφού είναι δυνατά παιδιά, που δεν φοβούνται να βάλουν το σώμα τους στην φωτιά.

Όσο καλή δουλειά και να κάνουν βέβαια οι ψηλοί της ομάδας δεν θα έφτανε αν οι περιφερειακοί δεν ήταν απολύτως συντονισμένοι. Με τον εκάστοτε περιφερειακό που μαρκάρει τον ψηλό στις αλλαγές να προσπαθεί να παίξει από μπροστά και τους παίκτες από τους γωνίες να έρχονται σε βοήθεια, η ΑΕΚ εγκλώβισε την Ρέτζο Εμίλια.

Δεν γίνεται να μην αναφερθεί ότι η “Ένωση” έδειξε εντυπωσιακή συνοχή στον τομέα των αμυντικών περιστροφών αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτός ήταν ο μόλις τρίτος επίσημος αγώνας της. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση.

Είναι πολύ νωρίς, αλλά δημιούργησε προσδοκίες

Τρία επίσημα παιχνίδια. Δύο στο BCL και ένα στην Basket League. 120 λεπτά. Τόσα μετράει η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή, με το ημερολόγιο να δείχνει 13 Οκτωβρίου. Με λίγα λόγια: Είναι (πάρα) πολύ νωρίς για ενθουσιασμό. Υπάρχει λόγος ωστόσο για να υπάρξουν κάποια χαμόγελα με την προοπτική που (δείχνει) να έχει η “Ένωση”.

Ο Ηλία Καντζούρης έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον ρόστερ. Ένα ρόστερ που δείχνει ισορροπημένο, με παίκτες που ήδη φαίνεται να γνωρίζουν τους ρόλους τους. Η σεζόν όμως μόλις τελείωσε. Η ΑΕΚ πρέπει να εστιάσει στο επόμενο παιχνίδι. Και μετά στο επόμενο. Το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν δεν το ξέρει κανείς. Σίγουρα όμως η χθεσινή (12/10) εμφάνιση δημιούργησε προσδοκίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα