GP Αυστρίας: Νικητής στον αγώνα sprint ο Φερστάπεν

18:13 1/7/2023 - Πηγή: Sport 24

Νικητής στον αγώνα sprint που διεξήχθη στο πλαίσιο του GP Αυστρίας ήταν ο Μάξ Φερστάπεν με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να έχει εντυπωσιακό ρυθμό.

Σε έναν αγώνα 24 (μικρών) γύρων, ο Φερστάπεν κέρδισε με διαφορά 21 δευτερολέπτων από τον Πέρεζ με ίδιο αυτοκίνητο. Ο Ολλανδός αύξησε τη διαφορά του στους 70 βαθμούς από τον Μεξικανό στην κορυφή της βαθμολογίας, και στους 82 από τον τρίτο Αλόνσο.

Στο βάθρο μαζί του οι Πέρεζ, Σάινθ - με τον Στρολ να αντέχει στην πίεση του Αλόνσο

για την 4η θέση! Τη βαθμολογούμενη οκτάδα έκλεισαν οι Χούλκενμπεργκ, Οκόν, Ράσελ.

Το αυστριακό Sprint ήταν στην ουσία έναν αγώνας δύο σκελών. Καθώς εκκίνησε υπό -ελαφρά- βροχή, για 14 από τους 24 γύρους όλοι οι οδηγοί του συμμετείχαν με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής με τα οποία εκκίνησαν. Όμως, τότε η πλιεοψηφία των οδηγών ακολούθησαν το παράδειγμα του Τζορτζ Ράσελ της Mercedes που μπήκε για να βάλει ελαστικά για στεγνό (σλικς) καθώς η ιδανική γραμμή άρχισε πλέον να στεγνώνει.

Οι πρώτοι πέντε -Φερστάπεν, Πέρεζ, Σάινθ, Στρολ, Αλόνσο- δεν άλλαξαν ποτέ τα ενδιάμεσα βροχής, σε αντίθεση με τους Χούλκενμπεργκ και Άλμπον που ήταν στην πρώτη, βαθμολογούμενη οκτάδα αλλά αποφάσισαν να ρισκάρουν μαζί με όλους τους πιο πίσω οδηγούς που δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Το ρίσκο τους δεν απέδωσε, καθώς ο «Χουλκ» έπεσε πίσω από τις δύο Aston Martin και ο Άλμπον στην 13η θέση.

Στην εκκίνηση ο Πέρεζ κατάφερε να περάσει τον Φερστάπεν, αλλά πολύ σύντομα ο Ολλανδός έκανε την αντεπίθεσή του στον Μεξικανό και πέρασε ξανά επικεφαλής στη στροφή 6. Στη μάχη των δύο ο Πέρεζ -που λίγο έλειψε να στείλει τον πρωταθλητή στο γρασίδι- καθυστέρησε και έγινε ευάλωτος στον Χούλκενμπεργκ, που τον πέρασε για τη 2η θέση, ενώ καθυστέρησαν πολύ και τον Νόρις που έπεσε από την 3η στην 11η θέση.

Έκτοτε, ο Φερστάπεν χάθηκε στον ορίζοντα με ρυθμό 1'' ταχύτερο στο γύρο, ενώ ο Χούλκενμπεργκ καθυστερούσε τον Πέρεζ. Εντέλει, στον 12ο γύρο ο Πέρεζ κατάφερε να περάσει τον Γερμανό της Haas (που εμφανώς είχε πια προβλήματα φθοράς της ενδιάμεσης βρόχινης γόμας), και σύντομα και ο Σάινθ έκανε το ίδιο για να ανέβει στην 3η θέση.

Οι Στρολ και Αλόνσο έμεναν μέσα στην εξάδα, πάντα με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής, ενώ πιο πίσω τους οι Οκόν, Λεκλέρ, Νόρις, Ράσελ, Χάμιλτον έδιναν τη μάχη για τον τελευταίο βαθμό, της 8ης θέσης. Ώσπου στον 14ο γύρο ο Ράσελ πήρε το μεγάλο ρίσκο να μπει στα πιτς και να βάλει σλικς για τη στεγνή ιδανική γραμμή.

Με το ρυθμό που είχε αμέσως άλλοι 9 οδηγοί τον ακολούθησαν και ακολούθησε μια λυσσαλέα πολλαπλή μάχη πολλών οδηγών με διαφορετικά ελαστικά. Ο Χούλκενμπεργκ, απαλλγμένος από τα φθαρμένα ενδιάμεσα βροχής, κατάφερε με τη σλικ μέση γόμα να ανακάμψει μέχρι την 6η θέση, περνώντας τον Οκόν.

Αντίστοιχα, ο Ράσελ εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή σε σλικς νωρίς για να βγει νικητής στη μάχη της 8ης θέσης για τον τελευταίο βαθμό - και μάλιστα για τέσσερα χιλιοστά του δευτερολέπτου στο φότο-φίνις δεν κέρδισε και την 7η από τον Οκόν.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Φερστάπεν έκανε μια σειρά από διαδοχικούς ταχύτερους γύρους -σε ρυθμό δοκιμών κατάταξης- με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής για να οικοδομήσει μια διαφορά ασφαλείας από τη δεύτερη θέση – που έφτασε τα 21 δευτερόλεπτα σε 24 γύρους στην μικρότερη πίστα του πρωταθλήματος. Κι αυτό ίσως λέει τα πάντα για τη συνεχιζόμενη φετινή κυριαρχία του Ολλανδού.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη στους δύο τελευταίους γύρους, στο μεταξύ, ήταν μεταξύ των Στρολ και Αλόνσο με τις δύο Aston Martin. Ο Καναδός κατάφερε να αμυνθεί μέχρι την καρό σημαία στις ξεκάθαρες -για πρώτη φορά- επιθέσεις του Ισπανού, ο οποίος έχασε έναν ακόμα βαθμό στη μάχη του με τον Πέρεζ για τη 2η θέση του πρωταθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα