Formula 1: Τα οφέλη της Red Bull Racing από την υπέρβαση του ορίου δαπανών και τι ποινή την περιμένει

Το όριο δαπανών κάθε ομάδας για όλη τη σεζόν θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη Formula 1 πέρσι, στα 145 εκατομμύρια δολάρια - ενώ για το 2022 μειώθηκε στα 140 και το '23 θα μειωθεί περαιτέρω στα 135 εκατ. Στόχος του ορίου αυτού ήταν να δημιουργήσει ένα πεδίο υγιέστερου ανταγωνισμού των πολύ πλούσιων με τις λιγότερο πλούσιες ομάδες του σπορ.

Βέβαια, ένας προϋπολογισμός της τάξης των 145 εκατ. δολαρίων

το χρόνο δεν είναι για τις ομάδες τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο θερινής νυκτός, συνεπώς το μέτρο αποσκοπεί κυρίως να κρατήσει τα χαλινάρια των μεγάλων ομάδων, που αν τις άφηνε κανείς δεν ξόδευσαν ένα δισ. το χρόνο, παρά να βοηθήσει τους μικρούς της F1.

Βάσει των οικονομικών κανονισμών που είχαν θεσπιστεί εκ των προτέρων, η παραβίαση του ορίου σε ποσοστό μέχρι 5%, όπως συνέβη με τη RBR σύμφωνα με την ανακοίνωση της FIA, επισείει μικρότερες ποινές σε σχέση με την υπέρβαση άνω αυτού του ποσοστού. Και οι κανονισμοί, για την πρώτη αυτή περίπτωση, προβλέπουν τα ακόλουθα, αναλόγως της παράβασης:

Δημόσια επίπληξη: Είναι η πιο επιεικής ποινή, και μάλλον επιεικώς ή και προκλητικώς απαράδεκτη, εκτός κι αν αφορά σε αποδεδειγμένα λάθη στην κατάθεση των στοιχείων και των εγγράφων, σε μια έτσι κι αλλιώς πολύ περίπλοκη διαδικασία. Στο όριο δαπανών, για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές των οδηγών, οι τρεις υψηλότερα αμειβόμενοι διοικητές, κάποιες από τις δραστηριότητες του marketing, ορισμένοι φόροι, λογαριασμοί ρεύματος και αερίου, μπόνους και οφέλη των εργαζόμενων, νομικές δραστηριότητες κ.ά. Υπάρχει έγγραφο 56 σελίδων που τα εξηγεί όλα αυτά. Οπότε ναι, μπορεί απλά να πρόκειται για ένα λάθος. Ή, από την άλλη, για κάποια κρυμμένα εκατομμύρια μέσα σε όλα αυτά παραθυράκια.

Αφαίρεση βαθμών οδηγών και κατασκευαστών: Η αφαίρεση βαθμών θα αφορά στη σεζόν στην οποία σημειώθηκε το παράπτωμα, αν και η υπέρβαση ορίου δαπανών έχει σαφώς ευεργετική επίδραση και για τη σεζόν που ακολουθεί. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ποινή αυτή δεν θα επιβληθεί στη Red Bull στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν επιβάλλονταν, πιθανότατα θα άλλαζε την έκβαση ενός πρωταθλήματος που ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε με 8 βαθμούς από τον Λιούις Χάμιλτον. Εκτός αν επιβληθεί μόνο στον κατασκευαστή.

Αποκλεισμός από αγωνιστικές περιόδους αλλά όχι από αγώνες: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η Red Bull σε κάποιους από τους επερχόμενους αγώνες να χάσει το δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες ή κατατακτήριες δοκιμές ή ακόμη και σε αγώνες Sprint, αλλά όχι από τον καθαυτό αγώνα της Κυριακής. Σε αυτή την περίπτωση θα εκκινεί από τις τελευταίες θέσεις, χωρίς δεδομένα για τα ελαστικά.

Περιορισμός στη χρήση της αεροσήραγγας και λιγότερες δοκιμές: Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια ο χρόνος στην αεροσήραγγα, εκριβώς επειδή η λειτουργία της είναι εξαιρετικά δαπανηρή, έχει περιοριστεί για όλες τις ομάδες αντιστρόφως από τη σειρά της τελικής βαθμολογίας του προηγούμενου έτους. Δηλαδή, η πρωταθλήτρια έχει το λιγότερο χρόνο στην αεροσήραγγα φέτος και η τελευταία της βαθμολογίας τον περισσότερο. Ο περαιτέρω περιορισμός της αεροσήραγγας για τη RBR μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως και η ενδεχόμενη απαγόρευση να συμμετάσχει στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης της νέας σεζόν.

Περιορισμός του ορίου δαπανών. Μια άλλη ποινή μπορεί να είναι η περαιτέρω μείωση για τη Red Bull Racing του ορίου δαπανών τις επόμενες αγωνιστικές σεζόν.

Τι οφέλη αποκόμισε η RBR από τις αυξημένες δαπάνες του 2021

Το γεγονός ότι η ομάδα του Μίλτον Κινς σημείωσε «περιορισμένης έκτασης» παράπτωμα, μέχρι 5%, σημαίνει ότι ξόδεψε ως και 7,25 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τις Mercedes και Ferrari το 2021.

Όμως, πρόσφατα οι διευθυντές των δύο αυτών ομάδων, Τότο Βολφ και Ματία Μπινότο, προσδιόρισαν το συμολικό κόστος εξέλιξης του αυτοκινήτου τους σε όλη τη διάρκεια της σεζόν στα 3,5 και 4 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Και η Mercedes F1 ανέφερε ότι αναγκάστηκε να στερηθεί τις υπηρεσίες 40 εργαζομένων της.

Ο σχεδιασμός, η εξέλιξη και η παραγωγή μίας νέας εμπρός πτέρυγας, με όλες τις υποδομές και τις εργατοώρες που απαιτεί, σύμφωνα με τον πρώην τεχνικό διευθυντή αρκετων ομάδων της F1 Γκάρι Άντερσον, κοστίζει περίπου 500 χιλιάδες δολάρια. Και 100 χιλιάδες κάθε αντίτυπό της, μετέπειτα. Οπότε, τέσσερις νέες εμπρός πτέρυγες για τα δύο μονοθέσια για έναν αγώνα κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για το δάπεδο, που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη κρισιμότητα τα τελευταία δύο χρόνια - καθώς σε αυτό είχαν επικεντρωθεί οι περσινές αλλαγές κανονισμών, όσο και η επαναφορά του ground effect φέτος.

Με κάθε επιπλέον εκατομμύριο, λοιπόν, επέρχεται και μια σημαντική βελτίωση της απόδοσης του μονοθεσίου, άλλο ένα μικρό αλλά κρίσιμο κέρδος χρόνου στον γύρο. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη δήλωση του Λιούις Χάμιλτον ότι με 300.000 δολάρια επιπλέον στην εξέλιξη της περσινής Mercedes W12, πιθανότατα θα είχε γίνει πρωταθλητής.

Κάθε εξελιγμένο εξάρτημα, συνεχίζει ο Άντερσον, θα πρέπει να επιφέρει κέρδος της τάξης των 2-3 δεκάτων του δευτερολέπτου στο γύρο, διαφορετικά δεν αξίζει η δαπάνη και ο χρόνος.

Photo credits: Red Bull Content Pool

Keywords
Τυχαία Θέματα