Τραμπ : Ετοιμάζει «πολύ σημαντικές» κυρώσεις στην Τουρκία

21:48 11/10/2019 - Πηγή: In.gr

Ένα βήμα πριν τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο Τραμπ έδωσε την άδεια για κατάρτιση «πολύ σημαντικών» νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στη βορειοανατολική

Συρία.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

Επαναλαμβάνοντας προηγούμενη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μνούτσιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να «εξουδετερώσουν» την τουρκική οικονομία «αν καταστεί αναγκαίο».

«Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις», είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο».

Αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Εξαρχής, οι ΗΠΑ κράτησαν αντιφατική στάση απέναντι στον πόλεμο Τουρκίας – Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας ήταν αυτό που επέτρεψε στα στρατεύματα του Ερντογάν να μπουν στη Συρία. Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για ξεκάθαρη εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων από τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε ένα επικοινωνιακό σόου. Αν και άνοιξε τον δρόμο για το «ντου» της Τουρκίας, στη συνέχεια δήλωσε ότι συμπάσχει με τους Κούρδους και ότι θεωρεί κακή ιδέα την τουρκική επιχείρηση στη Συρία.

Με ένα χαρακτηριστικό tweet, είπε ότι είναι ικανός να καταστρέψει την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα παρεκτραπεί.

….the captured ISIS fighters and families. The U.S. has done far more than anyone could have ever expected, including the capture of 100% of the ISIS Caliphate. It is time now for others in the region, some of great wealth, to protect their own territory. THE USA IS GREAT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

Έπειτα, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν τρεις επιλογές για τη διευθέτηση της κατάστασης: θα μπορούσαν είτε να στείλουν χιλιάδες στρατιώτες στο πολεμικό μέτωπο, είτε να πλήξουν την Τουρκία με οικονομικές κυρώσεις ή να μεσολαβήσουν για μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.

….We have one of three choices: Send in thousands of troops and win Militarily, hit Turkey very hard Financially and with Sanctions, or mediate a deal between Turkey and the Kurds!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 10, 2019

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές στην – κατά πλειοψηφία συντηρητική – Γερουσία κατά του νέου αυτού πολέμου σε συριακά εδάφη, εντούτοις οι ΗΠΑ επέλεξαν να κάνουν «πλάτες» στον Ερντογάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ΣΑ του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη βορειοανατολική Συρία, αφού ΗΠΑ και Ρωσία άσκησαν «βέτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα