Το θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

22:00 18/4/2020 - Πηγή: In.gr

Το θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου έγινε και φέτος, με το Άγιο Φως να ξεπηδά από τον Πανάγιο Τάφο, χωρίς όμως την παρουσία πλήθους πιστών που άλλοτε κατέκλυζαν το ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι ιερείς τέλεσαν την λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης, ενώ δεν έλειψαν και οι συλλήψεις κληρικών, οι οποίοι άφησαν τις πόρτες του ναού, ανοιχτές.

Στην

Κέρκυρα το πατροπαράδοτο έθιμο της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, τελέστηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ στους γύρω άδειους δρόμους, οι «μπότηδες» της Κέρκυρας, τήρησαν το έθιμο και έριξαν μεγάλες στάμνες.

Το θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός μόλις έχει συντελεσθεί στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος εξέρχεται από το ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου κρατώντας στα χέρια του τις δεσμίδες των κεριών που έχουν ανάψει με το ανέσπερο φως.

Οι καρδιές των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών πάλλονται.

Λίγη ώρα νωρίτερα η λιτή πομπή των Αγιοταφιτών μοναχών που συνόδευαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, εισήλθε στον ναό, αυτή τη φορά, ωστόσο, χωρίς την παρουσία χιλιάδων πιστών καθώς λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Οι ελάχιστοι παρόντες από τα υπόλοιπα δόγματα ιερείς φορούσαν μάσκα.

Στο ιερό βήμα του Ναού της Αναστάσεως ο Πατριάρχης ενδύθηκε τα ιερατικά του άμφια και ακολούθως μαζί με τους ιερείς που τον συνόδευαν ξεκίνησε τη λιτανεία τρεις φορές γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.

Την τρίτη φορά σταμάτησαν μπροστά στην είσοδο του Τάφου και βγάζουν την μήτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατερίτσα. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος μένει μόνο με το λευκό του στιχάριο, παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.

Τον ακολουθεί ο Πατριάρχης των Αρμενίων ο οποίος στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, στον προθάλαμο και παρακολουθεί τη διαδικασία.

Όλα τα καντήλια στο Ναό της Αναστάσεως παραμένουν σβηστά.

Ο Πατριάρχης προσεύχεται γονατιστός στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Αμέσως μετά τοποθετεί ένα κομμάτι βαμβακιού και τις δεσμίδες με τα 33 κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού, στον Πανάγιο Τάφο τα οποία με θαυματουργικό τρόπο ανάβουν.

Το Άγιος Φως εξέρχεται.

Από την δεξιά πλευρά, ο Πατριάρχης δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένιο Πατριάρχη από την αριστερή πλευρά στον Έλληνα ιερέα για να το πάει στο ιερό του καθολικού που το περιμένει ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου.

Στη συνέχεια, το Άγιο Φως παραδίδεται στους πρέσβης εννέα ορθόδοξων χωρών προκειμένου να φτάσει σε αυτές με ειδικές πτήσεις.

Φέτος οι εκπρόσωποι των ορθοδόξων εκκλησιών περίμεναν έξω από τον ναό της Αναστάσεως και εκεί παρέλαβαν τον Άγιο Φως υπό την αυστηρή επιτήρηση της ισραηλινής αστυνομίας και λόγω του κοροναϊού.

Το Άγιο Φως έφτασε και στη χώρα μας με ειδική πτήση και μεταφέρθηκε στο Μετόχι της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα