«Το μεγαλύτερο σοκ ήταν ο καθαρός αέρας» – Τα πρώτα βήματα των Ιταλών μετά την καραντίνα

23:36 4/5/2020 - Πηγή: In.gr

Συναισθήματα ανακούφισης αλλά και φόβου κυριάρχησαν τη Δευτέρα στην Ιταλία, καθώς οι άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά από σχεδόν δύο μήνες αυστηρού lockdown.

«Κυριολεκτικά δεν έχω βγει από το σπίτι» είπε η Rina Sondhi, η οποία ζει στην πόλη Ορβιέτο στη νοτιοδυτική Ούμπρια. «Το μεγαλύτερο σοκ για μένα ήταν ο καθαρός αέρας. Σήμερα νιώθω απελευθερωμένη, αλλά με προσοχή – αυτό είναι το σημαντικό, ότι μπορούμε δηλαδή να έχουμε την ελευθερία, αλλά πρέπει να είμαστε πραγματικά

προσεκτικοί» δήλωσε στον Guardian.

Εκτιμάται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στη δουλειά τη Δευτέρα ως μέρος αυτού που η ιταλική κυβέρνηση χαρακτήρισε δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό, με τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, να καλεί τους πολίτες να «ενεργήσουν υπεύθυνα».

Η Trenord, η εταιρεία που διαχειρίζεται σιδηροδρομικές υπηρεσίες στη Λομβαρδία -την περιοχή που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού- ανακοίνωσε ότι η ροή των μετακινήσεων τις πρωινές ώρες αιχμής ήταν περίπου στο 30% των επιπέδων πριν από το ξέσπασμα.

Σταδιακή χαλάρωση

Η χαλάρωση των περιορισμών είναι σταδιακή. Τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να καθίσουν οι πελάτες, ενώ δεν αναμένεται να ανοίξουν πλήρως μέχρι την 1η Ιουνίου. Λιανοπωλητές, μουσεία και βιβλιοθήκες θα ανοίξουν από τις 18 Μαΐου, κομμωτήρια και γυμναστήρια από την 1η Ιουνίου και σχολεία από τον Σεπτέμβριο.

Δεκάδες άνθρωποι που φορούσαν μάσκες σχημάτιζαν ουρά έξω από τα μπαρ στο Ορβιέτο καθώς περίμεναν τον εσπρέσο τους. «Αυτή είναι μια υπέροχη εξέλιξη, ακόμα κι αν πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί – σου προσφέρει ένα λόγο για να χαμογελάς» δήλωσε ο Σλάβικ Τσεμπάνου στον Guardian.

Ο Τζάσκαραν Σινγκ, ο οποίος εργάζεται στο Caffè Barrique, είπε: «Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να ανοίξουμε ακόμα κι αν τα πράγματα είναι κάπως περιορισμένα. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

Ο φόβος του ιού

Αν και το ποσοστό μόλυνσης μειώνεται σταθερά, ο φόβος του ιού παραμένει. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στις βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας, του Πιεμόντε, της Εμίλια-Ρομάνια και του Βένετο. Δεν έχουν καταγραφεί νέες περιπτώσεις στην Ούμπρια τις τελευταίες ημέρες.

«Σίγουρα, το γεγονός ότι υπάρχουν μηδενικές περιπτώσεις είναι σημαντικό για εμάς, αλλά ταυτόχρονα δεν σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς, καθώς ο ιός είναι ακόμα εκεί» δήλωσε η Valentina Santanicchio, σεφ εστιατορίου στο Ορβιέτο που παρέχει κατ’ οίκον παραδόσεις.

«Κάποιες φορές, φοβάμαι περισσότερο από ό,τι όταν κλείσαμε, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή την κατάσταση με υπεύθυνο τρόπο» τόνισε.

Η διατήρηση της φυσικής απόστασης θα είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο Covid-19, ο οποίος έχει σκοτώσει σχεδόν 29.000 ανθρώπους στην Ιταλία, θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν τώρα να επισκεφθούν συγγενείς και συνεργάτες στις περιοχές τους και να κάνουν μια βόλτα ή να ασκηθούν σε ένα πάρκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα