Το κόλπο με τα «ορφανά» και τα «ρετάλια» για να… πνίξουν την αυτοδυναμία της ΝΔ

14:04 2/2/2019 - Πηγή: In.gr

Την ίδια στιγμή που το Μαξίμου επιχειρεί με κοινοβουλευτικές πιρουέτες να διασώσει τον Πάνο Καμμένο κι ενδεχομένως τον Σταύρο Θεοδωρακη, στο πίσω μέρος του μυαλού της κυβέρνησης υπάρχει και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Για τα στηρίγματα που θα χρειαστεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές κι ανάλογα με το ποσοστά που θα λάβει

ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως αν η ΝΔ δεν καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία που κυνηγά.

Στο Μαξίμου έχουν πέσει στο τραπέζι οι προτάσεις για την ενίσχυση κομματικών σχηματισμών αριστερά και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος είναι να κόψουν ψήφους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από το κέντρο αλλά και από το χώρο της Δεξιάς, από πολίτες που κινούνται μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής.

Γι’ αυτό το λόγο γίνονται και οι προσπάθειες διατήρησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πάνου Καμμένου αλλά και να ρίξουν σωσίβιο στον Σταύρο Θεοδωράκη και στον Βασίλη Λεβέντη.

Ο σκοπός είναι μέσα στο επόμενο διάστημα (και με τη συναίνεση βεβαίως μέρους της Βουλής) να υπάρξει τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να πέσει ο πήχης για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές από 10 που είναι σήμερα σε 5 βουλευτές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βολευτεί και ο Καμμένος αλλά κι ενδεχομένως το Ποτάμι που μπορεί να βρει βουλευτές από τους ανεξάρτητους. Όλα θα φανούν τη Δευτέρα όπου η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει σχετική ρύθμιση και παρ’ ότι ο Καμμένος κάνει τζάμπα μαγκιές περί διαγραφών και διαμηνύει ότι δεν θα χρειαστεί χάρες.

Νέα ομάδα;

Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί και μια άλλη κοινοβουλευτική ομάδα από πέντε ανεξάρτητους που δεν θα εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα στηρίζουν την κυβέρνηση. Για παράδειγμα ομάδα θα μπορούσαν να κάνουν οι Ε. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Θ. Παπαχριστόπουλος (ή Τ. Κουίκ), η Κ. Παπακώστα και ο Σπ. Δανέλλης.

Μια ομάδα που θα είναι εντός, εκτός και επί τα αυτά στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά μπορεί να αφορούν το σήμερα και πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα αντέξει στην εξουσία και δεν θα πάει σε εκλογές νωρίτερα.

Το ευρύτερο σχέδιο είναι να διατηρηθούν δυνάμεις στο κέντρο και στα δεξιά που θα πλαγιοκοπούν τη Νέα Δημοκρατία.

Προς το σκοπό του «κουρέματος» του ποσοστού της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα στην Κεντροαριστερά, πέραν του Κινήματος Αλλαγής.

Νέο κόμμα;

Για παράδειγμα ακούγονται φήμες για προσέγγιση κεντροαριστερών στελεχών και σχηματισμών όπως η ΔΗΜΑΡ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τους αποχωρήσαντες από το ΚΙΝΑΛ. Ακόμη κάποιοι που έχουν αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής γιατί δεν συμφωνούν με την προσέγγιση με τη ΝΔ, όπως λένε. Για παράδειγμα πρόσφατα αποχώρησαν 108 στελέχη από όλη την Ελλάδα με τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά ότι ουσιαστικά δεν είχαν καμιά σχέση με το κόμμα.

Αυτά τα στελέχη αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ και από το ΚΗΔΙΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αναζητούν πολιτική στέγη ίσως με τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού σχηματισμού που θα επιδίωκε την είσοδο στη Βουλή.

Στο σενάριο αυτό «χωράει» και το Ποτάμι που επίσης φυλλορροεί και αναζητά νέο πολιτικό στίγμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα έλεγε όχι σε ένα νέο κομματικό σχηματισμό με αυτά που ήδη η ΝΔ (αλλά και το ΚΙΝΑΛ) αποκαλούν «ρετάλια» της Κεντροαριστεράς. Ενας σχηματισμός που θα έμπαινε σφήνα μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και θα ήταν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και ως στήριγμα εφόσον ετίθετο θέμα κυβερνητικών συνεργασιών.

Από την άλλη πλευρά, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, η προσπάθεια διάσωσης του Πάνου Καμμένου έχει και πάλι ως στόχο να κόψει ψήφους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος είναι οι ΑΝΕΛ να αντέξουν μέχρι τις εκλογές, κι εφόσον ευωδοθούν οι προσπάθειες του Καμμένου για να στήσει ένα νέο «δεξιό» κόμμα. Αυτό το κόμμα, με τα «ορφανά» στα δεξιά της ΝΔ που δεν θέλουν να έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή αλλά ούτε και με τον Μητσοτάκη, θα επιδιώξει να παίξει πάνω στο λεγόμενο «πατριωτικό» μέτωπο.

Διασπασμένοι όπως είναι σήμερα δεν θα μπορούσαν να μπουν στη Βουλή, όλοι μαζί ωστόσο θα εμφάνιζαν μια ισχυρή δύναμη. Για παράδειγμα οι ΑΝΕΛ, ο Μπαλτάκος και ο Δ. Σταμάτης, τα κόμματα των Βελόπουλου και Φαήλου Κρανιδιώτη κ.λπ. θα μπορούσαν να βρουν κοινό τόπο για κοινή κάθοδο στις εκλογές ώστε να πετύχουν ένα ποσοστό πάνω από 3% και να γίνουν ενδεχομένως ρυθμιστές των εξελίξεων.

Πριμοδότηση

Αυτές τις δύο κινήσεις, δεξιά της ΝΔ και αριστερά αυτής, «πριμοδοτεί» όσο μπορεί και το Μαξίμου διότι γνωρίζει θα δημιουργήσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σίγουρα δεν θα κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελε δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας τη ΝΔ στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο «εχθρικά» κόμματα που θα του κόψουν την αυτοδυναμία αλλά και θα μπορούν αν είναι συνομιλητές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αυτοί που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα «ορφανά» της Δεξιάς είναι κατά κύριο λόγο καραμανλικοί, κι έχουν ξανασυνεργαστεί με τον Τσίπρα ή στην καλύτερη περίπτωση δεν θα συνεργάζονταν με τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ από την Κεντροαριστερά οι κύριοι εκφραστές των «ορφανών» (Θεοχαρόπουλος, Θεοδωράκης, Παπανδρέου κ.λπ.) διάκεινται φιλικά προς εκείνους που θέλουν μια μεγάλη κεντροαριστερά με αιχμή τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην Δεξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα