Το κίνημα #metoo στο σινεμά και την TV

06:22 12/2/2020 - Πηγή: In.gr

Δυο πρόσφατες παραγωγές, μια ταινία και μια τηλεοπτική σειρά, έχουν σαν βασικό τους θέμα το κίνημα #metoo.

Πρόκειται για την ταινία «Βόμβα» (Bombshell) με πρωταγωνίστριες την Σαρλίζ Θερόν, την Νικόλ Κίντμαν και τη Μαργκό Ρόμπι που είδαμε πριν λίγο καιρό στους κινηματογράφους και η οποία αναφέρεται στην απομάκρυνση του Ρότζερ Ειλς από το τιμόνι του καναλιού Fox μετά τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από επιφανείς παρουσιάστριες του καναλιού.

Η τηλεοπτική σειρά έχει τίτλο «The Morning Show» και σε αυτή πρωταγωνιστούν

η Τζένιφερ Ανιστον, η Ρις Γουίδερσπουν και ο Στηβ Καρέλ. Η Ανιστον και ο Καρέλ παρουσιάζουν μια πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και είναι το αγαπημένο τηλεοπτικό ζευγάρι της Αμερικής.

Η σειρά ξεκινάει με την απόλυση του Καρέλ, ύστερα από καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών συνεργατών του. Πρόκειται για παραγωγή της Apple TV και είναι η πιο ακριβή τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών, με την πρώτη σεζόν να έχει κοστίσει 120 εκατ. δολάρια.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η σειρά είναι μυθοπλασία αλλά και οι δυο προσπαθούν να ρίξουν φως στις σκοτεινές πτυχές των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα σε άντρες που εκμεταλλεύονται την δύναμη τους και τις γυναίκες που από το εργασιακό τους περιβάλλον που επιχειρούν να παρασύρουν στο κρεβάτι τους. Ταυτόχρονα επιχειρούν να αναλύσουν τους γκρίζες ζώνες που αναμφίβολα κυριαρχούν σε ένα τόσο ευαίσθητο και εκρηκτικό τοπίο.

Κυρίως επικεντρώνονται στις αλλαγές που έχουν επέλθει τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες. Στην εποχή μας όπου όλα, ακόμα και τα φύλα, είναι ρευστά οι ρόλοι ξαναγράφονται σε real time, τα παιχνίδια εξουσίας στον ερωτικό «πόλεμο» έχουν γίνει ραδιενεργά, το φλερτ κοντεύει να ποινικοποιηθεί και το παραμικρό στραβοπάτημα μπορεί να σημαίνει το τέλος μιας μεγάλης καριέρας.

Ας μη ξεχνάμε ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες. Πριν λίγο καιρό ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ο Κέβιν Σπέισι, είδε την καριέρα του να βυθίζεται στα τάρταρα επειδή πριν από 30 χρόνια είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά κάποιον νεαρό ηθοποιό.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με τραυματικές επιπτώσεις στα θύματα της, που στην συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες.

Όμως η όλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό γι αυτό το ζήτημα είναι σε πολλές περιπτώσεις μονομερής. Οποιοδήποτε εκτιμά έστω και ελάχιστα τις γυναίκες αδυνατεί να τις αντιμετωπίσει αποκλειστικά και μόνο σαν θύματα.

Σχεδόν σε όλους τους εργασιακούς χώρους υπάρχουν περιστατικά διευθυντών που παρενοχλούν σεξουαλικά γυναίκες συναδέλφους, χρησιμοποιώντας την εξουσία τους για να τις παρασύρουν στο κρεβάτι τους. Όμως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και γυναίκες που χειρίζονται την γοητεία τους σαν όπλο για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Ειδικά στη βιομηχανία του θεάματος – στο Χόλιγουντ και στα τηλεοπτικά στούντιο – το σεξ είναι ένα κρυπτονόμισμα στο οποίο δεν επενδύουν μόνο οι άντρες, αλλά και οι γυναίκες. Περιμένω με αγωνία την ημέρα που θα βγει μια γυναίκα σταρ και θα παραδεχτεί ότι χρησιμοποίησε την γοητεία της για να πάρει έναν συγκλονιστικό ρόλο. Λέτε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα?

Το κίνημα #metoo είναι χαρακτηριστικό ενός γενικότερου κομφούζιου σχετικά με την αλήθεια των πραγμάτων, με το ποιοι πραγματικά είμαστε, τι θέλουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε για να το αποκτήσουμε.

Λέγανε παλιότερα ότι στον έρωτα και τον πόλεμο όλα επιτρέπονται.

Πώς φτάσαμε στο σημείο όπου μόνο στον πόλεμο όλα επιτρέπονται και στον έρωτα όλα απαγορεύονται;

Keywords
Τυχαία Θέματα
#metoo,