Τελεσίγραφο EE στο Λονδίνο: Δεν υπάρχει άλλη συμφωνία για το Brexit

17:43 25/11/2018 - Πηγή: In.gr

H EE δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει πιθανή απόρριψη της σημερινής συμφωνίας για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκτός από τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα για την βρετανική αποχώρηση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου ευρωπαίου αξιωματούχου.

Απαντώντας σε ερώτηση μετά την σημερινή ευρωπαϊκή διάσκεψη για την προετοιμασία της ΕΕ αναφορικά με το ενδεχόμενο της διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος απάντησε πως «το μόνο εναλλακτικό σχέδιο που συνεχίζεται είναι ο προγραμματισμός της προετοιμασίας. Αυτή η δουλειά

συνεχίζεται».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτές οι προετοιμασίες μη συμφωνίας δεν συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών σήμερα, ενώ δεν υπήρξε κάποια συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της Τερέζα Μέι ή «υποθετικές ερωτήσεις» σχετικά με το τι θα συμβεί στην ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να διεξαχθεί λίγο πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη στις 13-14 Δεκεμβρίου.

Ο αξιωματούχος απέρριψε εικασίες για διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ηγετών σχετικά με το αν θα μπορούν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία. «Υπάρχει μία κοινή εντύπωση σχετικά με το ότι είναι επάνω στο τραπέζι και αποτελεί την μοναδική πιθανή συμφωνία, με δεδομένες τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κι άλλες συνομιλίες, απάντησε πως «μετά από αυτήν την μακρά διαδικασία, δεν μπορώ να δω πως μπορείς να φτάσεις εκεί».

Έκκληση Μέι σε βουλευτές και πολίτες

Να στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κάλεσε τους βρετανούς βουλευτές η Τερέζα Μέι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά από το «πράσινο φως» που έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» υπογράμμισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ίδια ανέφερε πως θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως. Υπογράμμισε ακόμη πως στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Απευθυνόμενη δε, προς τους βρετανούς πολίτες η Μέι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κρίνει ότι η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα. «Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών» είπε, προσθέτοντας ότι η Μ. Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι «ελεύθερη» να έχει τους δικούς της νόμους.

Γιούνκερ: Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρότρυνε το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την συμφωνία για το Brexit, η οποία φέρει την υπογραφή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα