Γεννηματά : Έχουμε μεγάλη ανηφόρα – Η κυβέρνηση να μη «ζητάει τα ρέστα» για την ύφεση

12:50 30/4/2020 - Πηγή: In.gr

«Με ένα μπράβο και ευχαριστώ στους μαχητές της πρώτης γραμμής» κατά του κοροναϊού» ξεκίνησε την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, και τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Αρχικά επανέλαβε την ανάγκη « να μην καταργήσει η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή», σημείωσε εκ νέου ότι το άνοιγμα των σχολείων

είναι ρίσκο. Όπως σημείωσε είναι «αδιανόητο να αλλάξουμε στρατηγική, υιοθετώντας πρακτικές τύπου Τζόνσον περί ανοσίας της αγέλης. Τουλάχιστον φροντίστε να δοθούν χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να διασφαλιστούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Η κ. Γεννηματά ζήτησε παράλληλα, να υπάρχει αυστηρή διατίμηση στις μάσχες όπου ήδη υπάρχει αισχροκέρδεια,τονίζοντας ότι πρέπει παρέχονται δωρεάν στις δημόσιες υπηρεσίες και σε χώρους όπως τα σουπερ μάρκετ, από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικές .

Η επόμενη ημέρα, εξαρτάται από την προσωπική ευθύνη αλλά και την αποτελεσματικότητα του Κράτους είπε η κ. Γεννηματά σημειώνοντας πως «χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς περισσότερα τεστ και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας που έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες, χωρίς αυτά, η άρση των μέτρων γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση».

«Εχουμε μπροστά μας μεγάλη ανηφόρα και δεν ξεκινάμε καλά όταν ζητάτε τα ρέστα για την ύφεση στις αρχές του 2010» σημείωσε, καλώντας το κυβερνών κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.«Ζητείστε συγγνώμη.Έχετε υποχρέωση να πείτε την αλήθεια. Δείτε τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Τουρισμός, μικρομεσαίοι και αγρότες βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το « μαξιλάρι» η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι προήλθε από την υπερφορολόγηση του λαού και πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα. «Να βάλουμε χέρι στο μαξιλάρι, αν χρειαστεί. Το μέρος του μαξιλαριού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προήλθε από την υπερφορολόγηση του λαού. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθούν τα χρήματα. Πότε θα το κάνουμε; Όταν βαδίζουμε σε νέο μνημόνιο, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη;».

Η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι γίνεται μια επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας προσθέτοντας ότι στήνεται «ένα κράτος της δεξιάς, της αδιαφάνειας, εν μέσω της κρίσης». Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, γίνονται αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ με πλυντήριο τις Πράξεις Νομοιετικού Περιεχομένου. «Προγράμματα διαφήμισης εκατομμυρίων ευρώ ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ολοι σήμερα σφάζονται στην ποδιά του ΕΣΥ είπε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως το ΕΣΥ έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε να γίνονται περισσότερα τεστ. «Ελπίζω τώρα που το ζητάει ο κ. Τσιόδρας να τον ακούσετε».

Χρειάζεται επίσης: Λειτουργία των κινητών μονάδων υγείας, ενίσχυση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων, ειδικό σχέδιο για την προστασία των ευπαθών ομάδων ιδίως σε ευάλωτες δομές, καλύτερη αξιοποίηση των δωρεών, ειδικό σχέδιο για τα νησιά.

Για την α κατοικία, επανέλαβε τη θέση  του Κινήματος Αλλαγής για άμεση παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ζήτησε παράλληλα να δημιουργηθεί  διακομματική επιτροπή «για να σχεδιάσουμε ένα μόνιμο σύστημα προστασίας και διαχείρισης του προβλήματος αυτού».

«Επίσης για τα κόκκινα δάνεια εδώ και έναν χρόνο μιλάμε για δημιουργία bad bank. Τότε έπεσαν να με φάνε προσωπικά, έλεγαν ότι η Γεννηματά είναι λαϊκίστρια. Τώρα και ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλά γι’ αυτό» υπογράμμισε.

Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση για επιδότηση της εργασίας από το κράτος μέχρι 40% των αποδοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα