ΣΥΡΙΖΑ : Βγήκαν εσωκομματικά μαχαίρια για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Μπορεί ένα εθνικό θέμα να μπει σφήνα σε μια εσωκομματική – φανερή ή υπόγεια – διαμάχη; Στην περίπτωση της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου, στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν μπροστά στο ίδιο ερώτημα. Παρότι το κόμμα δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη στάση του στο Κοινοβούλιο (που σημαίνει πως, τη δεδομένη
Λίγες μέρες μετά, όμως, ένα κείμενο των «53+» έδειξε πως εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμα ένα ρεύμα – αυτό που κρίνει τη συμφωνία ως θετική και που, αντί να στέκεται στα θέματα επήρειας των νησιών, προτιμά τη «μεγάλη εικόνα». Στροφή από τα αριστερά, με στόχο όχι τη συμφωνία αυτή καθαυτήν, μα τη «μεγάλη εικόνα» και εντός του κόμματος: το φθινόπωρο του μετασχηματισμού και (κορωνοϊού επιτρέποντος) του συνεδρίου είναι κοντά.
Επισήμως, η ηγεσία στρέφεται όλο και περισσότερο σε «πράσινες» θέσεις, που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν το νέο ακροατήριο στο οποίο στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πράσινες» όχι οικολογικές, αλλά βαθιά πασοκικές, όπως οι μεταγραφές στελεχών και ψηφοφόρων των τελευταίων ετών που μετακόμισαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να τον στηρίζουν έως σήμερα.
Πολλοί από το επονομαζόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλακεί ενεργά στην αξιωματική αντιπολίτευση – βρίσκουν μάλιστα κοινό τόπο με προεδρικά στελέχη, που βλέπουν σ’ αυτούς το κλειδί για την επιστροφή στην εξουσία. Η συγκεκριμένη ομάδα «πασοκοσυριζαίων» προτιμούν το «βυθίσατε το «Χόρα»» περισσότερο από άλλες, ψυχραιμότερες κεντροαριστερές φωνές, με τις οποίες διαφωνούσαν στα εθνικά θέματα ακόμα κι όταν βρίσκονταν στον ίδιο κομματικό μηχανισμό.
Προειδοποιητικό καμπανάκιΓια τους «53+», από την άλλη, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Η επιλογή τους, σ’ αυτή τη φάση, να χτίσουν ένα ακόμα λιθαράκι στην εσωκομματική ατζέντα που στήνεται σιγά-σιγά, ήρθε μετά τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου («Εποχή»). Εκεί όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να διαφωνεί ανοιχτά με την πολιτική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και να ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται ως σήμερα.
Η υποστήριξη στη συμφωνία με το Κάιρο ήταν ένα ακόμα προειδοποιητικό καμπανάκι για το ύφος που υιοθετείται επισήμως από την ηγεσία, μια δήλωση πως το αμέσως επόμενο διάστημα η «άλλη άποψη» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μένει σιωπηλή. Κάθε νέα παρέμβαση μπορεί να θεωρείται προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη του φθινοπώρου, που θα αναδείξει και την τελική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα δείξει, επιπλέον, τις προθέσεις της ηγεσίας του και την ανοχή της στις «άλλες απόψεις» – ειδικά από τη στιγμή που οι «53+» δεν αμφισβητούν ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά την επιλογή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και της διεύρυνσης, όπως αυτή επιχειρείται. Το νέο «χτύπημα», ωστόσο, στόχευε μια κίνηση του Τσίπρα.
Πού θα οδηγήσει η κόντραΣτο παρελθόν, βέβαια, κάθε εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε κάποιον στην πόρτα της εξόδου – από την ανανεωτική πτέρυγα έως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κανένας δεν διαγράφηκε.
Ολοι επέλεξαν να φύγουν ή, λένε οι κακές γλώσσες, ωθήθηκαν στην έξοδο. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει σαφές αν το ίδιο μοτίβο θα ακολουθηθεί από την ηγεσία και σ’ αυτή την περίπτωση ή αν οι «53+» είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα τέτοιο βήμα.
Αυτή τη στιγμή τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για μια μάχη που δεν έχει διακύβευμα την ηγεσία, αλλά την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. Κι αυτή θα κριθεί τους μήνες που έρχονται και στο συνέδριο που βρίσκεται στα σκαριά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκλονιστική ιστορία: Το νιόπαντρο ζευγάρι που βρήκε τραγικό θάνατο στα λασπόνερα της Εύβοιας
- Τα 3 θαύματα που κάνει μια κουταλιά μέλι πριν τον ύπνο
- Ανάλυση Ιγνατίου: Και η αποκλιμάκωση στο πιάτο, αλλά και η «απόλυτη κλιμάκωση»
- Γιατί επιβλήθηκαν μέτρα στην Κρήτη και όχι στην Αττική (vid)
- Κορονοϊός: Αττική και διασωληνωμένοι φέρνουν στο τραπέζι νέα μέτρα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου
- Ισραηλινά ιπτάμενα ραντάρ παρακολουθούν το Oruc Reis
- Oruc Reis: Άλλαξε πορεία, κινείται ανατολικά - Στο Συμβούλιο Άμυνας ο επιχειρησιακός σχεδιασμός
- Ελληνοτουρκική κρίση : Οι ελληνικοί S-300 κλείδωσαν για δεύτερη φορά τα τουρκικά F-16
- Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον Ν. Παναγιωτόπουλο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Συγκλονιστική ιστορία: Το νιόπαντρο ζευγάρι που βρήκε τραγικό θάνατο στα λασπόνερα της Εύβοιας
- Ελληνοτουρκική κρίση : Οι ελληνικοί S-300 κλείδωσαν για δεύτερη φορά τα τουρκικά F-16
- Ρατσισμός κατά Ελλήνων
- Ηράκλειο : Πυρπόλησαν ιστορικό εκκλησάκι – Σοκαριστικές εικόνες
- Τσιμίκας : Η ονειρεμένη διαδρομή από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού στο Άνφιλντ
- Τουρκία : Ανοιξε μέτωπο και με το Ιράκ – Νεκροί δύο ιρακινοί αξιωματικοί από τουρκικά πυρά
- Αδήλωτα τετραγωνικά : Παράθυρο παράτασης για τις διορθώσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Σφοδρή επίθεση Τραμπ στην Κάμαλα Χάρις : Ηταν πιο μοχθηρή και από την Ποκαχόντας
- ΠΑΟΚ – ΑΕΚ – ΠΑΟ – ΑΡΗΣ: Νίκες, μεταγραφές και νέες φανέλες
- Πώς αντέδρασε η Κάμαλα Χάρις στην επιλογή της ως υποψήφιας αντιπροέδρου των ΗΠΑ

- Τελευταία Νέα In.gr
- ΣΥΡΙΖΑ : Βγήκαν εσωκομματικά μαχαίρια για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
- Μέρκελ και Μακρόν στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου
- Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
- Αργεντινή : Ξεπέρασε και το όριο των 5.000 νεκρών – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
- Ρατσισμός κατά Ελλήνων
- Αδήλωτα τετραγωνικά : Παράθυρο παράτασης για τις διορθώσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Ηράκλειο : Πυρπόλησαν ιστορικό εκκλησάκι – Σοκαριστικές εικόνες
- Σφοδρή επίθεση Τραμπ στην Κάμαλα Χάρις : Ηταν πιο μοχθηρή και από την Ποκαχόντας
- Ισραήλ : Εξαρση κοροναϊού – Νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε δημοπρασία τα γυαλιά της Μία Καλίφα για την ενίσχυση της Βηρυτού
- Αθήνα καλεί… Ευρώπη για τις τουρκικές προκλήσεις – Η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν
- Πολιτικο - οικονομικό φόρουμ τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ
- Influencer πήγε να χάσει την πτήση για Ελλάδα: "Η πιο αγχώδης εμπειρία της ζωής μου"
- Ντίνος Χριστιανόπουλος: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον "αιρετικό" ποιητή
- Ο Σόρος γίνεται 90 - Συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου, ευχηθείτε
- Πίνουμε στη Σύρο
- Γιατί η Σύμη είναι τόσο ερωτεύσιμη;
- Tελειώνει ο χρόνος για τις δηλώσεις - Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για τους εκπρόθεσμους
- «Πόλεμος νεύρων» της Τουρκίας στο Αιγαίο με την ξαφνική αλλαγή ρότας του Oruc Reis