Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τα Σκόπια για τα σχολικά βιβλία

13:05 13/4/2019 - Πηγή: In.gr

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από τις δύο επιτροπές, αυτή της Ελλάδας και αυτή της Βόρειας Μακεδονίας, οι εργασίες βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης κατάρτισαν στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η τρίτη συνάντηση τους πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα,

όπως γνωστοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, το «ΜΙΑ».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι το συνήθως λαλίστατο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα που αφορούν την Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν θεώρησε σημαντικό να… υπενθυμίσει την συνεδρίαση της Κοινής αυτής Επιτροπής, φοβούμενη προφανώς τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Μέχρι στιγμής και παρά τις θριαμβολογίες της ελληνικής πλευράς δεν έχει γίνει οτιδήποτε γνωστό για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί, αλλά και πως ακριβώς αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας.

Δηλώσεις μέλους της επιτροπής του καθηγητή κ. Σφέττα, υπέρμαχου της Συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε λόγο για συμπερίληψη των κεφαλαίων που αναφέρονται στον Μ. Αλέξανδρο και στην Αρχαία Μακεδονία στα Κεφάλαια της ιστορίας της Αθήνας και της Σπάρτης ώστε έτσι να θεωρηθεί ότι αναφέρεται στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Όμως κανείς από την επιτροπή δεν έχει αναφερθεί σε όλα όσα αναφέρουν τα βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας της γειτονικής χώρας για τον πραγματικό αλυτρωτισμό εκείνον που αναφέρεται στην «διαιρεμένη Μακεδονία» και στους αγώνες του «Μακεδονικού λαού» για την «απελευθέρωση της Μακεδονίας» μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και στον 20ο αιώνα.

Το μόνο που έχουμε μάθει μέχρι στιγμής από τις εν λόγω επιτροπές είναι όσα ειπώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενη συνάντησης τον Μάρτιο, όπου στο κοινό ανακοινωθέν ανέφεραν: «Εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, οι δύο αντιπροσωπείες έδωσαν την δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» αρχικά και συνέχισα αναφερόμενοι στην επόμενη συνάντηση «έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά την Δεύτερη Συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας».

«Η δεύτερη συνάντηση επιβεβαίωσε την αποφασιστική δέσμευση των μελών της Μεικτής Επιτροπής έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών καθώς και της ευρύτερης περιοχής για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας» υπογραμμίστηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα