Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις εξώσεις προσφύγων

18:54 31/5/2020 - Πηγή: In.gr

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες πραγματοποίησε στο καμπ των Διαβατών η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) Θεσσαλονίκης με αφορμή το πρόγραμμα που προβλέπει την έξωση από τις δομές φιλοξενίας και από τα σπίτια στα οποία διαμένουν μέσω του προγράμματος «Εστία», ατόμων που έχουν πάρει άσυλο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΚΕΕΡΦΑ, από τους 1.300 αναγνωρισμένους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη,

25 οικογένειες διαμένουν στο καμπ των Διαβατών, ενώ στο Βαγιοχώρι μένουν άλλα 300 άτομα. Στη συγκέντρωση μετείχαν συνδικαλιστές από το χώρο τον νοσοκομείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Είναι πρόκληση εν μέσω πανδημίας να πετάει η κυβέρνηση στο δρόμο χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Το αντιρατσιστικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης που συνεχίζει τη μάχη ενάντια στα κλειστά κέντρα δεν θα αφήσει τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης να μετατρέψουν σε άστεγους πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, κόσμο που το κράτος ποτέ δεν του έδωσε η δυνατότητα να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στην κοινωνία και την εργασία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

Συγκέντρωση στον Ελαιώνα

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΕΕΡΦΑ έξω από το καμπ Ελαιώνα.

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να σταματήσουν οι εξώσεις 9.000 προσφύγων αλλά και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Όχι» στην έξωση 9.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας

Η ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης 9.000 προσφύγων, των οποίων, στις 31 του μήνα, λήγει η φιλοξενία σε δομές και σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εστία”, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με πρόσφυγες και αλληλέγγυους έξω από την δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.

«Ο κ. Μηταράκης προχωράει σε ένα σχέδιο εξώσεων πάνω από 10.000 ανθρώπων, 300 από το καμπ του Ελαιώνα, 300 από το καμπ του Σχιστού, 500 από τον Σκαραμαγκά, 1200 από τη Θεσσαλονίκη και από τα καμπ και από τα σπίτια. Θα γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα με κόσμο άστεγο. Και μιλάμε για τους πρόσφυγες. Μάνες με παιδιά, άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο άλλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ζουν από μόνοι τους διότι όταν τους κόβουν το επίδομα, όταν δεν τους έχουν δώσει τη δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα δεν τους έχουν ανοίξει τη δίοδο για την περιβόητη ένταξη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου ενώ τόνισε ότι η μόνη λύση είναι όλοι οι πρόσφυγες να βρεθούν σε σπίτια μέσα στις πόλεις.

«Έχουμε απευθύνει προτάσεις στους δήμους και στο δήμο της Αθήνας και σε άλλους δήμους ότι πρέπει να δοθούν άμεσα τα κτίρια του ΕΦΚΑ που είναι διαθέσιμα. Πρέπει να υπάρχει ένα μαζικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης για όλους, για άστεγους, για πρόσφυγες και για Ρομά. Αυτό ήταν το αίτημά μας και εξακολουθεί να είναι. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητάει άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, χαρτιά για τους μετανάστες και όχι βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκεντρώσεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη,sygkentroseis, athina, thessaloniki