Στόλτενμπεργκ : Ανησυχεί για θερμό επεισόδιο αλλά κρατά ίσες αποστάσεις για Ανατολική Μεσόγειο

15:54 21/10/2020 - Πηγή: In.gr

Την γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τήρησε και πάλι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος.

Ίσες αποστάσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η Συμμαχία ανησυχεί για την ένταση και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής

Μεσογείου εξηγώντας πως αυτές οι συνθήκες αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή. Γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ προχώρησε στην κατάρτιση του μηχανισμού απεμπλοκής με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός περιστατικού ή ενός ατυχήματος και, αν συμβούν, να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζοντας παράλληλα την στήριξή του στις προσπάθειες της Γερμανίας να καλλιεργήσει ένα ευνοϊκό για τον διάλογο κλίμα.

«Το έχουμε κάνει και πριν», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Στη δεκαετία του `90 υπήρχε επίσης πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο πέλαγος, υπήρξαν αρκετά περιστατικά που οδήγησαν σε θύματα, θανάτους και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ καθιέρωσε επίσης διαφορετικούς μηχανισμούς και γραμμές επικοινωνίας για την αποσυμφόρηση και την αποφυγή συμβάντων. Αυτό ήταν επιτυχές, βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και φυσικά η κατάσταση είναι διαφορετική τώρα από τη δεκαετία του `90, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε μερικά μαθήματα από τη δεκαετία του `90 που μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ – αυτό ακριβώς κάνουμε – και εργαζόμαστε με τα άλλα θεσμικά όργανα, στενά με την ΕΕ».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε της ανοιχτής γραμμής Ελλάδας – Τουρκίας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως εάν χρειαστεί θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

«Εξετάζουμε πώς να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς απεμπλοκής για να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο ατυχημάτων και, εάν συμβούν, να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να δημιουργήσουν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα επικαλεσθεί το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – του γνωστού ως ρήτρας αμοιβαίας αλληλεγγύης- όπως υπονόησε σε επιστολές του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απάντησε: «Δεν θα ασχοληθώ με νομικά ζητήματα. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων δημιουργώντας τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τυχόν συμβάντων και ατυχημάτων μεταξύ πολύτιμων συμμάχων του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία».

Αιχμές κατά Άγκυρας για τους S-400

Σχετικά με τους S-400, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα και «έχω εκφράσει αυτές τις ανησυχίες αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων στην Άγκυρα». Το σύστημα αυτό, τόνισε, «δεν μπορεί να ενταχθεί στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ».

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη οι ΗΠΑ για το λόγο αυτό έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και πρόσθεσε: «Έχω εξετάσει και στηρίζει προσπάθειες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Έχουν υπάρξει κάποιες επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την αγορά Patriots, αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και Ευρωπαίων συμμάχων, για το γαλλο-ιταλικό σύστημα SAMP/T. Πρόκειται για δύσκολο ζήτημα. Η επιλογή αμυντικών συστημάτων είναι μία εθνική απόφαση, αλλά αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι η διαλειτουργικότητα και η ενοποίηση των συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ρωσικό σύστημα S-400».

Keywords
Τυχαία Θέματα