Στο μάτι του κυκλώνα τα «Λευκά Κράνη»: Ο συνιδρυτής τους φέρεται να έκλεψε χρήματα που προορίζονταν για τη Συρία

13:06 19/7/2020 - Πηγή: In.gr

Στο μάτι του κυκλώνα φαίνεται πως έχουν μπει τις τελευταίες ώρες τα «Λευκά Κράνη», αφού σύμφωνα με ολλανδικό δημοσίευμα, η ομάδα διάσωσης στη Συρία ερευνάται, καθώς ο συνιδρυτής της, Τζέιμς Λε Μεσουριέρ, φέρεται να έκλεψε οικονομική βοήθεια που προοριζόταν για την εν λόγω χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Λε Μεσουριέρ, ο οποίος απεβίωσε πέρσι, στην Κωνσταντινούπολη, είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε τη Mayday Rescue, μια οργάνωση που συγκέντρωσε χρήματα για την αντικυβερνητική

ομάδα διάσωσης στη Συρία.

Όπως αναφέρει η ολλανδική ιστοσελίδα «De Volkskrant» ο Λε Μεσουριέρ είπε σε έναν λογιστή που στάλθηκε για να ελέγξει τα βιβλία της φιλανθρωπικής οργάνωσης ότι πλαστογράφησε εισπράξεις ύψους 50.000 δολαρίων, προσποιούμενος ότι το ποσό αξιοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση εκκένωσης στη Συρία. Αντ’ αυτού, τα χρήματα καταβλήθηκαν στον ίδιο.

Έτσι, εκτός από τον μισθό των 24.000 ευρώ τον μήνα, ο Λε Μεσουριέρ φέρεται να καταχράστηκε μετρητά για να χρηματοδοτήσει έναν πολυτελή γάμο στην Κωνσταντινούπολη το 2018 και για να βγάλει δάνειο στη νέα του σύζυγο και πρώην διπλωμάτη, Έμα Γουίνμπεργκ.

Ο λογιστής που στάλθηκε για την έρευνα της Mayday Rescue, διαπίστωσε ότι «δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά» είχαν αναληφθεί και είχαν χρησιμοποιηθεί για έναν «παραμυθένιο γάμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο υποστηρίζουν τη Mayday Rescue και διοχετεύουν χρήματα στα «Λευκά Κράνη». Σύμφωνα με μια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, το 2018, η οργάνωση έλαβε 127 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014 και 2018, από τα οποία μόλις τα 19 εκατομμύρια δολάρια προέρχονται από μη κρατικούς δωρητές.

Πιο αναλυτικά, η ολλανδική κυβέρνηση κατέβαλε σχεδόν 11,5 εκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο αυτή, ενώ παρόμοιες δωρεές προέρχονταν από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, το Κατάρ και άλλες χώρες.

Τα «Λευκά Κράνη» κατηγορούνται για συνεργασία με την Αλ Κάιντα, καθώς δρουν αποκλειστικά σε περιοχές που ελέγχουν αντάρτες.

Μάλιστα, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας έχουν φωτογραφηθεί με τζιχαντιστές και έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις με χημικά όπλα ώστε να προσελκύσουν τις δυνάμεις της Δύσης εναντίον του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, σε μια επιστολή προς τους δωρητές, ο Λε Μεσουριέρ παραδέχθηκε ότι τους εξαπάτησε, αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν διαπράχθηκε σκόπιμα.

Αφού οι δωρητές ανακάλυψαν ότι τα μετρητά τους είχαν εξαφανιστεί, κρατούσαν την έρευνα για τη Mayday Rescue μυστική. Η ολλανδική κυβέρνηση απέσυρε τη χρηματοδότησή της από την οργάνωση σχεδόν έναν χρόνο πριν ο Λε Μεσουριέρ παραδεχθεί την απάτη και αυτοκτονήσει.

Ο Πρόεδρος Άσαντ ισχυρίστηκε, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι ο θάνατος του Λε Μεσουριέρ δεν ήταν τυχαίος, δηλώνοντας ότι ο πρώην στρατιώτης και μισθοφόρος μπορεί να σκοτώθηκε επειδή «γνώριζε μεγάλα μυστικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκά Κράνη, Συρία,lefka krani, syria