Στο έλεος του Ερντογάν οι Κούρδοι της Συρίας – Ο κίνδυνος μέσω… προσφυγικού

14:03 7/10/2019 - Πηγή: In.gr

Η ξαφνική κίνηση της Ουάσινγκτον να παράσχει έμμεση στήριξη στην Άγκυρα, η οποία διακαώς επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τα σύνορα στα ανατολικά της, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας επιβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αρχίσει «σήμερα ή αύριο».

«Ίσως σήμερα ή αύριο είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουμε το δρόμο για τις ειρηνευτικές μας προσπάθειες που έχουν οριστεί και η διαδικασία έχει αρχίσει. Θα διεξαγάγουμε επίγεια και αεροπορική

επιχείρηση» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι Κούρδοι της Συρίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως μια τουρκική επίθεση θα ξαναφέρει στην περιοχή το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η πρώτη φορά που γίνεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου

Σημειώνεται πως, εάν οι Τούρκοι κάνουν πράξη την απειλή τους και τελικώς εισβάλουν στρατιωτικά στη Συρία, θα είναι η πρώτη φορά που το πράττουν με την επισήμως έγκριση του Λευκού Οίκου.

Κι αυτό γιατί, κατά τις προηγούμενες δύο τουρκικές εισβολές στη Συρία οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει ανοιχτά της ανησυχία τους, ακόμη και καταδικάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τις κινήσεις της Άγκυρας.

Η μάχη κατά του ISIS

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κουρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, υπογραμμίζουν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των μαχητών του Ι.Κ., καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών». Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του Ι.Κ. στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία.

«Αδειάζουν» τους Κούρδους

Ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο ISIS, όπου οι ΗΠΑ «αδειάζουν» τους Κούρδους της Συρίας, τον πλέον αποτελεσματικό και σύμμαχο ενάντια στους τζιχαντιστές παραδίδοντάς τους στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν.

Το έδαφος πια είναι ανοιχτό για τον Ερντογάν για να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που ουσιαστικά είναι η αλλοίωση του πληθυσμιακού στοιχείου στην περιοχή μέσω των προσφύγων και μεταναστών τους οποίους θα σπρώξει προς τα εκεί.

Αποφασισμένη η Τουρκία

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η  Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Άγκυρα αναμένεται να περιμένει να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την περιοχή προτού εξαπολύσει επίθεση.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις μπορεί να πάρει μια εβδομάδα και πως η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να περιμένει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αποτραπεί «οποιοδήποτε ατύχημα».

Η πίεση Ερντογάν μέσω προσφυγικού

Επί του παρόντος, ουσιαστικά, το πρόβλημα που προκύπτει ακούει στο όνομα «προσφυγικό». Κι αυτό διότι, προκειμένου ο Ερντογάν να επιτύχει τα σχέδιά του το χρησιμοποιεί ως εργαλείο.

Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να υποστηρίξει ότι, εισβάλλοντας στη Συρία, ωφελεί και την Ευρώπη, καθώς αναμένεται να «σπρώξει» πολλούς πρόσφυγες προς τα εκεί.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι παρασκηνιακές συμμαχίες που θα διαμορφωθούν το προσεχές διάστημα, καθώς και με τις πλάτες ποιων θα δράσει ο Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα