Στο χείλος της πτώχευσης και πάλι η Αργεντινή

18:44 7/5/2020 - Πηγή: In.gr

Ένα βήμα πριν την πτώχευση βρίσκεται για ένατη φορά στην ιστορία της η Αργεντινή, με τη χώρα να βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της και τα πάντα είναι ανοιχτά.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για την αναδιάρθρωση χρέους σε ξένο νόμισμα ύψους 65 δισ. δολαρίων. Η προσφορά

εκπνέει αύριο, Παρασκευή και έχει ήδη απορριφθεί από μία ομάδα μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων.

Επιπλέον στις 22 Μαΐου εκπνέει μία περίοδος χάριτος που είχε για πληρωμές τόκων 500 εκατ. δολαρίων σε τρία ξένα ομόλογα. Εάν δεν βρει λύση, θα είναι η τρίτη χρεοκοπία της χώρας σε περίοδο είκοσι ετών.

Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων της Λατινοαμερικάνικης χώρας όπως η BlackRock, η Fidelity, η Ashmore και τα funds Greylock Capital, HBK και Pharo Management, δήλωσαν ότι «Δεν στηρίζουν την πρόταση της Αργεντινής για αναβολή πληρωμής τόκων για τρία χρόνια και κεφαλαίου για έξι».

Στάση πληρωμών

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Αργεντινή να κηρύξει εντός του μήνα στάση πληρωμών στο εξωτερικό δημόσιο χρέος, ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας, Μάρτιν Γκουζμαν, δήλωσε στους FT ότι η χώρα είναι πρόθυμη να εξετάσει σοβαρά τη στάση πληρωμών επί του χρέους ύψους 65 δισ. δολαρίων εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν. Επικαλέστηκε τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας ως τον λόγο για τον οποίο η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν στο CNBC πως είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να προτιμήσει τη λύση της στάσης πληρωμής, αφού θα μπορεί να την αποδώσει στην πανδημία. Ένας εκ των αναλυτών θεωρεί ότι οι πιθανότητες για νέα στάση πληρωμών της χώρας έχουν ανέβει στο 89%.

Οικονομολόγοι ζητούν αναδιάρθρωση χρέους

Την Αργεντινή στηρίζουν με ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ορισμένα από τα ιερά τέρατα της επιστήμης των Οικονομικών, τα οποία μάλιστα προέρχονται από εντελώς διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις.

Ανάμεσα στους δεκάδες οικονομολόγους από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, ξεχωρίζουν οι νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Έντμουντ Φελπς, ο Τζέφρι Σακς του πανεπιστημίου Κολούμπια, ο Ντάνι Ρόντρικ του Χάρβαρντ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ, ο Τομάς Πικετί, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, η Μαριάνα Ματσουκάτο, αλλά και δύο Έλληνες, ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Ανδρέας Αντωνιάδης, από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Στο κείμενο που συνυπογράφουν, επισημαίνουν ότι η πρόταση της Αργεντινής είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να «αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας και να θέσουμε την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά». «Μόνο μια οικονομία που μεγεθύνεται βιώσιμα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της δεσμεύσεις διαχρονικά» συνεχίζουν οι διεθνούς φήμης οικονομολόγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα