Στις Βρυξέλλες δεν έφτασε η «απεύθυνση»

18:17 27/2/2019 - Πηγή: In.gr

Όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν την «απεύθυνσή» τους στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και ετοιμάζουν το πλατύ τους κάλεσμα, μία δυσάρεστη υπενθύμιση χαλάει λίγο το ειδυλλιακό τοπίο.

Η δεύτερη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας, έρχεται να καταστήσει σαφές το καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

Οι θεσμοί και οι δανειστές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά, χωρίς να καταλαβαίνουν

από απευθύνσεις. Εκταμιεύσεις εξακολουθούν να μπλοκάρονται επειδή οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, ενώ την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά σχέδια για διευκολύνσεις στις αποπληρωμές οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, μάλλον ματαιώνονται.

Και επιπλέον, η εξυγίανση των τραπεζών καρκινοβατεί, οι διάδοχες ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη κρίνονται μη ικανοποιητικές και τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να πνίγουν τον τραπεζικό τομέα.

Όσο λοιπόν ο Πρωθυπουργός και κάποιοι από τους κοντινούς του φαίνεται πως σκέφτονται ένα και μοναδικό πράγμα, τις εκλογικές μηχανορραφίες, γίνεται σαφέστερο από ποτέ: στον δρόμο προς τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν κυβερνά. Ούτε θέλει και πιθανώς ούτε και μπορεί.

Όπως φαίνεται δε στην έκθεση, για μία ακόμη φορά, άλλα λέει μέσα και άλλα υπόσχεται έξω, συμμορφούμενη απολύτως προς τας υποδείξεις. Όσο καλλιεργείται η προσδοκία για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Με λίγα λόγια, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, το ζήτημα τίθεται και πάλι, ενδεχομένως και με διαφορετικούς όρους. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στην υλοποίηση των ανειλημμένων δεσμεύσεών της ή θα αφήσει τα πάντα σε εκκρεμότητα; Θα επιχειρήσει μήπως την ύστατη στιγμή μονομερείς ενέργειες (για τις 120 δόσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας), σκεπτόμενη αποκλειστικά τις εκλογές;

Και με την έξοδο στις αγορές τι θα συμβεί; Με τέτοιες αξιολογήσεις από τους θεσμούς, δύσκολα θα υποδεχθούν την Ελλάδα με ενθουσιασμό.

Θα φανούν αυτά πολύ σύντομα. Αλλωστε όπως βεβαιώνουν κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, το μόνο που απασχολεί αυτήν την στιγμή τον Πρωθυπουργό είναι οι πρώτες δημοσκοπήσεις της άνοιξης. Με βάση αυτές θα αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών και τους όρους με τους οποίους θα προσφύγει σε αυτές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση δεσμεύσεων, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την διακυβέρνηση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα