Σκόπια: Θρίλερ στον β’ γύρο, η αποχή κρίνει τα πάντα

16:54 22/4/2019 - Πηγή: In.gr

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού και εκλεκτός του Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι, επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών,που διεξήχθη χθες, με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, με καταμετρημένο το 99,80% των ψήφων ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 42,85% (323.846 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έλαβε ποσοστό 42,24%

(319.240 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,57% (79.915 ψήφους).

Έτσι λοιπόν και ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, μιας και ο τρίτος Μπλέριμ Ρέκα είναι αδύνατον να προλάβει τους δύο αντιπάλους του.

Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στον δεύτερο γύρο της 5ης Μαΐου, εκεί όπου αναμένεται να εκλεγεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πράγμα που για να συμβεί πρέπει το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία ξεπεράσει το 40%.

Ωστόσο με τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο να κινείται στο 41,82% (ήτοι 755.816 ψήφους) όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι

Ωστόσο, δεδομένης της μικρής συμμετοχής πολιτικοί αναλυτές της γείτονος φοβούνται το ενδεχόμενο να μην φτάσει η συμμετοχή το 40%. Αυτό γιατί όσοι είχαν σκοπό να ψηφίσουν τους δύο υποψήφιους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο το έχουν κάνει ήδη από χθες, ενώ αν αφαιρέσουμε τους 79.915 που ψήφισαν τον Μπλέριμ Ρέκα από τους 755.816 που ψήφισαν συνολικά μας κάνει 675.901 ψηφοφόροι. Ποσοστό που είναι σαφώς μικρότερο του 40% (σ.σ λίγο πάνω από 37%).

Το «στοίχημα» για τους υποψήφιους

Το στοίχημα λοιπόν αυτή τη στιγμή για τους δύο υποψήφιους είναι να πείσουν αφενός του ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρω, αλλά και αυτούς που ψήφισαν τον Μπλέριμ Ρέκα, να όχι μόνο να τους ψηφίσουν, αλλά να πάνε να ψηφίσουν γενικά.

Ακόμα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του τρίτου, ηττημένου υποψηφίου, για το ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Η Γκορντάνα ΣιλιάνοφσκαΤα σενάρια της επόμενης μέρας

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Σε τέτοιο ενδεχόμενο, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 41,82%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα