Σεισμός στην Κρήτη – Ο Γ. Παπαδόπουλος στο in.gr για τα ρήγματα της περιοχής μετά τα 5,2 Ρίχτερ

12:22 31/7/2019 - Πηγή: In.gr

Στα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στο ενδεχόμενο να διεγερθούν κάποια από αυτά εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο, αναφέρθηκε μιλώντας στο in.gr  ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σχετικά με το πρωινό σεισμό εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι επρόκειτο

για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους ο οποίος δεν εμπνέει ανησυχία. Όπως είπε, το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των σεισμών, είναι ότι δεν ακολουθούν μετασεισμοί ή είναι πολύ λίγοι στον αριθμό.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα διέγερσης άλλων ρηγμάτων που βρίσκονται στην περιοχή μετά τη σημερινή ισχυρή σεισμική δόνηση, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν καθησυχαστικός.

«Ο σημερινός σεισμός ενδιάμεσου βάθους ήταν μικρός για να διεγείρει άλλα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο» ξεκαθάρισε ο γνωστός σεισμολόγος.

Αναφερόμενος στα ρήγματα της περιοχής, τόνισε πως είναι αρκετά και πως ορισμένα από αυτά είναι ενεργά και κάποια όχι.

«Κυρίως εντοπίζονται στα νότια του νησιού στο θαλάσσιο χώρο καθώς επίσης ανατολικά και δυτικά. Υπάρχει ένα σύστημα ρηγμάτων που συγκροτεί το ελληνικό σεισμικό τόξο. Κάποια από αυτά παραμένουν ενεργά και κάποια όχι» εξήγησε.

Κάποια από αυτά τα ρήγματα, σημείωσε, έχουν δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς ακόμη και πάνω από 7 Ρίχτερ, όπως το το 1952 στα νότια της Κρήτης.

Αναφορικά με το σημερινό σεισμό, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Κρήτη όπως και στη Σαντορίνη επειδή ήταν ενδιάμεσου βάθους (σ.σ κοντά στα 66 χιλιόμετρα).

Λέκκας : Καμία ανησυχία για τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Νωρίτερα, μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός εκτιμώντας ότι η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ δεν εμπνέει ανησυχία.

«Δεν μας ανησυχεί η συγκεκριμένη δόνηση καθώς επρόκειτο για σεισμό βάθους. Δεν υπάρχει ζημιές. Δεν αναμένεται να ακολουθήσει κάποιο ισχυρό πλαίσιο μετασεισμών» σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, υπογράμμισε, ήταν νότια του Ηρακλείου. «Ευτυχώς το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μεγάλο, στα 70 χιλιόμετρα. Εάν ήταν επιφανειακός με αυτό το μέγεθος η εικόνα θα ήταν διαφορετική», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα