Σεισμός Αλβανία: Μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην Ελλάδα;

18:50 26/11/2019 - Πηγή: In.gr

Νεκροί, τραυματίες, καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβισμένοι άνθρωποι στα ερείπια είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία και ο οποίος έγινε αισθητός στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Λόγω της σφοδρότητας του σεισμού στη γειτονική χώρα δημιουργήθηκε ανησυχία και στην Ελλάδα από μερίδα πολιτών οι οποίοι αναρωτιούνται εάν

η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ που έγινε με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων μπορεί να ενεργοποιήσει μελλοντικά κάποια ρήγματα στον ελλαδικό χώρο.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, μιλώντας στο One Channel, τόνισε πως ο σεισμός της Αλβανίας «μάλλον δεν έχει τη δυνατότητα να διεγείρει σε ευρύτερες περιοχές ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη, ακόμη και στην Ελλάδα».

Ωστόσο, όπως είπε, έχει συγγένεια με τα ρήγματα που υπάρχουν στο ελληνικό τόξο.

Η κύρια σεισμική δόνηση

Ερωτηθείς αν η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ ήταν η κύρια, υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες ως προς αυτό το ενδεχόμενο.

Κι αυτό γιατί «είχαν προηγηθεί κι άλλοι προσεισμοί τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπάρχει ήδη πολύ σημαντική μετασεισμική δραστηριότητα, που δείχνει ότι η ακολουθία είναι πολύ ομαλή».

Πηγή: onetv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα