Σε διπλό ταμπλό η αντιπολιτευτική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα

23:37 20/1/2020 - Πηγή: In.gr

Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής του γραμμής για το επόμενο διάστημα και να κινηθεί στο τεντωμένο σχοινί της ισορροπίας ανάμεσα στη σύγκρουση και τη συναίνεση με κυβερνητικές επιλογές σε κρίσιμα θέματα.

Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται στη σκιά της μεθαυριανής ψηφοφορίας στη βουλή

για την συναινετική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και στη σκιά ανοιχτών εθνικών μετώπων με την Τουρκία.

Διπλό ταμπλό

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να παίζει σε διπλό αντιπολιτευτικό ταμπλό.

Η φράση κλειδί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που καθορίζει την αντιπολιτευτική του τακτική και ατζέντα είναι πως «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης».

Με τον τρόπο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιολογεί την παροχή συναίνεσης είτε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, είτε σε θεσμικά ζητήματα, όπως πχ η ψήφιση της κας Σακελλαροπούλου.

Πάντως πέραν αυτού είναι σαφής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποστασιοποιηθεί από σειρά χειρισμών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά παρά τη στρατηγική σύμπλευση που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κοινή εθνική επιλογή

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν η σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδράνεια στην εξωτερική πολιτική, η επίρριψη ευθυνών στον κ. Μητσοτάκη για την απουσία από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η έγερση ενστάσεων για πλευρές της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ όπως πχ οι βάσεις, αλλά την ίδια στιγμή υπογραμμίζει πως «κοινή εθνική επιλογή όλων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων αποτελεί η προάσπιση στο ακέραιο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» απαντώντας στον Ερντογάν και τις προκλητικές του επιθέσεις κατά του κ. Μητσοτάκη.

Ακόμα και στο προσφυγικό πέραν των ρητορικών ειρωνειών για την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο προσωπικά ο κ. Τσίπρας κινούνται κυρίως στη λογική της υπεράσπισης των πεπραγμένων της δική τους διακυβέρνησης.

Οι όποιες αιχμές της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Μητσοτάκη για το προσφυγικό κυριαρχούνται, αν δεν εξαντλούνται αποκλειστικά, από την προσπάθεια της Κουμουνδούρου να φέρει τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με τα επίχειρα της αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ πριν το καλοκαίρι του 2019.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης παραδέχτηκε πως το προσφυγικό δεν θα λυθεί δια μαγείας. Ανάλογη στάση διακρίνει κανείς και στα ζητήματα ασφάλειας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί δίνοντας τη μάχη στη διάκριση αστυνόμευσης και αστυνομοκρατίας.

Οι διαχωριστικές γραμμές

Βέβαια υπάρχουν πεδία στα οποία ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές έναντι του κ. Μητσοτάκη με οξύτατους τόνους. Αυτό αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και σε πρώτη γραμμή τα εργασιακά, το ασφαλιστικό.

Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου άλλωστε βρίσκονται οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Βρούτση και είναι χαρακτηριστικό ότι η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για «χειρουργικά χτυπήματα» της κυβέρνησης εναντίον του κόσμου της εργασίας και της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Σημειώνεται άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει τις προηγούμενες μέρες επίκαιρη ερώτηση για τα εργασιακά η οποία τελικά δεν συζητήθηκε στη βουλή. Αυτή την ερώτηση μάλιστα αναμένεται να την καταθέσει εκ νέου για να συζητηθεί στην ώρα του πρωθυπουργού.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό. Ειδικά μετά και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για αύξηση με ορίζοντα τριετίας, την οποία στην Κουμουνδούρου την αντιμετωπίζουν ως αθέτηση της προεκλογικής υπόσχεσης Μητσοτάκη για διπλάσια ποσοστιαία αύξηση του κατώτερου μισθού από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ώστε να φτάσει τα 750 ευρώ ως το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα