Προσφυγικό ώρα μηδέν: Νέο ναυάγιο με 12 νεκρούς – Οι τοπικές κοινωνίες και το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο

00:02 12/1/2020 - Πηγή: In.gr

Σε υγρό τάφο προσφύγων μετατράπηκε για ακόμα η Μεσόγειος, καθώς νέο πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε νοτιοδυτικά των Παξών, στα παγωμένα νερά του Ιονίου, το πρωί του Σαββάτου.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του ναυαγίου είναι δώδεκα άνθρωποι, δέκα άντρες και δύο γυναίκες, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος πως βρίσκονταν για αρκετές μέρες στη θάλασσα.

Οι έρευνα για τον εντοπισμό και τη διάσωση των προσφύγων του ναυαγίου που αρχικά είχε δηλωθεί από τους ίδιους ότι φτάνουν τους πενήντα, έχουν σταματήσει από αέρος με τη δύση του ηλίου.

Την περιοχή «χτενίζει» μεγάλη δύναμη

των λιμενικών αρχών.

Οι σοροί των άτυχων προσφύγων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη τα στοιχεία τους και η εθνικότητά τους.

Όπως μεταδίδει το preveza.blogspot.com εξιτήριο έλαβαν οι 13 από τους 21 διασωθέντες, ενώ από τους υπόλοιπους οχτώ, οι δύο είναι σε πιο σοβαρή σχετικά κατάσταση.

Το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 07.30 όταν ένας εκ των επιβαινόντων επικοινώνησε με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 λέγοντας πως είναι σε λέμβο ζητώντας την παροχή βοήθειας καθώς παρουσίαζε μηχανική βλάβη.

Άμεσα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο μετά από διαρκή επικοινωνία με τον επιβαίνοντα κατάφερε να εντοπίσει το στίγμα τους, στη θαλάσσια περιοχή 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Παξών ενώ η πρώτη πληροφόρηση έκανε λόγο για περίπου 50 επιβαίνοντες.

Στο σημείο βρισκόταν φορτηγό πλοίο με τον ρώσο καπετάνιο να αναφέρει στην πρώτη επικοινωνία με το ΕΚΣΕΔ πως βλέπει τη λέμβο και θα επιχειρήσει να την προσεγγίσει. Λίγο αργότερα ωστόσο ανέφερε πως ενώ την πλησίαζε την «έχασε» από τα μάτια του διότι βυθίστηκε.

Ως προς τα αίτια δεν αποκλείεται να έσπασε λόγω βάρους ή να υπήρξε εισροή υδάτων.

Επιπλέον δεν έχει διευκρινιστεί από πού είχε ξεκινήσει η λέμβος καθώς η γυναίκα από τη Σομαλία που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πρέβεζας υποστήριξε ότι είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου μια εβδομάδα από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία ωστόσο άλλη μαρτυρία κάνει λόγο για σημείο αναχώρησης κάποια ακτή νότια της Ηγουμενίτσας.

Επιμένει στο σχέδιο της για το προσφυγικό η κυβέρνηση

«Το σχέδιό μας για το μεταναστευτικό δεν αλλάζει, προχωράει και υλοποιείται» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1», διέψευσε πως η Μόρια θα παραμείνει ανοικτή και θα υπάρξει και ένα δεύτερο κέντρο στο νησί. «Σας λέω ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κέντρο. Ένα θα είναι το κέντρο. Πάντα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να φτάσει σε πλήρη λειτουργία κάθε τι. Το κέντρο στη Μόρια όμως θα κλείσει, δεν το συζητάμε αυτό. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. «Κι αυτή θα είναι η τελευταία αποσυμφόρηση, γιατί σκοπός είναι να αποδώσουν τα υπόλοιπα που έχουμε πει. Δηλαδή, οι επιστροφές, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας ώστε να μην έχουμε ροές και φυσικά με τα κλειστά κέντρα που θα έχουν τη δυναμικότητα που έχουμε πει».

Κινητοποιήσεις ενάντια στην «αδράνεια της κυβέρνησης»

«Δυναμικές» κινητοποιήσεις από τις 22 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι νησιώτες στο Βόρειο Αιγαίο, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη, με ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη των δημάρχων, φορέων, εκπροσώπων και πολιτών των νησιών, με θέμα τους τρόπους αντίδρασης «στην αδράνεια και στις αποφάσεις της κυβέρνησης» σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ελήφθη απόφαση για:

Γενική 48ωρη κινητοποίηση όλων των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου με συμβολικό κλείσιμο και των αεροδρομίων και των λιμένων της περιφέρειας Β. Αιγαίου από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.Διερεύνηση της δυνατότητας κινητοποιήσεων στην Αθήνα.Συμβολική κατάληψη του κτηρίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.Υποβολή, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια «από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος» του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, οι κινητοποιήσεις θα υλοποιηθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων, με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη οργάνωσή τους και θα είναι διήμερες.

ΚΚΕ: Δεν έχει τέλος το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων

«Η νέα πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες και μετανάστες, νοτιοδυτικά των Παξών, που επιχειρούσαν να φύγουν από τη χώρα, γεννά αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους» ανέφερε το ΚΚΕ για το τραγικό περιστατικό, προσθέτοντας ότι το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων δεν έχει τέλος.

«Και το σημερινό ναυάγιο είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσής τους στις “Μόριες” του αίσχους σε όλη την Ελλάδα, που δημιούργησε και επιδείνωσε η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων με την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους λαούς που δοκιμάζονται, για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν άμεσα στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να καταδικάσει την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ – κυβερνήσεων και τα νέα κατασταλτικά μέτρα που δρομολογούνται με το νόμο για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και τα “κλειστά” κέντρα – φυλακές».

Για «λαθρομετανάστες» κάνει λόγο ο Γεωργιάδης

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος την ώρα που χανόντουσαν ανθρώπινες ψυχές στο Ιόνιο, ειρωνευόταν μπροστά στα φακό, λέγοντας πως «φανταστείτε πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι που γνώριζαν ότι λειτουργεί το 112 και πήραν και τηλέφωνο. Έχουμε πέσει θύμα ομαδικής προσπάθειας αλλοίωσης της χώρας».

Σε μια… προσπάθεια να διορθώσει όσα είπε, ο υπουργός εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας όμως λόγο για «λαθρομετανάστες».

«Καταρχάς να πούμε συλλυπητήρια για όσους πνίγηκαν. Δυστυχώς αυτή η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, δημιουργεί συνθήκες πολύ άσχημες για τους ανθρώπους και πολλοί από αυτούς δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους και αυτό ανθρώπινα είναι πάρα πολύ απαίσιο» ανέφερε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του, απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μπω σε ένα ανταγωνισμό με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια κουβέντα πάνω σε νεκρούς ανθρώπους».

Keywords
Τυχαία Θέματα