Πράκτορες και στρατηγοί

06:11 11/9/2020 - Πηγή: In.gr

Τι ωραία που θα κόλλαγε! Πόσο καλά θα εξυπηρετούσε το εθνικό αφήγημα περί επικείμενης «προβοκάτσιας» μια αιχμή του κυβερνητικού εκπροσώπου, ένας υπαινιγμός, ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού, ότι πίσω από τη φωτιά στη Μόρια μπορεί και να κρύβονται τούρκοι μυστικοί πράκτορες! Οτι χάρις στην κυβερνητική αποφασιστικότητα, δηλαδή, δεν έπιασε το προηγούμενο σχέδιο της Αγκυρας να στείλει στην ελληνική επικράτεια πρόσφυγες με κορωνοϊό, που περίμεναν στην άλλη πλευρά του Εβρου έτοιμοι να μπουκάρουν, κι έτσι μπήκε σε εφαρμογή το Plan B με κωδική ονομασία «Εμπρησμός»…

Πράγματι, αν πιστέψουμε όσα έχουν

γραφτεί τις τελευταίες δεκαετίες, δεν θα πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία ότι όλες τις μεγάλες φωτιές που έχουν κάψει τα ελληνικά δάση δεν τις έβαλαν οικοπεδοφάγοι, διεστραμμένοι, ανόητοι και άλλοι μεμονωμένοι εμπρηστές, αλλά η ΜΙΤ και οι Γκρίζοι Λύκοι. Σχετικές αποκαλύψεις για την περίοδο 1995-97, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ, φέρεται μάλιστα να είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

Στις φήμες εκείνες είχε απαντήσει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, που δήλωσε το 2011 στο «ΒΗΜΑ» ότι υποψίες υπήρχαν πάντα, απτές αποδείξεις όμως ποτέ. Αντιθέτως, για τις μεγάλες πυρκαγιές του 1995 στην Πεντέλη και του 1997 στο Σέιχ Σου αποδείχθηκε ότι ευθύνονταν οικοπεδοφάγοι και οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Τις «ύποπτες» φωτιές του 2000 και του 2003 στη Σάμο τις έβαλαν ένας χασισοκαλλιεργητής και ένας εποχικός πυροσβέστης.

Αλλά η συνωμοσιολογία δεν σταμάτησε. Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, που είχε συνδέσει τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και με «ασύμμετρη απειλή» και με τον «Στρατηγό Ανεμο», ισχυρίστηκε μετά τις (ανασκευασθείσες) δηλώσεις Γιλμάζ ότι δικαιώθηκε και ότι στόχος των πυρκαγιών ήταν η αποδόμηση του Καραμανλή και, φυσικά, του ίδιου. «Ο Τούρκος παίζει παιχνίδι και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είχε πει. Τα ίδια θα επαναλάμβανε αργότερα και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος. «Λαθρομετανάστες βάζουν τις φωτιές κι από πίσω τους είναι Τούρκοι!», κραυγάζουν κατά καιρούς τα σάιτ.

Προς τιμήν του, ο Στέλιος Πέτσας δεν έπαιξε αυτό το παιχνίδι. Μιλώντας χθες το πρωί στο MEGA, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για «προβοκάτσια» ή «τουρκικό δάκτυλο», αρκέστηκε να πει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και επέμεινε να μην του βάλουν στο στόμα πράγματα που δεν έχει σκοπό να πει. Η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για την προαναγγελθείσα τραγωδία στη Μόρια. Και αντιλαμβάνεται ότι δεν χρειάζονται συνωμοσίες, μυστικά σχέδια και ειδικές αποστολές ξένων δυνάμεων για να γίνει παρανάλωμα του πυρός ένας χώρος όπου είναι στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες πολλαπλάσιοι άνθρωποι από αυτούς που χωράνε, χωρίς φροντίδα, χωρίς μέλλον, χωρίς καμιά ελπίδα, αλλά αντιθέτως με τον κορωνοϊό να αρχίσει να τους θερίζει.

Η απελπισία τους είναι αρκετή.

Keywords
Τυχαία Θέματα