Που το πάει ο Βαρουφάκης – Λίγες σκέψεις για τις προτάσεις του ΜέΡΑ25

09:01 23/6/2020 - Πηγή: In.gr

Σε μια πολλή οργανωμένη συνέντευξη τύπου στο zoom χθες Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε σε δημοσιογράφους την πρόταση του κόμματός του – συνολική και βέβαια και νομοθετική προς διαβούλευση- για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Λίγη ώρα αργότερα το σχέδιό του κοινοποιήθηκε ευρέως. Καταγράφεται με αναλυτικό ρεπορτάζ στο in.gr (https://www.in.gr/2020/06/22/politics/varoufakis-veto-stin-ee-asfyksia-tis-oikonomias-protasi-nomou-tou-mera25/)
αλλά και στον ιστότοπο του ΜέΡΑ25 (https://mera25.gr/mera25-protasi-nomou-gia-tin-prostasia-ton-politon-apo-tin-entinomeni-ikomiki-krisi-synentefxi-typou-yliko/).
Μερικές

παρατηρήσεις και σχόλια για την συνολική τοποθέτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο ίδιος επέμεινε στις θεσμικές όψεις της πρότασης που θα έλθει στην Βουλή. Πολλές φορές επανέλαβε εδώ τον όρο «κουρέματα» για τις οφειλές πολιτών, ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και χρεών των επιχειρήσεων που ομολογουμένως επιτείνει η πανδημική κρίση. Για την ακρίβεια μίλησε για «συστημικά κουρέματα» αλλά και περιέγραψε θεσμικές τομές που αφορούν την φορολογική πολιτική της χώρας αλλά και την ανάκτηση της όποιας κυριαρχίας σε καθεστώς δανεισμού.
Μπορεί κάποιος – α να διαφωνεί σε πολλά με τον Βαρουφάκη. Ο ίδιος όμως μοιάζει να πιάνει το χαμένο νήμα του 2015 και να υπενθυμίζει με μελαγχολικό τρόπο την Άνοιξη των Αθηνών, όπως ο ίδιος έχει βαφτίσει το περιπετειώδες πρώτο επτάμηνο της Πρώτης Φοράς Αριστερά.

Κι εδώ μπορεί κάποιος να του ασκήσει κριτική είτε απ’ τα «δεξιά» του άξονα είτε απ’ τα «αριστερά». Οι πρώτοι θα πουν πως η χώρα κινδύνευσε πολύ να βρεθεί εκτός τροχιάς ΕΕ λόγω μικρότερης ρήξης από την σημερινή που υπερασπίζεται ο Γιάνης. Οι δεύτεροι θα πουν, πως εντός ΕΕ δεν χωρούν προτάσεις για ελαφρύνσεις, το υλικό είναι μπετόν δημοσιονομικά και ως έκφραση μιας συνταγματικής πλέον λιτότητας. Άρα μόνον εκτός ευρώ και ΕΕ μπορεί ο λαός να ελπίζει.
Στην νέα του φάση ο Βαρουφάκης και το κόμμα του, θεωρώ, πως συνδιάζει και τα δύο. Μια δρομολογημένη πρόταση όπως το βέτο στα Eurogroup που επίσης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε στην παρουσίαση οδηγεί μαθηματικά σε ρήξη- όπως και μια μονομερής διαγραφή χρέους. Ο Βαρουφάκης με εμπειρία πια το ξέρει καλά και νομίζω πως η όλη του νέα στάση θα μπορούσε να ονοματιστεί με τον όρο «θεσμική ανυπακοή». Ένα στοίχημα βέβαια δύσκολο αλλά που δείχνει να προσελκύει ένα μέρος του κόσμου και να σταθεροποιεί τον Γιάνη, στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μαρξιστής

Καθόλου τυχαία ο ίδιος παρότι σε ανάλογη ερώτηση συναδέλφου στην συνέντευξη μας, είπε πως θεωρεί τον εαυτό του μαρξιστή, διευκρίνισε πως χωρούν και φιλελεύθεροι προοδευτικοί στο κόμμα του, που συν τοις άλλοις έχει αξία να πούμε πως διαρθρώνεται με πολύ μοντέρνο τρόπο οργανωτικά ως ελληνικό σκέλος του Diem25, με σχεδόν άμεση Δημοκρατία, ψηφιακές συνελεύσεις και βέβαια έκφραση στην Βουλή- εδώ έχει τα ηνία ο Γιάνης και βέβαια η πολύπειρη και με μεγάλη διαδρομή στα κινήματα και την Ευρώπη, Σοφία Σακοράφα.
Μια κριτική βέβαια που γίνεται σε αυτό, είναι το θολό πρόσημο, το θολό στίγμα αν και σε αυτή την συγκυρία το ΜέΡΑ25 λαμβάνει περισσότερο τα χαρακτηριστικά μετώπου δυνάμεων και πολιτών με χαλαρή συνοχή και πεισματική αντιμνημονιακή ρητορική.

«Ποιοι είναι νεοφιλελεύθεροι; Ο κύριος Μητσοτάκης; Και ποιοι προοδευτικοί; Οι του ΣΥΡΙΖΑ που φτιάξανε το Υπερταμείο;», αναρωτήθηκε ρητορικά σε ερώτηση συναδέλφου ο Γιάνης ενώ για πρώτη φορά είπε πως πανευρωπαικά έχουμε «σύγκρουση λαών και ολιγαρχών χωρίς σύνορα».
Επιφυλακτικός για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ της ΕΕ, προέβλεψε πως και τα χρήματα θα είναι πολύ λιγότερα από όσα λένε και θα εκταμιευθούν αργά (μετά τα μέσα του 2021). Για τα όρια της ρήξης με το ευρωιερατείο– σε απάντηση στον γράφοντα- ο ίδιος απάντησε ότι το βέτο δεν συνιστά και ρήξη αφού ο ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας το τελευταίο διάστημα στα Γιούρογκρουπ έχει θέσει βέτο έξι φορές.

«Εκτός αν θεωρούμε πως το βέτο μιας πλεονασματικής χώρας είναι φιλο- ΕΕ στάση σε αντίθεση με το βέτο μιας χώρας σε μνημόνια».
Προέβλεψε εθνικές εκλογές πριν το «5ο Μνημόνιο», έτσι ονομάζει την νέα δέσμη μέτρων για την χώρα. Και διευκρίνισε πως έφτιαξε το κόμμα μαζί με τους συντρόφους του επειδή δεν συμφωνούσαν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σχεδόν παράλληλα βέβαια με την συνέντευξη το ΜέΡΑ25 εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και σε μια σειρά στελεχών της Λαϊκής Ενότητας που διώκονται για το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Για τους γνώστες των διεργασιών της Αριστεράς, ο «Λάφα» δεν είχε ποτέ χημεία με τον Γιάνη. Μόνον ο πολύπειρος Αλέκος Αλαβάνος φωναχτά ήθελε μια είδους συμπόρευση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, από το περσινό καλοκαίρι. Ο Γιάνης πατάει σταθερά στο πολιτικό τοπίο, αντλεί από την δεξαμενή του ΟΧΙ του 2015, όλα δείχνουν πως θα είναι εδώ ακόμη και σε συνθήκες νέου διπολισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα