Πώς θα απαλλαγεί από τα πλαστικά η Πάρος

13:11 23/8/2019 - Πηγή: In.gr

Το πρώτο νησί των Κυκλάδων – και ένα από τα πρώτα της Μεσογείου – απαλλαγμένο από τα πλαστικά πρόκειται να γίνει η Πάρος χάρη στην πρωτοβουλία Clean Blue Paros που εντάσσεται στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας Clean Blue Alliance της ΜΚΟ Common Seas και η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου, της WATT, της WWF Ελλάς,

του Cyclades Preservation Fund και της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Η αλλαγή νοοτροπίας στα ελληνικά νησιά (είχαν προηγηθεί οι Λειψοί που επίσης έκλεισαν τα πλαστικά μιας χρήσης στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας) στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον τόσο της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αφού η προσπάθεια των Παριανών έρχεται έναν χρόνο νωρίτερα από τη θέση σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για σταδιακή μείωση της χρήσης πλαστικών προϊόντων.

Η Πάρος, ένα νησί 13.000 μόνιμων κατοίκων, που κατά τους θερινούς μήνες δέχεται περί τους 400.000 επισκέπτες, δύναται να αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος: «Οι λύσεις που εφαρμόζουμε πιλοτικά στην Πάρο έχουν σχεδιαστεί ώστε να εμπνέουν και να επιταχύνουν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαφύλαξη των καθαρών θαλασσών. Επιλέξαμε την Πάρο επειδή πληρούσε ένα συγκεκριμένο σύνολο κριτηρίων. Στην περίοδο αιχμής, τα απορρίμματα στην Πάρο αυξάνονται κατά 350%. Ο ΧΥΤΑ της Πάρου είναι σχεδόν γεμάτος. Η πολυπλοκότητα της πρόκλησης των απορριμμάτων της Πάρου δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε και να παραδώσουμε συστημικές λύσεις που μπορούν να αναπαραχθούν και να κλιμακωθούν και σε άλλα νησιά» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Ζάνα Κοντομανώλη, κάτοικος του νησιού και εκ των ιθυνόντων νόων της πρωτοβουλίας, που μαζί με τη Γαλλίδα Στέλα Σερβέλο, η οποία μετακόμισε στο κυκλαδονήσι το 2016, προσπαθούν – με τη συνεργασία των τοπικών Αρχών και την πλειονότητα των επιχειρηματιών – να αλλάξουν το πρόσωπο του τόπου.

Ποιος είναι ο στόχος της καμπάνιας της Clean Blue Paros;

Ποιες τρεις έρευνες θα διερευνήσει η ΜΚΟ για τη χρήση πλαστικών στο νησί;

Τι λέει ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, για αυτήν την πρωτοβουλία;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής

Πώς θα απαλλαγεί από τα πλαστικά η Πάρος

Keywords
Τυχαία Θέματα