Πέτσας για «στροφή» Τουρκίας: Κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε πράξεις

17:19 7/3/2020 - Πηγή: In.gr

«Κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε τις πράξεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύει στο εξής σε πρόσφυγες και μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε επιφυλακτικότητα για τις εξαγγελίες της Αγκυρας διαπιστώνοντας πάντως αναδίπλωση Ερντογάν. Όπως επεσήμανε «κάτι τέτοιο είχε ακουστεί και την προηγούμενη μέρα για τον Έβρο και είδατε τι έγινε χθες. Μέχρι και οχήματα που τραβούσαν τον φράκτη

για να τον ρίξουν, είδαμε χθες το βράδυ. Θα δείτε και αργότερα, μέσα στην ημέρα, ό,τι υλικό έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε από αυτές τις ενέργειες».

«Άρα, κρατάμε μικρό καλάθι για τις δηλώσεις. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, από το τέλος της εβδομάδας, είναι μια αναδίπλωση του κ. Ερντογάν, βλέποντας ότι απομονώνεται. Ξέρει ότι έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Είτε θα αλλάξει πολιτική και θα τύχει οικονομικής ή άλλης στήριξης από την Ευρώπη, είτε θα συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική και θα υποστεί κυρώσεις» πρόσθεσε, μιλώντας στο Open.

Δεν συμφέρει τον Ερντογάν

Εκτίμησε δε πως αν ο Ερντογάν προσπαθήσει να φτιάξει καταυλισμό στην περιοχή, θα έχει δυσανάλογα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. «Το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορίου της περιοχής αυτής γίνεται οδικώς μέσω της Ελλάδας και της Εγνατίας οδού. Άρα, δεν έχει συμφέρον η Τουρκία να συνεχίσει αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό» είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή του δάσους των Καστανιών από τη μεριά της Τουρκίας λόγω των φωτιών. «Στην αρχή έκοβαν τα δέντρα για να τα χρησιμοποιήσουν ως πολεμοφόδια, αργότερα για να ζεσταθούν και τώρα βάζουν και φωτιές. Αυτό είναι απαράδεκτο και καλούμε την τουρκική πλευρά να το σταματήσει. Είναι περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα αρχαίο δάσος» πρόσθεσε.

Αποφασιστική η στάση της Αθήνας

Ακόμη, επανέλαβε την πάγια στάση της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία.

«Δείξαμε αποφασιστική στάση. Και η Τουρκία καταλαβαίνει ότι από τον Έβρο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δίπλα μας όλη η Ευρώπη. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία ή από τον οποιονδήποτε. Επομένως, είναι και προς το συμφέρον της να αλλάξει στάση» ανέφερε.

Fake news της Τουρκίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε για διακίνηση fake news τον πρόεδρο της Τουρκίας και τους υπουργούς του.

«Βλέπουμε συνεχώς πολλά βίντεο τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την τουρκική πλευρά. Υπάρχουν κι άλλα βίντεο που δείχνουν ανθρώπους με πιστόλια να απειλούν ανθρώπους για να μπουν σε λεωφορεία για να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουμε δει άλλους, οι οποίοι λένε ότι η μεταφορά τους στα σύνορα είναι πολιτική επιλογή της τουρκικής Κυβέρνησης. Έχουμε δει την στρατοφυλακή να συνοδεύει λεωφορεία προς την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί ανθρώπους, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ως πιόνια. Εμείς, απέναντι στα fake news και απέναντι σ’ αυτό το οργανωμένο σχέδιο, απαντάμε ξεκάθαρα: Φυλάσσουμε τα σύνορά μας τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Λέμε παντού -και στην διπλωματική οδό, αλλά και στα ξένα Μέσα- τι πραγματικά συμβαίνει. Φροντίζουμε κάθε μέρα να τροφοδοτούμε τα ελληνικά και τα ξένα Μέσα με εικόνες και με βίντεο για το τι συμβαίνει πραγματικά στη θάλασσα και στην ξηρά».

Στο ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης

Ακόμη, αποκάλυψε έκανε γνωστό ότι ο τούρκος πρέσβης έχει κληθεί εδώ και μέρες από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία. Είδαμε ανθρώπους οι οποίοι είχαν πάει μέχρι τον φράχτη, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν και προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω, να τους ξυλοφορτώνουν για να ξαναγυρίσουν πάλι κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών. (…) Ελπίζουμε να σταματήσει αυτό, γιατί είναι μια κατευθυνόμενη προσπάθεια, οργανωμένη από την Τουρκία, η οποία δεν αποδίδει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα