Χάος στη Βρετανία: Πέρασε σε πρώτη φάση η αναβολή του Brexit – Ένα βήμα πριν τις εκλογές

19:36 4/9/2019 - Πηγή: In.gr

Θέμα εκλογών ακόμα και απόψε ετοιμάζεται να θέσει ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε περίπτωση που γνωρίσει ακόμα μια βαριά ήττα, τη δεύτερη μέσα σε δύο μέρες, απόψε στη Βουλή, τη στιγμή που το νομοσχέδιο που αποκλείει το άτακτο Brexit πέρασε από την πρώτη φάση με 329 «ναι» και μόλις 300 «όχι».

MPs vote by 329 to 300 to back a bill aimed at blocking a no-deal #Brexit

Live updates: https://t.co/cnv2NwBLH2

pic.twitter.com/gPesbYw3kb

BBC Politics (@BBCPolitics) September 4, 2019

Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο της ψηφοφορίας, καθώς η δεύτερη και πιο σημαντική θα ξεκινήσει στις 7 τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με όσα τόνισε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον «ο πρωθυπουργός, ενώ δεν θέλει εκλογές, πιστεύει ότι εφόσον η διαπραγματευτική του θέση έχει καταστραφεί, τότε οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα».

Όλα αυτά καθώς η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο διεξάγεται σε ιδιαίτερα αυξημένους τόνους, με τον Μπόρις Τζόνσον να προκαλεί σε εκλογές τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποκαλώντας μάλιστα, ως «κότα».

“There’s only one chlorinated chicken that I can see in this House, and he’s on that bench”

Boris Johnson attacks Jeremy Corbyn, after the Labour leader challenges him about US free trade deals after #Brexit#PMQs updates: https://t.co/utgDYwoyV8 pic.twitter.com/fuBMFa0F4Y

BBC Politics (@BBCPolitics) September 4, 2019

Τζόνσον: Πάμε σε εκλογές

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου και χαρακτήρισε «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το ‘νομοσχέδιο παράδοσης’ που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

"What has he got to hide?"@Jeremycorbyn presses @BorisJohnson to publish impact assessments on how a no-deal #Brexit would affect poverty levels.

Follow live updates from #PMQs here: https://t.co/Oq0xJJhUD7 pic.twitter.com/kBzKMctKPv

Sky News (@SkyNews) September 4, 2019

Κόρμπιν: Κάλπες μόνο αν εξασφαλίσουμε αποτροπή του άτακτου Brexit

Η επίθεση αυτή του Τζόνσον κατά του Κόρμπιν, ήρθε μετά τις δηλώσεις του δεύτερου πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

«Ο Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

«Είπε πως το Εργατικό κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει».

Jeremy Corbyn "wants to delay again for absolutely no purpose whatever."@BorisJohnson tells @JeremyCorbyn "you don't negotiate in public" when pressed on whether he will publish proposals to replace the backstop.

Follow live updates from #PMQs here: https://t.co/Oq0xJJhUD7 pic.twitter.com/bCgsyGIpwT

Sky News (@SkyNews) September 4, 2019

Μόνο το backstop θα διασφαλίσει την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία

Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και της ενιαίας αγοράς, επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω του πανδαιμόνιου που επικρατεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το backstop προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Δουβλίνο με θέμα την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η εφαρμογή τέτοιων ελέγχων θα προκαλέσει αναπόφευκτα «δυσλειτουργίες», δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα