Παρελάσεις: Τα επεισόδια του 2011, οι «εκτροφείς» του λαϊκισμού και αυτοί που ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς

14:52 24/3/2019 - Πηγή: In.gr

Είναι Οκτώβριος του 2011 και η προετοιμασία για την εθνική εορτή στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει φωτιά. Οι προσκεκλημένοι βρίσκονται στις θέσεις τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είναι εκεί, η παρέλαση θα ξεκινούσε σε λίγο.

Όμως, το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο. Τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, άλλωστε, πολλοί ήταν εκείνοι που επένδυσαν στις… αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις, πολλοί ήταν εκείνοι

που έκαναν καριέρες βρίζοντας, ασχημονώντας ή απλά αντιδρώντας στα… μνημόνια και στους «μερκελιστές πολιτικούς» που πρόδωσαν την Ελλάδα.

Η εορτή εκείνη έμελλε να μη γίνει ποτέ, ο κ. Παπούλιας αποχώρησε όταν ο κόσμος κινήθηκε εναντίον του φωνάζοντας «προδότης», ο πολιτικός κόσμος βγήκε στα κάγκελα, ήταν μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.

Η αποχώρηση του Κ. Παπούλια

Ηταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έλεγε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις παρελάσεις. Αλλά και η εποχή στην οποία μπήκαν οι βάσεις για να ανδρωθεί το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Για να ζήσει και η Ελλάδα, λίγο καιρό μετά, την είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή, και μάλιστα από ένα κόμμα που λίγα χρόνια μετά θα χαρακτηριζόταν «εγκληματική οργάνωση».

Το 2011 και η παρέλαση που δεν έγινε ήταν η αρχή για το φαινόμενο της «πάνω και κάτω πλατείας», όταν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονταν λίγα μέτρα από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Αλλά τότε δεν τους πείραζε, το μόνο που τους ένοιαζε ήταν πώς θα χτυπήσουν τους «μνημονιακούς», πρώτα τον Γ. Παπανδρέου, μετά τον Αντώνη Σαμαρά, πρώτα το ΠΑΣΟΚ, μετά τη Νέα Δημοκρατία.

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2011

Τα επεισόδια που έγιναν εκείνη την εποχή είχαν καταδικαστεί από τον πολιτικό κόσμο. Ξέρετε τι έλεγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ; Διαβάστε: «Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν. Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το τόπο. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες».

Ο δε Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «αντάξιο της επετείου ο λαός που έκανε τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής». Είναι ο ίδιος Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος μόλις προχθές έλεγε ότι φοβάται την εκμετάλλευση της εθνικής επετείου για να γίνουν επεισόδια. «Υπάρχει ενδεχόμενο προβοκάτσιας στις παρελάσεις της 25ηςΜαρτίου. Ακροδεξιοί θα επιχειρήσουν να δώσουν μια ψεύτικη εικόνα αντιδράσεων και δυστυχώς η Ν.Δ. δεν καταδικάζει τέτοιες πρακτικές. Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να περιφρουρήσει τον εορτασμό της εθνικής επετείου». Παράλληλα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι «φέτος τα μέτρα στις παρελάσεις θα είναι πιο αυστηρά από κάθε άλλη χρονιά».

Επεισόδια στην Καλαμάτα το 2011

Και να που βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από μια άλλη παρέλαση που θα γίνει στην Αθήνα και που θα φυλάσσεται από εκατοντάδες αστυνομικούς.

Να που βρισκόμαστε να αποδοκιμάζονται όπου βρεθούν τα μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Να που και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος να εξευτελίζεται στη Μελβούρνη.

Ή ο Νίκος Παππάς να επικαλείται οικογενειακούς λόγους για να μην πάει στην παρέλαση της Λάρισας.

Να που σε μια μαθητική παρέλαση, μέλη της Λαϊκής Ενότητας, δηλαδή σύντροφοι του Τσίπρα μέχρι το 2015, μοιράζουν προκηρύξεις για το μήνυμα της εορτής και για το Μακεδονικό και συλλαμβάνονται βιαίως και οδηγούνται στην Ασφάλεια.

Ο Νίκος Καρανίκας, πρωτοστατούσε το 2011 στα επεισόδια κατά Παπούλια

Να που για τον ΣΥΡΙΖΑ οι «αυθόρμητες συγκεντρώσεις» δεν είναι αγνή έκφραση του ελληνικού λαού, αλλά μια δράκα ακροδεξιών που θέλουν να κάνουν προβοκάτσια.

Ισως τώρα θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους κορυφαίοι υπουργοί που ήταν μπροστάρηδες στον αγώνα κατά των κυβερνήσεων που υπέγραψαν μνημόνια. Τώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μνημονιακό κόμμα, τώρα που κάποιοι άλλοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα με το Μακεδονικό και δίνουν «μπόνους» στη Χρυσή Αυγή, ίσως στο Μαξίμου να καταλάβουν πόση ζημιά είχαν κάνει το 2011 και το 2012 και το 2013 όταν αποδέχονταν να βρίσκονται στην κάτω πλατεία και στην πάνω να είναι οι ακροδεξιοί.

Ισως να αντιληφθούν τι ακριβώς είχε γίνει το 2014, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές όταν στην Καλαμάτα έκαναν επεισόδια, έδωσαν μάχες με την Αστυνομία και τελικά μπούκαραν στην παρέλαση.

Το τέρας που εξέθρεψαν

Ισως οι κύριοι που βρίσκονται στο Μαξίμου, στα υπουργεία στη Βουλή και τότε έτρεφαν το τέρας του λαϊκισμού να αντιληφθούν ότι έσπειραν άνεμους για να γίνουν κυβέρνηση και τώρα ως κυβέρνηση θερίζουν τις θύελλες. Ισως να καταλάβουν ότι η αγνή, άδολη αντίδραση του λαού στις πλατείες των αγανακτισμένων δεν μπορεί να γίνεται από κανέναν, κυρίως από την Αριστερά, το σκαλοπάτι για την ανέλιξη στην εξουσία.

Ναι, είναι ευκαιρία να πουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινούσε τις διαμαρτυρίες στις παρελάσεις, επεδίωκε να δημιουργήσει μπάχαλο, ήθελε να συλλαμβάνονται στελέχη του για να κάνει έτσι επικοινωνιακή ζημιά στην τότε κυβέρνηση.

Και ο Νϊκος Βούτσης σε παλαιότερα επεισόδια

Τώρα που υπέγραψαν ό,τι μνημόνιο τους έδωσε η τρόικα, τώρα που η πρώτη κατοικία βρίσκεται στον αέρα, τώρα που έκανε εγκληματικά λάθη στα εθνικά θέματα, εξοργίζεται όταν κάποιοι άθλιοι ακροδεξιοί φωνάζουν «αλήτες, προδότες, πολιτικοί». Γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην φώναζε ποτέ αυτό το σύνθημα, αλλά όταν επικροτούσε το μπάχαλο προς χάρη των καμερών, έκανε ακριβώς αυτό που ήθελαν οι ακραίοι. Εριχνε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς.

Δεν ξέρουμε αν άξιζε τον κόσμο το 3% να γίνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας να γίνει κυβέρνηση. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του πληρώνουν τώρα τα επίχειρα της λαϊκίστικης τακτικής που ακολούθησαν, δηλαδή τον εύκολο δρόμο προς την εξουσία που επέλεξαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα