Παναγία των Παρισίων: Ο ήρωας ιερέας που έσωσε τα κειμήλια – Είχε βοηθήσει στο Bataclan

01:49 17/4/2019 - Πηγή: In.gr

Η απίστευτη ιστορία ενός ατρόμητου ιερέα έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Μια ιστορία από αυτές που, ακόμα και σε τέτοιες θλιβερές καταστάσεις, σου δίνουν ελπίδα και πίστη στο ανθρώπινο είδος, είναι αυτή του Ζαν-Μαρκ Φουρνιέ.

Πρόκειται για έναν ιερέα, ο οποίος ρίσκαρε τη ζωή του, βάζοντάς τα κυριολεκτικά με τις τεράστιες φλόγες που με λύσσα κατάπιναν την Παναγία των Παρισίων και ήταν ο λόγος

που σώθηκε το Ακάνθινο Στεφάνι του Ιησού, καθώς και άλλοι ανεκτίμητοι θησαυροί.

Ο πατέρας Φουρνιέ, αποτέλεσε μέρος της «ανθρώπινης αλυσίδας» που σχημάτισαν οι άνδρες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έσωσαν από την πύρινη λαίλαπα τους θησαυρούς που βρίσκονταν μέσα στην Παναγία των Παρισίων.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζαν-Μαρκ Φουρνιέ βρέθηκε εκεί όταν τον χρειάστηκαν οι συνάνθρωποί του, αφού σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ήταν ανάμεσα στους πυροσβέστες που βοήθησαν αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα, στο Bataclan, αμέσως μετά την επίθεση βοήθησε τους τραυματίες να αποχωρήσουν από τον χώρο, ενώ στη συνέχεια προσευχήθηκε πάνω από τις σορούς των νεκρών μαζί με τα θύματα της τρομακτικής αυτής επίθεσης.

Le père Fournier, aumônier des @PompiersParis, est allé avec des pompiers dans la cathédrale #NotreDame pour sauver la couronne d’épines et le Saint-Sacrement… pic.twitter.com/4IoLVdoJZW

— Etienne Loraillère ن (@Eloraillere) April 15, 2019

Ποιος είναι ο ιερέας Φουρνιέ

Ο πατέρας Φουρνιέ είναι απόλυτος ήρωας», είπε ένα μέλος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και συνέχισε: «Δεν έδειξε κανέναν φόβο καθότι αναζήτησε τα κειμήλια μέσα στον καθεδρικό ναό και βγήκε αφότου βεβαιώθηκε ότι σώθηκαν. Ασχολείται καθημερινά με τη ζωή και το θάνατο και δεν δείχνει κανένα φόβο».

O Ετιέν Λορεϊγιέρ, συντάκτης του καθολικού τηλεοπτικού δικτύου KTO της Γαλλίας, δήλωσε ότι ο Φουρνιέ «πήγε μαζί με τους πυροσβέστες στην εκκλησία για να σώσει το στέμμα από αγκάθι και το ευλογημένο εξαπτέρυγο».

Ο πατέρας Φουρνιέ, ηλικίας περίπου 50 ετών, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως καθολικός ιερέας στη Γερμανία και στη συνέχεια μετακόμισε στο διαμέρισμα Σαρτ της Γαλλίας.

Εντάχθηκε στην επισκοπή των Ενόπλων Δυνάμεων το 2004, προσφέροντας επτά χρόνια εργασίας με το στρατό σε όλο τον κόσμο. Στο Αφγανιστάν επιβίωσε από μια ενέδρα στην οποία σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες.

Πρωταγωνιστής στο Μπατακλάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιερέας βοηθάει καθοριστικά τον λαό του Παρισιού κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τραγωδίας. Ο ίδιος είχε βρεθεί στο θέατρο Μπατακλάν, στις 13 Νοεμβρίου 2015, όταν τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους δολοφόνησαν 89 άτομα κατά τη διάρκεια συναυλίας, χρησιμοποιώντας όπλα και εκρηκτικά.
Ο ιερέας προσευχόταν για τους νεκρούς και παρηγορούσε εκείνους που τραυματίστηκαν ή είχαν χάσει τους αγαπημένους τους. «Έδωσα συλλογική παρηγοριά, όπως με έχει εξουσιοδοτήσει η Καθολική Εκκλησία», δήλωσε ο Φουρνιέ εκείνη την εποχή.

H ιστορία του Ακάνθινου Στεφανιού

Οι εκατομμύρια επισκέπτες που πηγαίνουν στη Notre Dame δεν έχουν επαφή με το στεφάνι, όμως, πρόκειται για ένα μοναδικό κειμήλιο. Έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη.

Merci aux @PompiersParis, aux policiers et aux agents municipaux qui ont réalisé ce soir une formidable chaîne humaine pour sauver les œuvres de #NotreDame. La couronne d'épines, la tunique de Saint Louis et plusieurs autres œuvres majeures sont à présent en lieu sûr. pic.twitter.com/cbrGWCbL2N

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) April 15, 2019

Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Ινταλγκό ανέβασε μία φωτογραφία στο Twitter και είπε ότι αστυνομικοί και διασώστες σχημάτισαν «ανθρώπινη αλυσίδα» για να σώσουν τα έργα τέχνης και τα θρησκευτικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων το Ακάνθινο Στεφάνι και ο χιτώνας του Αγίου Λουδοβίκου.

Les œuvres sauvées de l’incendie de #NotreDame par les pompiers, les policiers et les agents municipaux, mises à l’abri cette nuit à l’Hôtel de Ville, sont à présent prises en charge par les services de l’Etat. Un très grand merci à toutes les équipes qui se sont mobilisées. pic.twitter.com/AZId6ad0NV

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) April 16, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα