Ολοένα και μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας

06:23 18/12/2019 - Πηγή: In.gr

Σε μία από τις καλύτερες σεζόν του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Ολυμπιακός δεν έχει σταθεί ούτε μία στιγμή τυχερός καθώς κάθε αντίπαλος, που του προέκυψε στη διαδρομή, ήταν για διαφορετικούς λόγους αρκετά δυνατός.

Η Βικτόρια Πλζεν, όταν αγωνίστηκε μαζί του τον Ιούλιο, ήταν πιο έτοιμη, αφού το πρωτάθλημα στην Τσεχία είχε ξεκινήσει, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε αγωνιστεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ – ήξερε πολύ καλά τον δρόμο των προκριματικών. Η τουρκική Μπασακσεχίρ ήταν μία ομάδα πολύ ακριβή

που βασικό στόχο είχε να φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ: και φέτος διεκδικεί το πρωτάθλημα Τουρκίας.

Η Κράσνονταρ, όταν βρέθηκε απέναντι από τον Ολυμπιακό, κουβαλούσε τον ενθουσιασμό που της είχε δώσει η πρόκριση επί της Πόρτο. Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός βρήκε ένα μεγαθήριο, την Μπάγερν Μονάχου, αλλά βρήκε και την Τότεναμ, περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης και τον πρωταθλητή Σερβίας Ερυθρό Αστέρα, που είχε και αυτός στόχο να συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Εναντίον του ο Ολυμπιακός έκανε στο Βελιγράδι το χειρότερο του παιχνίδι, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένος να τον κερδίσει στο Καραϊσκάκη στον τελευταίο σταθμό του σκληρού ταξιδιού του: αδιάφορο αντίπαλο δεν βρήκε! Δεν είναι έκπληξη ότι στην προχθεσινή κλήρωση του προέκυψε η Αρσεναλ, φιναλίστ του περσινού Γιουρόπα Λιγκ. Με την έλλειψη ρέντας που χαρακτηρίζει φέτος τον Ολυμπιακό θα μπορούσε μάλιστα η κλήρωση να είναι και ακόμα πιο δύσκολη!

Επιστροφές

Τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Αρσεναλ είναι τον Φεβρουάριο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι κατάσταση θα είναι τότε οι δυο ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μία μεταγραφική περίοδο, στην οποία μπορεί και να ενισχυθεί και θα γνωρίζει σε τι κατάσταση θα βρίσκονται εκείνο τον καιρό ο Κώστας Φορτούνης και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, αλλά και ο Ματιέ Βαλμπουενά που τόσο του έλειψαν. Ωστόσο σήμερα που μιλάμε ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του τέσσερα προβλήματα και ένα μόνο αβαντάζ απέναντι στους Κανονιέρηδες.

Στόχος

Το πρώτο πρόβλημα το Ολυμπιακό κόντρα στους Λονδρέζους είναι ότι η Αρσεναλ δεν έχει κανένα άλλο στόχο φέτος πλην του Γιουρόπα Λιγκ. Το είπε μετά την κλήρωση και ο γενικός διευθυντής της Αρσεναλ, Ντέιβιντ Μάιλς. Η ομάδα του Λονδίνου ξεκίνησε τη χρονιά με τον Γιουνάι Εμερι στον πάγκο της και σκοπό να τερματίσει στην πρώτη τετράδα του αγγλικού πρωταθλήματος. Η τέταρτη θέση δεν είναι μακριά (αφού η Αρσεναλ απέχει από αυτή μόλις επτά βαθμούς…), αλλά η πορεία της λονδρέζικης ομάδας δεν είναι τέτοια που να της επιτρέπει να είναι αισιόδοξη. Το Γιουρόπα Λιγκ μοιάζει για αυτή μάλλον πιο εύκολο και το απέδειξε ξεκινώντας πολύ σοβαρά: με τρεις νίκες κόντρα στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, την Αντερλεχτ και την Γκιμαράες εξασφάλισε την πρόκριση στον επόμενο γύρο νωρίς και γρήγορα.

Γνώση

Το δεύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ότι η Αρσεναλ τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Οι δύο ομάδες συναντιούνται διαρκώς τα τελευταία χρόνια – σχεδόν ανά διετία. Η Αρσεναλ έχει γνωρίσει ήττες στο Καραϊσκάκη, ενώ ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να την κερδίσει και στο Λονδίνο με το εντυπωσιακό 2-3, που πέτυχε το 2015, τη χρονιά που προπονητή είχε τον Μάρκο Σίλβα. Η Αρσεναλ δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί από την ατμόσφαιρα που θα βρει στο Φάληρο και ξέρει ότι απέναντί της έχει μία ομάδα από την οποία μπορεί να πάθει μεγάλη ζημιά, αν δεν τη μετρήσει σωστά. Επιπλέον η παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και του Ντίνου Μαυροπάνου είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει για τους Λονδρέζους ευεργετικά: ακόμα και αν κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν γνωρίζουν τι θα πει Καραϊσκάκη, οι δύο Ελληνες θα φροντίσουν να τους το εξηγήσουν. Διότι το πρώτο ματς, αυτό στο Φάληρο, είναι το κλειδί της πρόκρισης.

Ρυθμός

Το τρίτο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ότι αγγλική ομάδα έχει αποκλείσει μόνο μία φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε νοκάουτ παιχνίδια. Το κατάφερε πέρυσι όταν στον προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε την Μπέρνλι. Το πρόβλημα των ελληνικών ομάδων απέναντι στις εγγλέζικες (και το είδαμε και πρόσφατα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Λονδίνο με την Τότεναμ…) είναι ότι οι δικές μας ομάδες είναι δύσκολο να ακολουθήσουν τον τρομερό ρυθμό που υπάρχει σε αυτά τα παιχνίδια. Μία ελληνική ομάδα μπορεί να κάνει το καλύτερο δυνατό και να χάσει το παιχνίδι σε 10 λεπτά: θυμηθείτε τι έπαθε πέρσι ο ΠΑΟΚ στο Λονδίνο από την Τσέλσι. Οι Αγγλοι έχουν επιβάλει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την ηγεμονία τους, όχι μόνο γιατί ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους, αλλά κυρίως γιατί το πρωτάθλημά τους μοιάζει να γίνεται σε άλλες ταχύτητες! Αυτοί τρέχουν ενώ οι άλλοι περπατάνε κι αν φέτος αγγλική ομάδα στην Ευρώπη δεν έχει αποκλειστεί τυχαίο δεν είναι.

Θύελλα

Τέλος υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα. Δυστυχώς οι δύο ομάδες δεν παίζουν τώρα. Η Αρσεναλ τον τελευταίο μήνα έχει περάσει μία θύελλα. Ο προπονητής που ανέλαβε να αντικαταστήσει τον Αρσέν Βενγκέρ, ο κατά τα άλλα εξαιρετικός Γιουνάι Εμερι, απολύθηκε, ενώ δύο ποδοσφαιριστές της ο Οζίλ και ο Κολάσινατς τσακώθηκαν με τους οπαδούς και έχασαν τη θέση τους στην ομάδα! Σήμερα οι Λονδρέζοι πορεύονται με υπηρεσιακό προπονητή (τον παλιό τους ποδοσφαιριστή Φρέντι Λιούνγκμπεργκ) και προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, πράγμα καθόλου εύκολο. Ομως με τον Ολυμπιακό θα παίξουν στα μέσα του Φλεβάρη. Και είναι δύσκολο ως τότε να μην έχουν συνέλθει. Μιλάμε για μία ομάδα της οποίας η επιθετική τριπλέτα (ο Πέπε, ο Λακαζέτ και ο Ομπαμεγιάνγκ) κοστίζει περισσότερο από όσο ολόκληρο το ελληνικό πρωτάθλημα!

Αβαντάζ

Ωστόσο έχει και ένα αβαντάζ ο Ολυμπιακός. Οι παίκτες του φέτος έχουν συνηθίσει να δίνουν το κάτι παραπάνω κάθε φορά που η αποστολή που έχουν μπροστά τους μοιάζει τρομερά δύσκολη. Ο Ολυμπιακός έκανε τα καλύτερα του παιχνίδια στο Καραϊσκάκη απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου και στην Τότεναμ: αν έχει ανάλογα καλή απόδοση και με την Αρσεναλ δεν είναι χαμένος από χέρι. Γενικά ο Ολυμπιακός φέτος έδειξε ότι δεν φοβάται να παίξει ποδόσφαιρο και αυτό μπορεί να του φανεί στα παιχνίδια με τους Λονδρέζους πάρα πολύ χρήσιμο, ακόμα και αν δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Το σίγουρο είναι αυτό που είπε ο προπονητής του Πέδρο Μάρτινς όταν έμαθε τον αντίπαλό της ομάδας του: «Είμαστε ο Ολυμπιακός και πρέπει να κάνουμε δυο βραδιές που ταιριάζουν στον Ολυμπιακό. Μια μέσα στο γήπεδό μας, όπου οι οπαδοί μας θα μας βοηθήσουν και μια εκτός έδρας, όπου έχουμε δείξει ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ καλά». Κι ό,τι προκύψει…

Keywords
Τυχαία Θέματα