Οι τελευταίες ημέρες της κυβερνητικής Πομπηίας είναι εδώ

08:11 3/2/2019 - Πηγή: In.gr

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς κάθε ημέρα που περνά δείχνει εμφανή σημάδια αποσύνθεσης. Κι ενώ μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και την ανακοίνωση του κατώτατου μισθού το κλίμα έδειχνε να ηρεμεί και το Μαξίμου να προετοιμάζεται για εκλογές τον… Οκτώβριο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι εξελίξεις αλλάζουν και τα δεδομένα.

Η θεσμική παρωδία που η ίδια η κυβέρνηση στήνει, οι συνεχείς παλινωδίες της σε σχέση με την αντιμετώπιση του άλλοτε συντρόφου και νυν εκβιαστή Πάνου Καμμένου,

η απίστευτης έκτασης άθλια κοινοβουλευτική συμπεριφορά που επιδεικνύουν βουλευτές, ο Πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι δείγματα αδυναμίας διακυβέρνησης.

Είναι σημάδια πανικού μιας κυβέρνησης που χάνει την εξουσία από τα χέρια της και κάνει ό,τι είναι δυνατόν να την κρατήσει λίγους μήνες ακόμη.

Μέσα σε λίγες ημέρες ακόμη και το επικοινωνιακό «γκελ» της αύξησης του κατώτατου μισθού χάθηκε μπροστά στην εικόνα που δείχνει η κυβέρνηση.

Από τη μια ο Πάνος Καμμένος βγαίνει και τους εκβιάζει με αποκαλύψεις για να σώσει το κόμμα του.

Από την άλλη η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μη στεναχωρήσει τον Καμμένο και ψάχνει τρόπο να τον διασώσει.

Παράλληλα, τα κοινοβουλευτικά καμώματα του ίδιου του Νίκου Βούτση που αλλάζει τον κανονισμό για να «διευκολύνει» επί της ουσίας ανύπαρκτα κόμματα, την ώρα που ο φιλοκυβερνητικός τύπος πανηγυρίζει για τη… ρύθμιση – ανάσα.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τα σενάρια, τις υπόνοιες για ταξίδια του Τσίπρα στο εξωτερικό και σε «παραδείσους».

Ενώ οι αποκαλύψεις του in.gr για τον «φίλο από το Καράκας», Θ. Δουζόγλου, ο οποίος κάνει μπίζνες στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και γνωστός του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα, ανοίγουν νέο κύκλο συζητήσεων.

Τι κρύβει άραγε η στήριξη Τσίπρα στον Μαδούρο; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ρισκάρει τη σχέση που έφτιαξε με την κυβέρνηση Τραμπ για να στηρίξει έναν πρόεδρο στη Βενεζουέλα ο οποίος είναι θέμα χρόνου να εξαναγκαστεί σε εκλογές με δημοκρατικές πλέον διαδικασίες;

Αν στο Καράκας κρύβονται οι σκελετοί του ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου φοβάται την κατάρρευση του καθεστώτος, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Αυτοδυναμία

Τέλος, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Μάλιστα, η ΝΔ φαίνεται να κυνηγά με περισσότερες πιθανότητες την αυτοδυναμία, παρά το μπαράζ παροχών και προσλήψεων από την κυβέρνηση.

Είναι φανερό ότι στο Μαξίμου πιέζονται πολύ, βρίσκονται σε αδιέξοδο και αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Ακόμη κι αν, όπως λένε οι φήμες, βγει ξανά στο φως η υπόθεση της Novartis. H δημοσκοπική εικόνα είναι μη αναστρέψιμη.

Το γκάλοπ που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής δείχνει όχι μόνο ότι η διαφορά είναι πάνω από 12 μονάδες αλλά κι ότι ο Μητσοτάκης αγγίζει την αυτοδυναμία.

Είναι μια εικόνα που συναντά κανείς όλο και πιο συχνά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Και είναι κάτι που ξέρουν στο Μαξίμου, ότι μοιάζουν με τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας.

Ή όπως έλεγαν οι μονομάχοι στην αρένα: «Ave Caesar, morituri te salutant» (Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»

Keywords
Τυχαία Θέματα