Ο μεγάλος κερδοσκόπος

06:17 11/3/2020 - Πηγή: In.gr

Η απώλεια του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη κάνει τον Ολυμπιακό και τον ελληνικό αθλητισμό φτωχότερους. Δεν θυμάμαι ποτέ τον Θεοδωρακάκη εκτός Ολυμπιακού: όποιος είχε την τύχη να τον γνωρίσει καταλάβαινε πως ο Ολυμπιακός ήταν ολόκληρη η ζωή του. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις

9 Σεπτεμβρίου 1929 και με τον Ολυμπιακό άρχισε να ασχολείται από το 1963. Πρώτα έγινε πάρεδρο μέλος, μετά έγινε «μέλος της επιτροπής του κολυμβητικού τμήματος» και στη συνέχεια αναπληρωτής έφορος. Το 1967 εξελέγη τακτικό μέλος του Ολυμπιακού κι έγινε ένας από τους εκατό «Αθάνατους» που διοικούσαν τον σύλλογο: ο Ολυμπιακός βασιζόταν διοικητικά σε αυτά τα εκατό μέλη του για χρόνια – μέχρι που στα χρόνια του Σωκράτη Κόκκαλη τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ερασιτέχνη κι απόκτησε τη δυνατότητα να είναι μέλος του Ολυμπιακού ο καθένας.

Καημός

Ο Θεοδωρακάκης το 1967 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ολυμπιακού ως έφορος του κολυμβητικού τμήματος και ανέλαβε την αναβάθμιση των τμημάτων κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και καταδύσεων. Αγαπούσε πολύ τον Ολυμπιακό, αλλά ειδικά τα συγκεκριμένα τμήματα τα αγαπούσε παράφορα. Ο καημός του ήταν ότι ο σύλλογος δεν απέκτησε ποτέ το κολυμβητήριο που του άξιζε. Φυσικά ο Θεοδωρακάκης πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού: ανέλαβε γενικός αρχηγός το 1970 και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους προέδρους της ομάδας όταν ο σύλλογος έγινε επαγγελματικός, αναλαμβάνοντας και θέση στα συμβούλια της ΠΑΕ.

Ρόλος

Διαβάζοντας το βιογραφικό του καταλαβαίνεις πως στην εποχή του κανένας παράγοντας δεν περιοριζόταν σε έναν και μόνο τομέα. Ο Θεοδωρακάκης το 1976 εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ και υπήρξε και μέλος της τεχνικής επιτροπής της Ομοσπονδίας. Στην ΕΠΟ έμεινε μέχρι το 1990 αναλαμβάνοντας λογιών λογιών ρόλους (υπήρξε αντιπρόεδρος, ταμίας και πρόεδρος διάφορων επιτροπών – φυσικά και έφορος εθνικών ομάδων). Οταν έφυγε από αυτή, από το 1992 έως το 2001, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. Ηταν πολυπράγμων και φυσικά συμπαθής κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς από το σύνολο των αντιδράσεων που υπήρξαν μετά την είδηση του θανάτου του: όλοι είχαν να πουν κάτι καλό αποχαιρετώντας τον.

Ενενήντα

Φυσικά ήταν και ένας μεγάλος νικητής ο Θεοδωρακάκης. Από το 1991 κι έπειτα ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη έχει κατακτήσει τα πάντα. Το πόλο των ανδρών επί των ημερών του πανηγύρισε 13 Πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών το 2002 και το Ευρωπαϊκό Super Cup το 2000. Το βόλεϊ ανδρών 9 Πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και το Top Teams Cup το 2005. Το τμήμα κολύμβησης έχει κατακτήσει δεκάδες πρωταθλήματα στις γυναίκες και στους άνδρες: ήταν πάντα περήφανος γιατί έθεσε τις βάσεις της κυριαρχίας του τμήματος το 1967 κι αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 2008 η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο του Ολυμπιακού ΣΦΠ. Εφυγε έχοντας συμπληρώσει ενενήντα χρόνια ζωής. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…

Επιστολή

Η απώλεια του μεγάλου Λεωνίδα έβαλε σε δεύτερη μοίρα χθες οποιαδήποτε άλλη επικαιρότητα. Πρέπει να πω ότι ο Ολυμπιακός περίμενε ως χθες μια πιθανή αναστολή της απόφασης του υπουργείου Υγείας για διεξαγωγή παιχνιδιών κεκλεισμένων των θυρών – θα ήθελε κάτι τέτοιο να μην ισχύσει τουλάχιστον για το ευρωπαϊκό του παιχνίδι με τη Γουλβς και είχε ως σύμμαχο και την αγγλική ομάδα, οι οπαδοί της οποίας διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή το ταξίδι τους στην Αθήνα. Ο Ολυμπιακός έστειλε και επιστολή στην UEFA (στον υπεύθυνο Διοργανώσεων Τζιόρτζιο Μαρκέτι προσωπικά), αλλά δεν νομίζω ότι έχει κάποια πιθανότητα να παρέμβει η UEFA υπέρ του αιτήματός του. Αφενός η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν παρεμβαίνει όταν υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται από κυβερνήσεις και αφορούν ζητήματα δημόσιας τάξης και αφετέρου η UEFA ενδιαφέρεται μόνο να τηρηθεί το καλεντάρι και να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις της στους προβλεπόμενους χρόνους. Ζητήματα fair play δεν την απασχολούν.

Βαλένθια

Η UEFA έχει πονοκεφάλους, όχι μόνο εξαιτίας της έξαρσης της επιδημίας που γίνεται αιτία σε πολλές χώρες να έχουμε αποφάσεις για ματς κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και γιατί ένα τουλάχιστον παιχνίδι της (το Βαλένθια – Αταλάντα για το Τσάμπιονς Λιγκ) έπαιξε ρόλο στη μετάδοση του ιού. Οι Ισπανοί ισχυρίζονται πως ο κορωνοϊός έφτασε στη χώρα τους εξαιτίας των οπαδών που ταξίδεψαν στο Μιλάνο για το συγκεκριμένο ματς και δεν θεωρούν τυχαίο ότι οι πρώτοι ισπανοί ασθενείς εντοπίστηκαν στη Βαλένθια. Χθες έγινε γνωστό ότι θα γίνουν χωρίς θεατές, εκτός από το Βαλένθια – Αταλάντα, και το Γιουβέντους – Λυών και το Παρί – Ντόρτμουντ και το Μπαρτσελόνα – Νάπολι. Φυσικά η απαγόρευση πτήσεων προς και από το Μιλάνο (αλλά και την Μπολόνια) δημιουργεί αμφιβολίες και για το αν θα γίνει, έστω και χωρίς θεατές, το ματς της Ιντερ με τη Χετάφε. Στο μεταξύ, στην Ιταλία μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και οι πιθανότητες ματαίωσης του πρωταθλήματος: χθες κυκλοφορούσε η φήμη πως θα υπάρξει ανακοίνωση αναστολής κάθε δραστηριότητας μέχρι τις 3 Απριλίου. Δεν είναι πρόβλημα μόνο το πώς θα γίνουν τα ματς στη σε καραντίνα ευρισκόμενη Βόρεια Ιταλία, αλλά και το πώς θα φτάσουν στις αποκλεισμένες πόλεις οι ομάδες από τη Νότια Ιταλία, αν αποφασιστεί να γίνουν παιχνίδια έστω και κεκλεισμένων των θυρών. Για την ιστορία, το μοναδικό ιταλικό πρωτάθλημα που έχει διακοπεί είναι αυτό του 1917: δεν υπήρξε ανακήρυξη πρωταθλητή και το έχασε τότε η Λάτσιο που το είχε στο τσεπάκι. Η σατανική σύμπτωση θέλει τη Λάτσιο να το διεκδικεί και τώρα από τη Γιουβέντους.

Αφή

Στο μεταξύ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που συνεδρίασε χθες για δεύτερη φορά με θέμα την πραγμάτωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία αποφάσισε η τελετή να γίνει χωρίς παρουσία θεατών. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν ότι την τελετή που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 12 Μαρτίου θα παρακολουθήσουν μόνο εκατό προσκεκλημένοι με διαπιστεύσεις από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020». Θα είναι η τελετή με τον μικρότερο αριθμό θεατών στην Ιστορία – πάντως ο ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ, ο κινηματογραφικός Λεωνίδας, που θα ήταν ένας από τους πρώτους λαμπαδηδρόμους, ακόμα δεν έχει ακυρώσει την άφιξή του. Θα είναι και ειρωνεία της μοίρας κοτζάμ Λεωνίδα (έστω και κινηματογραφικό) να τον κάνει να το βάλει στα πόδια ο κoρωνοϊός…

Keywords
Τυχαία Θέματα